Kada je holandski gimnastičar zbog „dobre kapljice“ ostao bez olimpijske medalje

Kada je holandski gimnastičar zbog

Holandski gimnastičar Juri Van Gelder je 2005. godine bio Svetski prvak na krugovima. Posle tog prvenstva svi su mu predviđali sjajnu karijeru, a mediji su mu zbog spektakularnih vežbi na ovoj spravi dali nadimak “Lord of the rings“ (u slobodnom prevodu Gospodar krugova), ali su mu umesto očekivanih sjajnih rezultata karijeru ipak obeležila dva skandala koja su se dogodila van sportskog borilišta.
Tri dana pred start prvenstva Holandije u gimnastici 2009. godine, Juri Van Gelder bio je na doping testu pozitivan na kokain. Taj skandal je naravno potresao holandski sport, ali i ceo gimnastički svet, jer se tako nešto nije očekivalo od nekadašnjeg šampiona planete na krugovima. Tada je izrečena jednogodišnja suspenzija Van Gelderu, posle koje se Holanđanin vratio sportu, ali i posle koje dugo nije bio ni senka gimnastičara kakav je bio na početku karijere. Ipak, posle „godina patnje“, 2016. godina je konačno trebala da bude njegov veliki povratak na svetsku gimnastičarsku scenu. Uspeo je po prvi put u karijeri da se plasira na Olimpijske igre, da bi potom u Riju u kvalifikacijama na krugovima odvežbao odlično i plasirao se u finale. Tada su svi u holandskom timu očekivali novu olimpijsku medalju za zemlju lala, ali san o medalji za Holandiju koju će doneti Van Gelder otišao je i pre nego što je finale počelo…

Juri Van Gelder - Gospodar krugova
Juri Van Gelder – „Gospodar krugova“

Naime, pošto se plasirao u finale, koje se održavalo nekoliko dana kasnije, Juri Van Gelder je odlučio da se veče posle kvalifikacija malo opusti u provodu i tako nagradi sebe za uspeh koji je već postigao, ali i da proslavi to što se u 33. godini vratio u svetsku elitu na krugovima. Naravno, mnogi će reći da gde je dobar provod, tu je i poneka „čašica“ neizbežna, a i vreme prolazi brže nego što bi se očekivalo. Tako je i Van Gelder očigledno uživao u slavlju, pa se u tabor Holanđana u olimpijskom selu vratio u zoru i pod dejstvom alkohola, što nije promaklo čelnicima holandske olimpijske delegacije, koji su se ubrzo i oglasili.
Saopštili su da je Juri prekršio pravilo o konzumaciji alkohola za vreme Igara i napuštanju timske baze i da su zbog toga prinuđeni da ga udalje sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. „Ova odluka je strašna za Jurija, ali takvo ponašanje je neprihvatljivo. Sa sportske strane gledano to je katastrofa, ali nismo imali izbora obzirom na kršenje sportskih vrednosti i pravila našeg tima.” – rekao je tada novinarima Maurits Hendriks, šef misije olimpijskog tima Holandije na Igrama u Riju.

Juri Van Gelder je od "Gospodara krugova" postao "Gospodar pijanstva".
Juri Van Gelder je od „Gospodara krugova“ postao „Gospodar pijanstva“.

Na taj način raspršen je san Jurija Van Geldera o osvajanju olimpijske medalje u Rio de Žaneiru, a s obzirom na to da je holandski gimnastičar tada imao 33 godine, to je i značilo da će ova nekada velika gimnastičarska nada Holandije najverovatnije svoju karijeru završiti ne samo bez olimpijske medalje, već i bez učešća u olimpijskom finalu, koje je prikazanim na krugovima u Brazilu zaslužio. Iako su mnogi podržali Van Geldera, govorivši da njegov noćni izlazak i pijanstvo nisu razlog da mu se zabrani učešće u finalu, iz holandskog olimpijskog komiteta su bili neumoljivi, rekavši da je kazna apsolutno adekvatna, jer su se svi njihovi sportisti pred start Igara obavezali da će poštovati pravila koja su oni propisali.
Holandski mediji su odmah posle skandala u Riju Juriju Van Gelderu promenili nadimak, pa je umesto “Lord of the rings” postao “Lord of the drinks” (Gospodar pijanstva). Iako je bio šampion planete, iako je nesumnjivo bio odličan gimnastičar, sportska istorija će ipak pamtiti Van Geldera kao gimnastičara koji je zbog provoda i dobre kapljice ostao bez prilike da se bori za olimpijsku medalju.

loading…
Prethodni tekstAleksandar Kolarov – „Projektil“ u glavu sudiji
Sledeći tekstManu Đinobili – Kroše za slepog miša