Kad je Šumaher od Kultarda „dobio“ srednji prst

Iako je na trci za Veliku nagradu Francuske 2000. godine na stazi „Manji-Kur“ u blizini istog gradića startovao sa pol pozicije, Mihael Šumaher nije uspeo da trijumfuje. Dugo je vodio u trci, ali je u drugoj polovini trke izgubio vodeće mesto posle duela sa tadašnjim vozačem Meklaren Mercedesa Dejvidom Kultardom, da bi nešto kasnije zbog problema sa motorom morao i da odustane. Ipak, pre nego što je uspeo da ga pretekne, Kultard je nekoliko puta napadao Šumahera, a jedan njihov duel je bio posebno interesantan…
Vozio se 34. krug trke, Dejvid Kultard je iz kruga u krug bio sve brži i sve bliži Šumaheru, da bi konačno u tom krugu u krivini „Hairpin“ pokušao sa spoljne strane da pretekne Mihaela i dođe na čelo karavana. Iako se činilo da je Kultard brži, Mihael nije imao nameru da se preda. Ide unutrašnjom stranom krivine, da bi potom kasno kočio i gotovo da nije ostavio nikakav prostor Kultardu za manevar, pa se Škotlanđanin posle blagog kontakta povlači iz duela, čime Šumaher uspeva da zadrži prvo mesto u trci. Kultard je bio veoma besan zbog načina na koji je “Šumi” branio poziciju, a šta misli o načinu na koji je Nemac vozio u tom njihovom duelu, gledaoci su saznali posle jednog od usporenih snimaka.

Dejvid Kultard bio je besan zbog Šumaherove vožnje.
Dejvid Kultard bio je besan zbog Šumaherove vožnje.

Još dok su se nalazili u krivini, shvativši da je Šumaher uspeo da mu zatvori prolaz i da će i posle krivine biti iza njega, Dejvid Kultard je okrenuo glavu ka Nemcu, da bi potom potigao desnu ruku sa volana i pokazao srednji prst Šumaheru. Iako je verovatno u retrovizoru video šta mu poručuje suparnik, deluje da to uopšte nije zanimalo Mihaela Šumahera, koji je nastavio da vozi kao da se ništa nije dogodilo. Ipak, samo šest krugova kasnije Kultard je uspeo da iskoristi to što je bio najbrži na stazi i pretekne Šumahera, da bi na kraju uspeo i da trijumfuje u trci.
To što je Dejvid Kultard trijumfovao na trci izazvalo je manje pažnje kod ljubitelja Formule 1 od njegove reakcije posle izgubljenog duela sa Šumaherom u 34. krugu, pa je očekivano prvo pitanje novinara za Kultarda na konferenciji za medije posle trke bilo da prokomentariše dešavanja iz “Hairpin” krivine: “Izvinjavam se zbog mog gesta koji nije u sportskom duhu, ali nadam se da možete da ga razumete, jer sam bio pod velikim adrenalinom. Mislim da Mihael vozi vrlo nesportski, imao sam čist put sa spoljne strane i bio sam bar podjednako brz kao on, ali je onda Šumaher odlučio da namerno ode široko u krivini i na taj način spreči me da ga preteknem, što me je vrlo razljutilo, iako znam da je njegova vožnja bila u skladu sa pravilima.“ – rekao je Dejvid Kultard odmah posle trke.

Dejvid Kultard se posle trke izvinio zbog nesportskog gesta prema Šumaheru.
Dejvid Kultard se posle trke izvinio zbog nesportskog gesta prema Šumaheru.

Očekivano, medije, kao i sportsku javnost, interesovalo je i šta Mihael Šumaher misli o incidentu iz 34. kruga, pa je i Nemcu od strane novinara bilo postavljeno isto prvo pitanje posle trke: „Zaista ne znam zašto se Dejvid iznervirao. Normalno je da ću braniti svoju poziciju, a siguran sam da on ima drugačije viđenje svega što se dogodilo.“ – bilo je sve što je Mihael Šumaher rekao o incidentu sa Kultardom.
Iako je posle trke većina ljubitelja Formule 1 stala na stranu Mihaela Šumahera, komentarišući da Nemac nije uradio ništa pogrešno i da ničim nije izazvao vrlo nekulturnu reakciju Dejvida Kultarda, bilo je i onih koji su stali na stranu Škotlanđanina, govorivši da je „Šumi“ poznat po često vrlo „prljavoj“ vožnji. Incident između Kultarda i Šumahera iz 2000. godine sa staze „Manji-Kur“ velikom broju ljubitelja Formule 1 sa današnje distance čak deluje komično, a kako je on izgledao možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstŽuninjo Pernambukano – Gol koji i dalje zbunjuje fizičare
Sledeći tekstAnastasija Miskina – Devojka koja je pokrenula „bum“ ruskog ženskog tenisa