Stiv Lardžen – „Hladna osveta“

Stiv Lardžen -
Stiv Lardžen - "Hladna osveta"

U svojoj karijeri u NFL-u Stiv Lardžen je igrajući samo za Sihokse bio jedan od najboljih hvatača u ligi. Imao je 8 sezona sa uhvaćenih preko 1000 jardi i tačno 100 uhvaćenih tačdauna za ekipu iz Sijetla. Međutim, ljubitelji NFL-a ga najviše pamte po jednoj situaciji, koju su navijači Sihoksa izabrali za jednu od najboljih u istoriji njihove franšize. U prvoj nedelji sezone 1988. godine, Sijetl Sihoksi su na gostovanju na čuvenom „Majl Haju“ savladali Denver Bronkose sa 21:14. Meč koji je rezultatski rešen u drugom poluvremenu obeležila je jedna situacija iz prvog dela igre.

Majk Harden je „krvnički“ udario Lardžena

Negde oko polovine terena, kvoterbek gostiju Dejv Krig poslao je loptu ka Stivu Lardženu. On hvata loptu, ali odmah potom sledi strahovit start sejftija domaćih Majka Hardena, koji laktom udara u glavu hvatača gostiju. Stiv Lardžen u trenutku ostaje bez svesti i nekoliko zuba. Za to vreme Majk Harden slavi svoje „uspešno obaranje“ i to što je Lardžen posle udarca ispustio loptu i nije kompletirao svoje hvatanje. U to vreme u NFL-u je bila dozvoljena „fizička igra“, pa sudije nisu smatrale da treba da bace žutu zastavicu posle starta Hardena. Lardženu je trebalo nekoliko minuta da „dođe sebi“. Potom je odšetao sa terena. Ipak, zbog pretrpljenog strahovitog udarca Stiv Lardžen je morao da pauzira narednih nekoliko nedelja. „Pao sam u nesvest pre nego što sam dodirnuo zemlju.“ – objasnio je kasnije Stiv Lardžen šta se dogodilo posle udarca Hardena.

Stiv Lardžen - "Osvetnički" start na Majku Hardenu.
Stiv Lardžen – „Osvetnički“ start na Majku Hardenu.

Posle meča čelnici lige kaznili su Hardena zbog grubog starta na Lardženu sa 5.000 dolara. Međutim, „prava kazna“ za igrača Denvera stigla je 14 nedelja kasnije. U 15. nedelji te NFL sezone 1988. godine Sijetl Sihoksi su na svom terenu „pregazili“ Denver Bronkose. Meč je pored ubedljive pobede domaćih obeležila i „osveta“ Stiva Lardžena. Dejv Krig je poslao jedno dugačko dodavanje. Majk Harden je uspeo da „preseče“ to dodavanje u end zoni Bronkosa i krenuo je da nosi loptu ka protivničkoj polovini. A onda pravo niotkuda, pored Hardena se pojavio Lardžen…

Stiv Lardžen se „osvetio“ Majku Hardenu

Stiv Lardžen udara veoma snažno igrača Bronkosa, a od udarca Harden pada i ispušta loptu. Nju uzima Stiv Lardžen i čini svoju „osvetu“ potpunom. Nažalost zbog prethodnog prekršaja defanzivca Bronkosa start Lardžena, koji je bio potpuno dozvoljen, nije važio, ali je on postao antologijski, jer se veoma retko dešava da ofanzivac grubo startuje na defanzivcu. „Osvetnički“ start Lardžena na Hardenu postao je deo mnogih NFL kompilacija. Potez je izabran i među najboljima te sezone, a od strane navijača Sihoksa izabran je za jedan od najboljih u istoriji njihove franšize, uz legendarni prodor Maršona Linča i još neke druge fantastične poteze.
Moj najdraži trenutak u karijeri je udarac, a ne hvatanje!“ – izjavio je kasnije o tom trenutku legendarni hvatač i član Kuće slavnih Stiv Lardžen. Kako je izgledao trenutak koji je Stiv Lardžen željno iščekivao i njegova „osveta“ Majku Hardenu, koju su mnogi analitičari svrstali među 10 najboljih trenutaka u istoriji regularne sezone NFL-a, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je „dinamit“ izašao iz ruku Boba Fostera
Sledeći tekstKada je Vladimir Radmanović „zakucao“ Partizan