Kada je Denis Rodman „naljutio“ Džordana

Kada je Denis Rodman
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dueli Pistonsa i Bulsa sa kraja osamdesetih i početka devedesitih godina prošlog veka bili su definitivno „praznici košarke“ u kojima je viđeno pregršt poteza koji se prepričavaju već decenijama, ali i koji će se sigurno prepričavati i narednih decenija, pa možda čak i vekova. Nekih od njih kao što su Džordanovo neverovatno polaganje pored Bila Lembira ili Rodmanovog „batinjanja“ Pipena, već smo se podsećali na našem sajtu, a danas je došlo vreme da se podsetimo još nekih situacija iz ovog „epskog“ košarkaškog rivalstva.
28. maja 1990. godine igrao se 4. meč finala Istočne konferencije NBA lige u kojem su se na „Čikago Stadionu“ sastali domaći Bulsi i gostujući Pistonsi. Tim iz Detroita je u meč ušao sa prednošću od 2-1 u seriji, ali su Bulsi odličnom igrom, pre svega u prvom poluvremenu, uspeli da trijumfuju na tom susretu sa 108:101 i izjednače rezultat u seriji na 2-2. Domaćine je do trijumfa prevodio „Leteći“ Majkl Džordan (a ko bi drugi?!), ali se sa tog susreta osim njegove sjajne partije pamte i neki Džordanovi potezi, koji po mnogim mišljenjima najbolje oslikavaju njegov karakter i pokazuju zašto ga većina ljubitelja košarke smatra za najboljeg igrača u istoriji ove igre.

Majkl Džordan i Denis Rodman vodili su mnogo zanimljivih duela dok je "Crv" nastupao za Pistonse.
Majkl Džordan i Denis Rodman vodili su mnogo zanimljivih duela dok je „Crv“ nastupao za Pistonse.

Bulsi su igrali bolje u prvoj četvrtini, Džordan je bio gotovo nezaustavljiv, pa je zbog toga u početnoj fazi druge četvrtine ulogu da ga čuva preuzeo jedan od boljih defanzivaca u tom inače odbrambeno perfektnom timu Pistonsa Denis Rodman. Majkl je uspeo u nekoliko situacija da dobro odigra i pored toga što ga je čuvao Rodman, ali je u jednoj „Crv“ bio potpuno na visini zadatka. Krenuo je Džordan u prodor i kada se činilo da će uspeti da prođe Rodmana, ovaj ga uz pomoć Bila Lembira stiže i udara mu blokadu. I dok bi mnoge takva „banana“ Rodmana demoralisala i naterala da u narednim napadima budu bar malo oprezniji, sa Džordanom to nije bio slučaj. Svi koji su bar malo upoznati sa Majklovim karakterom znaju da je za njega to samo bio dodatni podsticaj da zaigra još bolje i da proba da se „osveti“ Rodmanu.
Džordanova „naplata duga“ nije se čekala dugo, već sredinom druge četvrtine, posle odličnog Lembirovog dodavanja Denis Rodman kreće na zakucavanje, ali ga u tome sprečava Majkl Džordan, koji mu sa leđa udara „bananu“. I ako se u toj situaciji već revanširao Rodmanu (istini za volju mnogi će reći da to nije bila čista blokada, već i faul „Letećeg“), Majkl nije imao nameru da se tu zaustavi. U jednom od narednih napada na nešto više od tri minuta do kraja prvog poluvremena, Denis Rodman beleži ofanzivni skok i pokušava da poentira, ali ga Majkl Džordan opet čeka sa leđa i rampom (i ovog puta će neki reći da je Majkl napravio faul i da je zakačio Denisa po ruci) ga sprečava da poentira, ali i otvara kontranapad svog tima, koji je završen zakucavanjem Horasa Grenta. Ipak, Majkl ni tu nije želeo da stane i „ostavi na miru“ Rodmana…

Iako su prethodno vodili mnogo duela, prelaskom Rodmana u Čikago Bulse, Majkl i Denis postali su saigrači koji su odlično funkcionisali u osvajanju titula Bulsa. Photo: Anne Ryan
Iako su prethodno vodili mnogo duela, prelaskom Rodmana u Čikago Bulse, Majkl i Denis postali su saigrači koji su odlično funkcionisali u osvajanju titula Bulsa. Photo: Anne Ryan

Krajem utakmice posle jedne izgubljene lopte Bulsa, Denis Rodman je bio u kontranapadu, u kojem je prvo izbegao Bi Džej Armstronga, a potom krenuo da poentira od table, kada je ispred njega „doleteo“ Majkl Džordan i novom, vrlo atraktivnom, „bananom“ (ovog puta „čistom kao suza“) sprečio ga da postigne poene. Publika na „Čikago Stadionu“ podigla se sa svojih mesta i ovacijama nagradila Majkla za treću i reklo bi se i najatraktivniju blokadu na susretu, kojom je kompletirao „osvetu“ Rodmanu. Osim što je u odbrani igrao sjajno, Majkl Džordan je posle „banane“ Rodmana zaigrao sa još više motiva i na drugom kraju terena, pa je susret završio sa 42 poena i 9 asistencija i bio najzaslužniji što su Bulsi izjednačili u finalnoj seriji Istočne konferencije.
Kako je izgledala „banana“ Denisa Rodmana kojom je „razljutio“ Majkla Džordana i naterao ga na „osvetu“, ali i odgovor „Letećeg“, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad komentatoru izleti psovka – „Idi u …“
Sledeći tekstRaul – “Jorgandžija” koji je postao “Kralj”