Džej Džej Okoča – „Bomba“ protiv Aston Vile

Džej Džej Okoča – „Bomba“ protiv Aston Vile

Engleski fudbal je tokom proteklih par decenija imao priliku da vidi nekoliko afričkih superzvezda. Jedan od prvih koji je osvojio srca navijača bio je Toni Jeboa , moćni napadač iz Gane, čija su dva voleja 1995. godine kupila publiku za sva vremena. Nakon njega došli su Kanu, Esijen, Drogba, Ture i mnogi drugi, i čini se da su svi oni bili na svoj način obožavani od navijača kluba u kome su igrali, pa i onih neutralnih. Ipak, postoji jedan koji je verovatno bio obožavan od gotovo svih navijača, bez obzira na klub za koji su navijali, zbog svog stila igre, lakoće kojom je driblao protivničke navijače i prelepih golova koje je postizao. Ime mu je Džej Džej Okoča.
Okoča je umeo da zabavi publiku, igrao je lepršavo, driblao, a često umeo da postigne golove koji su probijali granice fudbala. O jednom takvom pišemo danas… „Big Semov“ Bolton je 21. januara 2004. godine u prvoj utakmici polufinala Liga kupa dočekao Aston Vilu na „Ribok“ stadionu i „razmontirao“ je sa 5:2. Ekipu iz Birmingema načeo je upravo Džej Džej Okoča, ranim golom već u drugom minutu meča, golom iz „slobodnjaka“ kojim je nadmudrio ceo živi zid Igrao se 80. minut kada je sudija dosudio slobodan udarac za Bolton, gotovo na samoj ivici šesnaesterca, sa leve strane. Sorensen, koji se već naprimao golova i već vadio loptu iz mreže posle slobodnog udarca Okoče, samouvereno stavlja samo dva igrača u živi zid i fokusira se na svoju levu stranu očekujući udarac u nju ili eventualno centaršut. Međutim, Nigerijac je imao drugi plan. Uhvatio je veliki zalet i raspalio po lopti tako da je ona, činilo se u prvi mah otišla u publiku, ali je iznenada malo promenila pravac i velikom silinom ušla u mrežu Aston Vile. i golmana Sorensena. Bolton je zatim povećao vođstvo na 3:0, ali se Vila vratila na 3:2, da bi golon Bruna Ngotija u 74. minutu bilo jasno ko je pobednik ovog duela. Međutim, da ova utakmica uđe u kladioničarski rečeno 7 plus, i da ljudi koji su prisustvovali utakmici imaju šta da prepričavaju unucima, potrudio se upravo Okoča.
Igrao se 80. minut kada je sudija dosudio slobodan udarac za Bolton, gotovo na samoj ivici šesnaesterca, sa leve strane. Sorensen, koji se već naprimao golova i već vadio loptu iz mreže posle slobodnog udarca Okoče, samouvereno stavlja samo dva igrača u živi zid i fokusira se na svoju levu stranu očekujući udarac u nju ili eventualno centaršut. Međutim, Nigerijac je imao drugi plan. Uhvatio je veliki zalet i raspalio po lopti tako da je ona, činilo se u prvi mah otišla u publiku, ali je iznenada malo promenila pravac i velikom silinom ušla u mrežu Aston Vile. Komentator i publika bili su u transu, a desetka Boltona umela je da proslavi ovo remek-delo na svoj dobro poznati način, na jednoj nozi.
Današnjem fudbalu definitivno nedostaju igrači koji umeju da zabave publiku svojim potezima, fudbalskom inteligencijom i kreativnošću. Ali da ovakvi majstori ne bi pali u zaborav sportskasećanja.com rade svoj posao, pa se tako na snimku koji je ispred vas možete podsetiti ovog legendarnog, prelepog gola, Džej Dej Okoče, postignutog 2004. godine iz slobodnog udarca protiv Aston Vile:

Prethodni tekstKad Aleksandar Karakašević „poludi“
Sledeći tekstKad je Redži Miler odbijao da izgubi