Kada je „dinamit“ izašao iz ruku Boba Fostera

Kada je
Kada je "dinamit" izašao iz ruku Boba Fostera
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U svojoj 17 godina dugoj profesionalnoj karijeri, Robert Bob Foster zabeležio je 56 pobeda uz 8 poraza, a većinu pobeda je ostvario nokautom. Verovatno bi skor Fostera bio još i bolji da nije tokom karijere menjao kategoriju i iz lako-teške prelazio u tešku, kako bi zaradio više novca. Mnogi bokserski stručnjaci smatrali su da je Bob Foster jedan od najboljih boraca u lako-teškoj kategoriji ikada, da sigurno ima najjači udarac u istoriji te kategorije, ali i pored tih činjenica ovaj bokser dugo godina nije dobijao priliku da se bori za šampionski pojas.
„Godinama sam tražio da dobijem priliku da se borim za titulu, ali niko od šampiona nije želeo da boksuje protiv mene. Poznavao sam neke ljude u Vašingtonu koji su posedovali građevinsku kompaniju i oni su mi dali 100.000 dolara kako bi platio da se borim protiv šampiona Dika Tajgera. Moj zvanični honorar za borbu bio je 60.000 dolara i njih sam morao odmah posle borbe da vratim ljudima koji su mi pozajmili novac da bih uopšte i dobio priliku da se borim za titulu.“ – rekao je Bob Foster mnogo godina kasnije. Borba za šampionski pojas u lako-teškoj kategoriji između Boba Fostera i Dika Tajgera održana je 24. maja 1968. godine u „Medison Skver Gardenu“ i u njoj su ulog bili pojasevi u WBC i WBA federacijama, kao i šampionski pojas legendarnog bokserskog časopisa Ring. Aktuelni šampion Dik Tajger je tada imao već skoro punih 39 godina, a i pored do tada 17 poraza u profesionalnom ringu, bio je poznat kao vrlo čvrst borac, jer niti jednu borbu nije izgubio nokautom. Ipak, sve će se to promeniti tog maja 1968. godine…

Bob Foster gleda u Dika Tajgera, koji leži nepomično na podu posle strahovitog udarca Fostera.
Bob Foster gleda u Dika Tajgera, koji leži nepomično na podu posle strahovitog udarca Fostera.

Po procenama stručnjaka Dik Tajger je bio bolji u prve tri runde te borbe, ali je onda u četvrtoj u samo par sekundi „sve to palo u vodu“. U jednom pokušaja razmene udaraca sredinom runde, strahoviti levi kroše Fostera pronašao je put do Tajgerove brade, a šampion se poput klade srušio na pod. Dok je Bob Foster polako šetao ka neutralnom uglu, Dik Tajger je pokušavao da ustane, ali i pored njegove želje i „cimanja“, izgledalo je kao da mu je telo vezano i gotovo da nije mogao da mrdne. Bio je to udarac koji je označio zasluženo konačno „krunisanje“ Boba Fostera na tronu lako-teške kategorije, ali i prvi poraz nokautom u karijeri Dika Tajgera. „Bio je to moj najponosniji trenutak u karijeri, ali i moj najbolji bokserski nastup.“ – izjavio je mnogo godina kasnije o toj borbi Bob Foster.
Pojedini bokserski portali su nokaut na meču između Boba Fostera i Dika Tajgera izabrali među 10 najboljih u istoriji „plemenite veštine“, obrazloživši da su svi tada imali priliku da vide kako izgleda kada „dinamit“, za koji su mnogi godinama tvrdili da se „krije“ u Fosterovim rukavicama, izađe iz ruku legendarnog Boba Fostera. Kako je izgledao strahovit udarac Fostera kojim je nokautirao Tajgera možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstPeter Šmajhel u ulozi redara
Sledeći tekstStiv Lardžen – „Hladna osveta“