Kada je Ilija Petković obećao da “nećemo biti svetski prvaci”

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006. godine, koje se održavalo u Nemačkoj, Srbiju i Crnu Goru vodio je sa klupe Ilija Petković. Bivšem igraču OFK Beograda bio je to drugi angažman na klupi nacionalne selekcije i ako u prvom nije uradio “Bog zna šta” u ovom je počeo da stiče poverenje nacije. Odradio je kvalifikacije kao niko do tada i u grupi sa Španijom, Bosnom i Hercegovinom, Belgijom, Litvanijom i San Marinom nije zabeležio ni jedan poraz, a jedan jedini gol primio je u Madridu kada je Raul bio strelac za Španiju. SCG je bila prva u grupi i činilo se da sa dobrom ekipom čiju okosnicu su činili Nemanja Vidić, Dejan Stanković i Kežman, konačno može da ostvari nešto značajnije na prvenstvu koje sledi.
Međutim, nacija se ubrzo podelila, a timski duh čini se bio je poljuljan. Selektor Ilija Petković odlučio je da umesto povređenog Mirka Vučinića u reprezentaciju pozove svog sina Dušana, o čemu ćete imati priliku da čitate na našem sajtu u nekom od narednih podsećanja. Dobre igre u kvalifikacijama brzo su zaboravljene i cela Srbija i Crna Gora polemisala je samo o ovom događaju, a selektor nije “silazio” sa naslovnica tabloida. Iako ga je otac branio, Dušan nije izdržao pritisak i napustio je nacionalni tim kopi je sa igračem manje, produžio za Nemačku.

Ilija Petković je kao selektor Srbije i Crne Gore prošao put od omiljenog do veoma osporavanog stručnjaka.
Ilija Petković je kao selektor Srbije i Crne Gore prošao put od omiljenog do veoma osporavanog stručnjaka.

Tamo je Petkovićeva ekipa doživela pravi debakl. Prvo je izgubila od Holandije sa 1:0, da bi se samo pet dana kasnije Argentina bukvalno iživljavala nad Srbijom i Crnom Gorom ubacivši “jadnom” Jevriću čak šest komada u mrežu, do duše samo tri pre nego što je Kežman dobio crveni karton. Poslednja utakmica za obraz i čast nije prošla ništa bolje, iako je SCG povela sa 2:0, Obala Slonovače je preokrenula, pa su Petkovićevi puleni ostali bez i jednog boda i vratili se u Beograd prikovani za dno tabele.
“Petko” kako mu je nacija do tada tepala, ubrzo je dobio nadimak “Šestko” zbog golova koje je njegova ekipa primila od “Gaučosa”, ali mnogima koji se sećaju ovog perioda ostao je tadašnji selektor u pamćenju po svojim govorima, dugim kao ruski romani, koje je već pripremljene nevešto čitao na konferencijama za štampu, a koje su novinari, ali i navijači često slušali sa nerazumevanjem. Jedna od kultnih izjava bila je ona kada je, naravno lapsusom, Ilija Petković javno obećao da neće osvojiti svetsko prvenstvo, što je celu salu za konferencije nateralo u smeh, ali se i danima prepričavao ovaj gaf među ljubiteljima fudbala koji su da se nakon debakla nacionalnog tima u Nemačkoj odmah setili i dali mu na značaju kao nekom predskazanju.
Podsetite se zaista komične izjave tadašnjeg selektora SCG Ilije Petkovića kada je naciji obećao da neće osvojiti Svetsko prvenstvo:

Prethodni tekstMiloš Vujanić – Kada je Zvezdino dete presudilo Zvezdi
Sledeći tekstKada je golfer bežao od aligatora