Kad su igrači Banvita tukli navijača Budućnosti

Bio je to jedan od najvećih incidenata u istoriji košarkaških evrokupova. U svojoj „Morači“, 7. januara 2015. godine Budućnost je izgubila u prvoj utakmici druge faze Evrokupa od turskog Banvita sa 74:68, ali se o ishodu susreta gotovo i nije pričalo, ostao je u senci upada na teren jednog navijača Budućnosti i fizičkog nasrtaja na gostujućeg igrača, zbog čega je taj navijač od košarkaša Banvita “počašćen” batinama već na parketu.
Na semaforu je ostalo još 2 minuta i 17 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, košarkaši Banvita su imali +9 i dva slobodna bacanja i činilo se da nas u polupraznoj “Morači” očekuje nezanimljiv kraj susreta, kada je jedan navijač Budučnosti, popularni “Varvarin” odlučio da prekine monotoniju. Nekako je prošao pored obezbeđenja i pretrčao sa jednog na drugi kraj terena, da bi prvo odgurnuo vrlo snažno sa leđa igrača gostiju Kita Simonsa, a onda potom na isti način nasrnuo i na Samija Mehiju. Oba igrača su se zateturala, ali su ipak nekako na nogama izdržali neočekivani napad domaćeg huligana.

Sami Mehija i Ej Džej Rouland ušli su u fizički obračun sa navijačima Budućnosti.
Sami Mehija i Ej Džej Rouland ušli su u fizički obračun sa navijačem Budućnosti.

Gosti su bili šokirani i besni zbog ovog napada, a prvi je reagovao plejmeker Banvita Ej Džej Rouland, koji je odmah dotrčao do mesta incidenta i udario navijača pesnicom u glavu. Od “bokserskog” udarca navijač Budućnosti se prosto “prosuo” na parket, kada se Roulandu priključio i Mehija, pa je prvo Rouland još nekoliko puta udario podgoričkog huligana, da bi potom na ulazu u tunel i Mehija „počastio“ domaćeg navijača sa nekoliko udaraca. Tada se umešalo obezbeđenje i nekoliko košarkaša domaćih i uspeli su da zaustave dalju tuču i odvoje gostujuće igrače od navijača Budućnosti.
Posle oko petnaest minuta meč je nastavljen i to nakon što su Roulend i Mehija isključeni, što je pomoglo košarkašima Budućnosti da se približe gostima, ali nisu imali snagu za potpuni preokret. Ej Džej Rouland i Sami Mehija su odmah posle susreta zbog incidenta završili u policijskoj stanici u Podgorici, gde su proveli celu noć, da bi im na kraju bila izrečena novčana kazna od 800 evra. Nekoliko dana posle tuče u “Morači” stigle su kazne i od Evrokupa. Budućnost je kažnjena sa 33.500 eura zbog agresivnog napada navijača, pirotehnike i ubacivanja predmeta na teren, dok su Roulend i Mehija kažnjeni sa po 30.001 evrom, a uz to je i Sami Mehija suspendovan sa naredna tri susreta.

Ej Džej Rouland i Sami Mehija su (ne)opravdano žestoko kažnjeni zbog sukobu sa navijačem na parketu "Morače".
Ej Džej Rouland i Sami Mehija su (ne)opravdano žestoko kažnjeni zbog sukobu sa navijačem na parketu „Morače“.

„Kao prvo, želim da kažem da ne opravdavam nasilje na ili van košarkaškog terena, ali smo prvenstveno ljudi, a onda košarkaši. Putujemo u strane zemlje u ime sporta, a zavisimo od domaćina da nam pruži pravu zaštitu. Veliki broj hala ima manje obezbeđenje nego što je potrebno da bi se izborilo sa tolikim brojem navijača, tako da smo ranjivi ako neko odluči da nas napadne kada smo na gostovanju i na nepoznatoj teritoriji. Provodim više vremena sa svojim saigračima nego sa svojom porodicom u Americi, tako da smo izgradili odnos i postali bliski. Ne verujem da bi bilo koji od mojih saigrača dozvolio da se nekom od nas bilo šta desi ako ima priliku da to spreči. Svi čujemo priče o timovima koje su napali navijači i da su morali da se brani. Trebalo bi da se zna da je taj navijač napao mog cimera i kapitena tima Kita Simonsa pre nego što je nasrnuo na Samija Mehiju. Kit ima diskove u leđima i ide na terapije da bi mogao da igra. Napadač je mogao da mu završi karijeru ili učini nešto još gore da ga je udario u nezgodno mesto. Zašto smo mi igrači kažnjeni, jer štitimo druge? Čovek uleti na teren i napadne dvojicu mojih saigrača i mi treba da ćutimo? Taj navijač je mogao da ima oružje, da nekoga od nas ozbiljno povredi ili uradi nešto još gore. Izvinjavam se što se sve to desilo, ali ne i za svoje akcije koje su bile odgovor tom navijaču. Ovakve situacije mogu da budu zaustavljene pre nego što se i desi. I ovo pokazuje neophodnost pravog obezbeđenja. Ovakva dešavanja uništavaju igru.” – rekao je u svom vrlo emotivnom obraćanju medijima dan posle susreta Ej Džej Rouland.
Kako je izgledao jedan od najvećih incidenata u istoriji evrokupova u košarci i odgovor pesnicama košarkaša Banvita na nasrtaj pomahnitalog navijača Budućnosti, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This