Kada je Majk Tajson „nokautirao“ Don Kinga

Kada je Majk Tajson
Kada je Majk Tajson "nokautirao" Don Kinga
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Majk Tajson i Don King imali su odnos koji je vrlo često intrigirao javnost. Jedan od najboljih boksera svih vremena i jedan od najpoznatijih sportskih menadžera uspešno su sarađivali na vrhuncu karijere „Gvozdenog“, ali su i završili na sudu. Majk je tvrdio da je King pohlepan i jadan, da ga je iskorišćavao tokom njihove dugogodišnje saradnje, da je od njega krao novac, pa ga je na kraju i tužio sudu, na kojem je tražio odštetu od 100 miliona dolara, da bi se sve završilo vansudskim poravnanjem i Kingovov uplatom Tajsonu u iznosu od 14 miliona dolara.
Bio je to samo jedan od njihovih mnogobrojnih sukoba, ali kako je Tajson na posletku izjavio, on se posle svih sukoba izvinio Kingu za kojeg smatra da je dobar čovek, prema kome je on znao da bude nepravedan. Sa druge strane, Don King nije javno toliko često pričao o Tajsonu, a i ono malobrojno puta kada je to radio, izjavljivao je da je Majk pravi gladijator u ringu, da im se tokom godina odnos često menjao, da su se čas voleli, a čas mrzeli, ali i da je Tajson zahvaljujući njemu zaradio preko 400 miliona dolara. Smatrao je on da je Tajson ipak dobar momak, koji je od „negativca iz geta“ postao šampion, a kada su ga pitali zašto ga je Majk javno „pljuvao“, on je tvrdio da mu je sam „Gvozdeni“ priznao da je to radio zato što je bio plaćen za to i da mu je čak i on rekao da nastavi to da radi, ako će time povećati svoje prihode. Ipak, i pored toga što je javno uvek imao lepe reči za njega, obožavaoci Majka Tajsona, ali i mnogobrojni „neutralni“ ljubitelji boksa, nemaju dilemu i smatraju da je upravo Don King taj koji je „upropastio“ karijeru Tajsonu, da mu je on „namestio“ odlazak u zatvor i da bi život i karijera „Gvozdenog“ bili puno bolji da nije bilo Kinga. Da li su takve ocene preterane ili su objektivne, procenite sami, ali upravo zbog takvog čestog mišljenja mnogima je drago zbog onog što se dogodilo na snimanju reklame za meč Majka Tajsona protiv Pitera Meknilija.

Majk Tajson je u šampionskim danima sarađivao sa Don Kingom.
Majk Tajson je u šampionskim danima sarađivao sa Don Kingom.

U večeri 19. avgusta 1995. godine u prvom meču posle boravka u zatvoru, Majk Tajson je posle samo nešto više od jednog minuta borbe nokautirao Pitera Meknilija, a o samom meču više u nekoj od narednih prilika. Nekoliko dana pre borbe, Majk je snimao reklamu u kojoj je govorio o tome koji će kablovski operateri prenositi njegov meč sa Meknilijem. Mučio se Majk da izgovori tekst koji mu je diktirao njegov tadašnji menadžer Don King, a u jednom trenutku pošto je pogrešno izgovorio ime kablovskog operatera i pošto ga je King ispravio, Tajson je ljutit zbog svog „mučenja“, prišao Kingu i udario ga desnicom u pleksus. Iako udarac nije bio prejak, Don King ga je iskoristio da „padne na pod“ sa mesta na kojem je sedeo i da odglumi da ga je udarac uzdrmao. Očekivano, prisutni u sali u kojoj se snimala reklama počeli su da se smeju, a pošto je utvrdio da nije ozbiljnije povređen i pošto se vratio na svoje mesto, Don King je „naredio“ nastavak snimanja.
I pored toga što je sve bila posledica šale, mnogi navijači Majka Tajsona jedva su dočekali da vide ovaj trenutak, a nije bilo malo njih koji su prokomentarisali da je ovako nešto trebalo da se dogodi i u zbilji puno ranije, ali i da je Majk „na vreme“ puno jače udario Kinga, karijera i život bi mu izgledali puno drugačije. Bilo da mislite da su oni u pravu ili ne, na snimku koji je pred vama podsetite se kako je Majk Tajson na snimanju najavne reklame za meč protiv Pitera Meknilija, u trenucima kada je između Kinga i njega bilo sve u najboljem redu, u šali „nokautirao“ legendarnog bokserskog menadžera.

Prethodni tekstRikardo Kvarežma – Krunisanje kralja „Trivele“
Sledeći tekstKarim Abdul-Džabar – Jedinstveni trenutak u karijeri