Kad je Šapić šutnuo u glavu golmana Mađara

Kad je Šapić šutnuo u glavu golmana Mađara
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Početkom 21. veka u vaterpolo svetu postojale su dve sile, reprezentacije Mađarske i Jugoslavije. Zbog toga je njihovo rivalstvo bilo veliko, pa su mečevi te dve reprezentacije obilovale sportskim uzbuđenjima, ali i nabojem koji je često prelazio granice sporta. Ništa drugačije nije bilo ni tokom meča grupne faze na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2001. godine, u kome je po kišnom vremenu Jugoslavija trijumfovala, ali koji je ipak obeležio jedan drugi detalj.
Od samog starta derbija gupe A EP-a vaterpolisti Jugoslavije su držali kontrolu u meču protiv domaće Mađarske, što je doprinelo do toga da vaterpolisti u plavim kapicama na kraju slave sa 8:5. Nošeni velikom podrškom pokislih navijača domaćini su od starta pokušavali na sve načine da pobede velikog rivala, pa nisu prezali ni od raznih provokacija koje bi naterale protivnike da reaguju na nedozvoljen način. Bili su očigledno „Plavi“ spremni na tako nešto, Sudije su u napadu Jugoslovena dosudili faul u napadu Aleksandru Šapiću na dva metra od gola Mađara, što je ovog iznerviralo, jer je smatrao da se Mađarima dozvoljava prljava igra na njemu, a da se njemu sviraju nepostojeći faulovi. Frustraciju zbog svega što se dešavalo „Šapke“ je odlučio da iskali u tom trenutku i to na „nedužnom“ golmanu Mađara Zoltanu Sečiju. Dok je „jedinica“ domaćih prilazila lopti da izvede faul, Šapić je podigao nogu malo iznad vode i poslao „maj geri“ pravo u glavu Sečija. Na Aleksandrovu nesreću sudije su videle njegov potez, pa su ga odmah isključile sa meča, a i kamere su zabeležile tu situaciju, pa su se mediji posle meča bavili potezom Šapića.pa tokom većeg dela meča nisu uopšte reagovali na provokacije vaterpolista u belim kapicama, ali Aleksandar Šapić ipak nije mogao da istrpi protivničke „udarce ispod pojasa“, pa je polovinom treće četvrtine napravio nesportski potez koji je obeležio taj duel i koji je posle meča izazvao veliku pažnju.
Sudije su u napadu Jugoslovena dosudili faul u napadu Aleksandru Šapiću na dva metra od gola Mađara, što je ovog iznerviralo, jer je smatrao da se Mađarima dozvoljava prljava igra na njemu, a da se njemu sviraju nepostojeći faulovi. Frustraciju zbog svega što se dešavalo „Šapke“ je odlučio da iskali u tom trenutku i to na „nedužnom“ golmanu Mađara Zoltanu Sečiju. Dok je „jedinica“ domaćih prilazila lopti da izvede faul, Šapić je podigao nogu malo iznad vode i poslao „maj geri“ pravo u glavu Sečija. Na Aleksandrovu nesreću sudije su videle njegov potez, pa su ga odmah isključile sa meča, a i kamere su zabeležile tu situaciju, pa su se mediji posle meča bavili potezom Šapića.
Iako zadovoljni zbog pobede svojih ljubimaca, mediji u Jugoslaviji nisu bili blagonakloni prema Šapiću, pa se moglo u štampi pročitati da je njegov potez nezreo, da se tako ne ponašaju šampioni, da veliki igrači tako ne reaguju na provokacije i još mnoge slične osude Šapićevog poteza. Ipak, situacija se brzo smirila, Aleksandar Šapić je sjajnim igrama u bazenu do kraja prvenstva povratio simpatije medija, a kako i ne bi kada je bio jedan od najzaslužnijih igrača što su se vaterpolisti Jugoslavije posle jedne decenije vratili na evropski tron.
Kako je izgledao udarac nogom u glavu, koji je Aleksandar Šapić poslao ka Zoltanu Sečiju možete da se podsetitie na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstSpektakularan nokaut u ameterskom ringu
Sledeći tekstKad je Majkl Džordan „zaludeo“ Reksa Čepmena