Kad su sestre Vilijams bile ubeđene da mogu da pobede i muškarca

Kad su sestre Vilijams bile ubeđene da mogu da pobede i muškarca
Kad su sestre Vilijams bile ubeđene da mogu da pobede i muškarca
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Početkom 1998. godine sestre Vilijams, Serena i Venus, koje su tada imale 17, odnosno 18 godina, polako su krčile put ka mestu u vrhu najboljih teniserki svih vremena. Iako tada još nisu bile ni najbolje teniserke planete u tom trenutku, to ih nije sprečavalo da imaju veliku dozu samopouzdanja, koja je često prevazilazila njihove realne mogućnosti. Tako su tokom Austalian opena 1998. godine gledajući trening jednog slabije rangiranog tenisera, u neformalnom razgovoru izjavile da bi mogle da pobede svakog tenisera izvan prvih 200 na ATP listi. Menadžeru turnira je to zazvučalo kao zanimljiva ideja. On je odlučio da sestrama Vilijams zada izazov i da im „na crtu“ izađe Karsten Braš. On je u tom trenutku bio 203. igrač planete.

Karsten Braš nije bio poznat po sportskom životu

Malo poznati nemački teniser Karsten Braš, u tom trenutku je imao punih 30 godina i bio je daleko od svog teniskog vrhunca, koji takođe nije bio impozantan. On nije uspeo da osvoji ni jednu titulu na ATP turu, a u karijeri je najdalje stigao do 38. mesta ATP liste. Uz to Braš je u toj fazi karijere bio poznat i po neuglednom izgledu, potpuno atipičnom za sportiste, kao i po tome da voli koji čašicu više, noćni život, ali i cigarete. Zbog toga se mnogima činilo kao dobra ideja da baš on izađe „na crtu“ sestrama Vilijams. Verovali su mnogi da one protiv njega imaju realnu šansu za trijumf.

Meč je zakazan na terenu broj 12 kompleksa u Melburn parku, ali je više puta odlagan zbog zgusnutog rasporeda učesnika i nemogućnosti usklađivanja slobodnih termina. Ipak, posle nekoliko dana meč je konačno bilo moguće odigrati, pa su se za početak na terenu našli jedno naspram drugog Serena Vilijams i Karsten Braš. Nemac je na teren izašao posle sportskih aktivnosti koje je imao ranije u toku dana i bez prethodnog zagrevanja i istezanja, spreman da dokaže svima da je muški tenis ipak prejak za Vilijamsove. Po planu je odigrao prvo samo jedan set protiv Serene, a potom to isto uradio i protiv Venus. Već od starta meča sa mlađom Vilijamsovom videlo se da su tamnopute američke teniserke pogrešno procenile situaciju, jer je Braš vrlo brzo poveo sa 5:0, da bi potom uz jedan izgubljen gem Serenu ispratio sa terena trijumfom od 6:1.
Karsten Braš je ubedljivo trijumfovao protiv Serene Vilijams.

Meč je zakazan na terenu broj 12 kompleksa u Melburn parku. Međutim, više puta je odlagan zbog zgusnutog rasporeda učesnika i nemogućnosti usklađivanja slobodnih termina. Ipak, posle nekoliko dana meč je konačno bilo moguće odigrati. Za početak su se na terenu našli jedno naspram drugog Serena Vilijams i Karsten Braš. Nemac je na teren izašao posle sportskih aktivnosti koje je imao ranije u toku dana i bez prethodnog zagrevanja i istezanja, spreman da dokaže svima da je muški tenis ipak prejak za Vilijamsove. Po planu je odigrao prvo samo jedan set protiv Serene. Potom je to isto uradio i protiv Venus. Već od starta meča sa mlađom Vilijamsovom videlo se da su tamnopute američke teniserke pogrešno procenile situaciju. Braš je vrlo brzo poveo sa 5:0. Potom je uz samo jedan izgubljen gem Serenu ispratio sa terena trijumfom od 6:1.

Karsten Braš je rutinski savladao i Venus

U trenutku dok je Serena odlazila sa terena, na njemu se pojavila Venus, spremna da pokaže da ona ipak može bolje da parira Nemcu. Bila je donekle u pravu. Ona je uspela da pruži malo jači otpor protivniku. Međutim, to je bilo dovoljno samo za jedan gem više od sestre, pa je ona teren napustila posle poraza od 6:2. Osim što se pamti rezultat sa tog egzibicionog meča, pamti se i činjenica da je Braš po svedočenju prisutnih novinara i gledalaca u pauzama između neparnih gemova na svojoj stolici pušio cigarete i tako se pripremao za naredne gemove. Posle meča, sestre Vilijams su priznale da su malo precenile sebe. Ipak, optimizam im nije ponestao. „Bilo bi realno da nam je protivnik bio neki igrač oko 350-og mesta. Tu bi imale realne šanse za trijumf.“

„Iako meč nije bio takmičarski i više je podsećao na egzibiciju, mislim da nemaju šta da traže protiv tenisera iz prvih 500 na ATP listi i da bi tek možda mogle da pobede nekog ko nije u prvih 600.“ - rekao je posle meča Karsten Braš.
Karsten Braš sa sestrama Vilijams posle mečeva protiv njih.

Zanimljivo je da je Braš posle Australian opena, samo nedelju dana posle meča sa sestrama Vilijams, izgubio mnogo poena na ATP listi i u plasmanu završio oko 350-og mesta. „Iako meč nije bio takmičarski i više je podsećao na egzibiciju, mislim da nemaju šta da traže protiv tenisera iz prvih 500 na ATP listi. Možda bi mogle da pobede nekog ko nije u prvih 600!“ – rekao je posle meča Karsten Braš.

Sestre Vilijams „zaboravile meč“

Mnogo godina kasnije novinari su pitali Serenu, šta sa distance od skoro 20 godina misli o tom meču. „Zapravo sam zaboravila na taj meč. Uopšte ga se ne sećam. Bilo je to tako davno. Imam jako loše pamćenje!“ – rekla je Serena i prsnula u smeh. Zanimljivo da je nekoliko meseci posle meča Karsten Braš sreo Venus Vilijams i ponudio joj da ponove meč. Ona ga je tada zagrlila i uz veliki osmeh poručila mu da se meč u Australiji nije ni odigrao.
Mnogima i danas meč između sestara Vilijams i Karstena Braša služi kao primer da je razlika između muškog i ženskog tenisa prevelika. Govore oni da i pored neverovatne fizičke spreme pojedinih teniserki, one nikada ne bi mogle da pariraju ni jednom ozbiljnijem teniskom profesionalcu.

Prethodni tekst„Kićin“ koš za evropsku titulu
Sledeći tekstPakao „Kamp Nou“-a za izdajnika Figa