Žuninjo Pernambukano – Gol koji i dalje zbunjuje fizičare

Žuninjo Pernambukano - Gol koji i dalje zbunjuje fizičare
Žuninjo Pernambukano - Gol koji i dalje zbunjuje fizičare

Od kada je 2001. godine Žuninjo Pernambukano napustio Vasko da Gamu i potpisao za Olimpik iz Liona, francuski klub osvojio je sedam, da dobro ste pročitali-SEDAM uzastopnih titula prvaka Francuske. Složiće se svi da to nije samo Žuninjova zasluga, ali će se takođe svi biti saglasni da je 75 golova na skoro 250 utakmica koje je Brazilac postigao igrajući za tadašnjeg francuskog šampiona više nego dobar učinak.
Međutim, ono po čemu je Žuninjo bio poznat bili su slobodni udarci, pa je tako po nekim podacima postigao 44 golova iz “slobodnjaka”, dok su neki statističari izračunali da je čak 97 procenata njegovih slobodnih udaraca dok je igrao za Lion išlo u gol, što znači da je od sto izvedenih samo tri išlo preko, pored gola ili završilo u živom zidu. Iako je teško proveriti ove podatke svi koji su ikada gledali ovog igrača znaju da su brojke verovatno približno tačne.

 Žuninjo Pernambukano - Majstor za slobodne udarce
Žuninjo Pernambukano – Majstor za slobodne udarce

Mnogo je golova završilo u mreži posle slobodnih udaraca koje je izvodio Žuninjo i većina njih je zaista bila spektakularna, ali danas se podsećamo jednog gola koji je zaintrigirao čak i neke od fizičara, a evo i zašto. U maju 2008. godine Lion i Sedan igrali su polufinale Kupa Francuske i to utakmicu u kojoj golova nije bilo do samog kraja meča. Lion koji je u svojim redovima imao tada neka veoma poznata imena poput Reveljea, Krisa, Kupea, Ben Arfe, Benzeme, Govua, Tulalana, Freda… i koji je te sezone podigao pehar kupa, nikako nije mogao da slomi otpor “žilavog” Sedana.
Zato je na teren u 70. minutu pravo sa klupe morao da utrči Žuninjo Pernambukano koji je polako pravio prevagu, ali koji je pre svega ušao ne bi li doneo prednost iz nekog od prekida. Ta šansa se ukazala u 88. minutu kada je sudija Laje dosudio prekršaj na skoro 40 metara od gola Sedana. Znajući kakav je izvođač Žuninjo, golman Sedana je i pored ogromne razdaljine oprezno postavio živi zid od čak tri igrača. Ali to nije bio problem za “Brazilskog bombardera”.

Uhvatio je zalet Žuninjo i raspalio po lopti. A onda je usledilo ono što je zbunilo mnoge i što se tek na usporenom snimku može uočiti, a to je neverovatno kretanje lopte nakon izvođenja. Ona je prvo pošla u jednu stranu a zatim u kratkom vremnskom periodu promenila smer i u potpuno drugoj strani završila u golu. Ako se pažljivo gleda snimak, može se uočiti da je i golman Renjo prvo napravio korak u levu, a tek onda pošao i bacio se u desnu stranu, ali kasno. Dok se Renjo pitao šta ga je upravo snašlo, Žuninjo je proslavljao pogodak šaljući poljupce publici koja je bila u transu.
Žuninjo je postigao fenomenalan gol iz slobodnog udarca protiv Sedana.

Uhvatio je zalet Žuninjo i raspalio po lopti. A onda je usledilo ono što je zbunilo mnoge i što se tek na usporenom snimku može uočiti, a to je neverovatno kretanje lopte nakon izvođenja. Ona je prvo pošla u jednu stranu, a zatim u kratkom vremnskom periodu promenila smer i u potpuno drugoj strani završila u golu. Ako se pažljivo gleda snimak, može se uočiti da je i golman Renjo prvo napravio korak u levu, a tek onda pošao i bacio se u desnu stranu, ali kasno. Dok se Renjo pitao šta ga je upravo snašlo, Žuninjo je proslavljao pogodak šaljući poljupce publici koja je bila u transu.
Lion je ovom spektakularnim golom prošao u finale u kome je teškom mukom u produžecima savladan Pari Sen Žermen, ali gol koji je u polufinalu postigao Žuninjo ostao je kao najlepši trenutak u takmičenju te sezone. Podsetite se spektakularnog gola Žuninja Pernambukana koji je na trenutak mnoge podsetio na legendarni gol Roberta Karlosa protiv Francuske i obratite pažnju na kretanje lopte koje se najbolje vidi na usporenom snimku.

Prethodni tekstNadljudski trening Kobija Brajanta – Mit ili istina?
Sledeći tekstKad je Šumaher od Kultarda „dobio“ srednji prst