Kada je Vido Lončar brutalno prebio sudiju u ringu

Kada je Vido Lončar brutalno prebio sudiju u ringu
Kada je Vido Lončar brutalno prebio sudiju u ringu

U Zagrebu se 2014. godine održalo juniorsko amatersko prvenstvo Evrope u boksu. „Zvezda šampionata“ bio je domaći borac Vido Lončar. Međutim, ne na način na koji bi se to moglo poželeti. Lončar je u drugom kolu odlukom sudije u ringu poražen tehničkim nokautom od Litvanca Algirdasa Baniulisa, ali se on nije „pomirio“ sa tom odlukom…

Vido Lončar je pretukao sudiju

Lončar je na tom juniorskom šampionatu bio velika nada hrvatske u kategoriji do 81 kilograma. Ipak, pošto je tri puta bio u nokdaunu, on je poražen tehničkim nokautom od Litvanca Baniulisa. Kada je sudija u ringu, Poljak Maciej Dziurgota, pozvao boksere na sredinu ringa da zvanično proglasi pobednika borbe, Vido Lončar mu je prišao i udario ga pesnicom u glavu. Dziurgota je od udarca pao. Lončar mu je potom prišao i zadao još sedam udaraca koji su delovali zastrašujuće. Ove nemile scene završene su na pomalo komičan način kada je jedan od ljudi van ringa uhvatio pomahnitalog Lončara za nogu i bukvalno ga ispod konopaca izvukao sa borilišta. Zanimljivo je i da je pobednik u tom meču, Algirdas Baniulis, u trenutku kada je sukob počeo odlučio da velikom brzinom pobegne iz ringa.

Lončar je na tom juniorskom šampionatu bio velika nada Hrvatska u kategoriji do 81 kilograma, ali je pošto je tri puta bio u nokdaunu, poražen tehničkim nokautom od Litavca Baniulisa. Kada je sudija u ringu, Poljak Maciej Dziurgota pozvao boksere na sredinu ringa da zvanično proglasi pobednika borbe, Vido Lončar mu je prišao i udario ga pesnicom u glavu. Dziurgota je od udarca pao, a Lončar mu je potom prišao i zadao još sedam udaraca koji su delovali zastrašujuće.
Trenutak kada je Vido Lončar nasrnuo na sudiju.

Poljski sudija je završio u bolnici sa teškim telesnim povredama (utvrđeno je da ima višestruki prelom rebara). Incident je odmah prijavljen policiji, pa je Vido Lončar vrlo brzo završio u pritvoru.

HBS je doživotno suspendovao Lončara

Hrvatski bokserski savez je odmah organizovao hitnu sednicu. Na sednici su Lončaru izrekli doživotnu suspenziju, ali i izdali saopštenje, u kome su se izvinili svima zbog skandala, koji je napravio mladi hrvatski borac. „Hrvatski bokserski savez se duboko izvinjava svima u Hrvatskoj, hrvatskom sportu i Gradu Zagrebu zbog nedopustivog incidenta koji je napravio naš bokser Vido Lončar napavši i teškog povredivši sudiju Macieja Dziurgota iz Poljske, tokom mečeva Evropskog prvenstva u boksu za juniore u Zagrebu. Izvršni odbor HBS-a je na hitnoj sjednici doneo odluku o doživotnoj suspenziji i izbacivanju iz boksa za boksera Vidu Lončara.“ – pisalo je na početku saopštenja…

Hrvatski bokserski savez osudio je potez Vide Lončara.
Hrvatski bokserski savez osudio je potez Vide Lončara.

„Takođe, Izvršni odbor je do završetka istrage suspendovao trenere koji su se u trenutku nemilog događaja nalazili uz ring. Ovim putem izvinjavamo se svima koji su u bilo kojem obliku povređeni nastupom Vide Lončara i njegovim nesportskim postupcima. Ujedno, duboko se izvinjavamo obitelji boksačkog suca Macieja Dziurgota koji se i dalje nalazi u bolnici. Vido Lončar se nalazi u pritvoru. Verujemo da će institucije Republike Hrvatske odraditi svoj posao.“ – završili su u svom saopštenju čelnici HBS-a.
Bio je to jedan od najvećih incidenata u istoriji boksa. On je kako to obično i biva bacio u drugi plan sve drugo viđeno na juniorskom kontinentalnom šampionatu 2014. godine. Kako je izgledalo brutalno prebijanje sudije od strane Vide Lončara, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKako je Nani upropastio jedan od najlepših Ronaldovih golova
Sledeći tekstPol Pirs – Zakucavanje „preko“ Kenjona Martina i Markusa Kembija