Kada je Kobi Brajant „plivao“ po parketu

Kada je Kobi Brajant
Kada je Kobi Brajant "plivao" po parketu

Na kontinentalnom prvenstvu Amerike 2007. godine u Las Vegasu, ekipa SAD-a igrala je u veoma jakom sastavu. Tim za koji su nastupali Kobi Brajant, Lebron Džejms, Karmelo Entoni, Džejson Kid, Dvajt Hauard, Deron Vilijams… od strane novinara i navijača sa pravom je proglašen za novi američki „Dream team“. Prema očekivanjima svih, Amerikanci su se „prošetali“ do titule, „pregazivši“ sve protivnike i tako najavivši pohod na olimpijsko zlato naredne godine u Pekingu. U poslednjem kolu grupne faze, Amerikanci su pobedili Brazil sa 37 poena razlike, a i pored toga što su „Karioke“ mogle da se pohvale da su doživeli najmanji poraz od Amera u grupi, taj meč je, ipak, mnogima ostao u sećanju po jednom drugom detalju.
Treći minut susreta bio je na isteku, Brazilci su već bili u zaostatku šest poena, ali su bili u napadu. Lopta je bila kod Leandra Barbose, koga Kobi Brajant dobrom odbranom tera na grešku. Popularni Leandrinjo gubi kontrolu nad lotpom, koja posle kontakta sa Kobijevom i njegovom nogom kreće da se vraća na polovinu Brazila. Barbosa i Brajant kreću ka njoj, Brazilac je mnogo bliži lopti i deluje da će lagano zadržati posed, ali…

Kobi Brajant je "zaplivao" za loptom na meču protiv Brazila. Photo/Jae C. Hong
Kobi Brajant je „zaplivao“ za loptom na meču protiv Brazila. Photo/Jae C. Hong

Kobi Brajant je na terenu bio beskompromisan, za njega jednostavno nije bilo izgubljene lopte i on tada odlučuje da se baci na parket i pokuša pre Barbose da stigne do lopte. Dok je Brazilac oklevao da podigne loptu, Kobi je klizao po parketu, kao da je u nekom bazenu i pliva, a ne na košarkaškom terenu. Pokušavao je na sve načine Brajant da „iščačka“ loptu, a ni to što ga je Barbosa nenamerno nogom udario u glavu, nije zaustavilo Kobijeve napore da „dopliva“ do lopte. Na kraju je, ipak, Brazilac prvi stigao do lopte, ali su sudije dosudile da je ona vraćena preko pola, pa je pripala Amerikancima. To što nije stigao prvi do lopte nije sprečilo publiku da ovacijama pozdravi Brajanta za borbenost, dok su mu za to vreme saigrači čestitali.
Mnogi su videvši ovaj snimak prokomentarisali da je to taj legendarni „Mamba mentalitet“, koji je samo Kobi Brajant imao i koji ga je krasio tokom cele karijere. Većina ljubitelja sporta reći će da je malo sportista, ako ih uopšte i ima, imalo veću želju za pobedom i uspehom od Kobija Brajanta i da je on bio spreman da „ostavi i poslednji delić sebe“ na parket kako bi do toga došao, a to se dobro videlo i na startu meča sa Brazilom kada je Kobi pokazao neverovatnu želju da stigne do jedne „izgubljene“ lopte.

Prethodni tekstKada je „penzioner“ Majkl Džordan „naučio pameti“ „naslednika“
Sledeći tekstGiljermo Garsija-Lopez – Najgori teniski čelendž ikada?!