Kad se hrvatski selektor krstio zbog srpskog golmana

Kad se hrvatski selektor krstio zbog srpskog golmana
Kad se hrvatski selektor krstio zbog srpskog golmana

Iako su Hrvati poveli sa 2:0 na početku susreta, reprezentativci Srbije su ubrzo načinili preokret, a potom bez većih problema savladali „Kockaste“ u finalu Svetskog vaterpolo prvenstva 2015. godine u Kazanju sa 11:4. Na taj način su evropskoj tituli osvojenoj godinu dana ranije, pridodali i svetsku titulu. Finalni susret obeležila je potpuna dominacija momaka u plavim kapicama (posebno u fazi odbrane), koja je često frustrirala Hrvate, što se najbolje videlo u jednom napadu tokom poslednje četvrtine.
Na nešto manje od 6 minuta pre poslednjeg zvuka sirene, kapiten Srbije Živko Gocić zaradio je isključenje. Na semaforu je stajalo 8:4 za Srbiju, tako da je taj napad „Kockastih“ sa igračem više bio jedna od poslednjih prilika da meč uvedu u neizvesnu završnicu. Posle početnog kruženja lopte, hrvatski krilni napadač Maro Joković odlučuje da uposli svog saigrača na „zgodnoj“ stativi i da na taj način Hrvati pokušaju da postignu pogodak. Ipak, uz pomoć odlične defanzive Filipa Filipovića, koji je na vreme „skočio“ na protivnika, golman Srbije Branislav Mitrović sjajno brani udarac hrvatskog igrača i na taj način sprečava Hrvate da se rezultatski približe Srbiji.

Odlična odbrana Mitrovića, posle sasvim dobro odigrane akcije „Kockastih“, kao i činjenica da su propustili još jednu priliku za realizaciju napada sa igračem više, potpuno je „dotukla“ Hrvate, što se najbolje videlo po reakciji hrvatskog selektora. Videvši da ni posle odlično odigrane kombinacije sa igračem više njegovi igrači nisu uspeli da postignu pogodak, selektor Hrvata Ivica Tucak je to propratio prekstivši se i gestikulacijom rukama, koja je pokazala njegovo veliko čuđenje novom propuštenom šansom svog tima, ali i sjajnom odbranom protivnika. Bio je to trenutak koji je po pisanju srpskih i hrvatskih medija, ali i po mnogobrojnim komentarima ljubitelja vaterpola, najbolje pokazao "nemoć" hrvatskih vaterpolista na tom finalnom susretu.
Ivica Tucak se krstio posle odbrane Branislava Mitrovića.

Odlična odbrana Mitrovića, posle sasvim dobro odigrane akcije „Kockastih“, kao i činjenica da su propustili još jednu priliku za realizaciju napada sa igračem više, potpuno je „dotukla“ Hrvate, što se najbolje videlo po reakciji hrvatskog selektora. Videvši da ni posle odlično odigrane kombinacije sa igračem više njegovi igrači nisu uspeli da postignu pogodak, selektor Hrvata Ivica Tucak je to propratio prekstivši se i gestikulacijom rukama, koja je pokazala njegovo veliko čuđenje novom propuštenom šansom svog tima, ali i sjajnom odbranom protivnika. Bio je to trenutak koji je po pisanju srpskih i hrvatskih medija, ali i po mnogobrojnim komentarima ljubitelja vaterpola, najbolje pokazao „nemoć“ hrvatskih vaterpolista na tom finalnom susretu.
Srpski vaterpolisti su godinu dana posle finala u Kazanju uspeli da osvoje i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, čime su uspeli da u istom trenutku budu vlasnici svih vaterpolo trofeja, čime su načinili jednu od najvećih dominacija u istoriji vaterpola. Mnogi će reći da se njihova dominacija tih godina i nemoć njihovih protivnika videli u mnogim momentima, a jedan od njih je svakako i reakcija tadašnjeg selektora Hrvata Ivice Tucaka, posle sjajne odbrane srpskog golmana Branislava Mitrovića. Kako je izgledala ta reakcija koja je bila jedna od glavnih sportskih vesti posle finalnog meča Svetskog prvenstva u Kazanju 2015. godine između Srbije i Hrvatske, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstAndrej Ševčenko – Poslednji evrogol
Sledeći tekstNeverovatna trojka Stojakovića i “urnebesna” reakcija Polinajsa