Karim Abdul-Džabar – Jedinstveni trenutak u karijeri

Karim Abdul-Džabar - Jedinstveni trenutak u karijeri
Karim Abdul-Džabar - Jedinstveni trenutak u karijeri
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Karim Abdul-Džabar jedan je od najboljih centara svih vremena. U svojoj karijeri u NBA ligi osvojio je 6 šampionskih prstena, 6 puta je bio MVP regularnog dela sezone, dva puta MVP finala i nastupio je 19 puta na All-Star meču. NBA karijera mu je trajala 20 godina, a za to vreme postavio je i mnoge rekorde koji su i dalje na snazi. Jedan od najimpresivnijih je svakako onaj po ukupnom broju poena u NBA ligi, kojih je postigao tačno 38.387 i to uglavnom iz prepoznatljivog horoga i sa slobodnih bacanja. Ipak, iako je postizao preko 24 poena po susretu, dugo je bio bez postignute trojke, što verovatno mlađima deluje neverovatno. A onda je došao 24. februar 1987. godine…
Tog dana Džabarovi Lejkersi su na gostovanju, reklo bi se rutinski, savladali tih sezona slabašne Finiks Sanse, u meču u kojem su prikazali odličnu timsku košarku i imali petoricu dvocifrenih igrača. Taj meč bi bio brzo zaboravljen, pamtila bi se samo još jedna rutinska pobeda šampiona na kraju te sezone, da se nije dogodio trenutak koji su mnogi sa pravom nazvali istorijskim…

Karim Abdul-Džabar - Legenda NBA lige.
Karim Abdul-Džabar – Legenda NBA lige.

Igrao se finiš druge četvrtine, Lejkersi su bili u napadu u kojem je Majkl Kuper promašio jedan šut sa poludistance, a Karim Abdul-Džabar došao je do ofanzivnog skoka. Legendarni centar se posle uhvaćene lopte našao sam u uglu terena, a domaći igrači nisu ni imali nameru da mu priđu, jer u prethodnih osam sezona, od kako je trojka uvedena, Karim nije pogodio niti jedan šut za tri poena, a veoma retko je i pokušavao. Mnogi su se često šalili tih godina da Karim trojku jedino može da pogodi svojim karakterističnim horogom, iz kojeg je mnoge odbrane „zavio u crno“, a on je, iako je tada imao skoro punih 40 godina, rešio da ih demantuje.

Karim Abdul-Džabar je na meču protiv Sansa postigao svoju jedinu trojku u karijeri.
Karim Abdul-Džabar je na meču protiv Sansa postigao svoju jedinu trojku u karijeri.

Lepo se namestio Karim Abdul-Džabar, a potom je izveo prelep skok šut i posla loptu „bez koske“ kroz obruč. Usledila je blaga proslava pogotka legendarnog centra, kao i mali osmeh, koji su propratili prvi, a ispostaviće se i jedini pogotak u karijeri Abdul-Džabara za tri poena. I komentator susret i publika znali su da uveličaju ovaj trenutak, koji su mnogi nazvali istorijskim, jer je u njemu najefikasniji igrač u istoriji lige postigao jedinu trojku u karijeri. „Bio je to jedinstveni trenutak u mojoj karijeri!“ – rekao je o tom pogotku kasnije legendarni centar Baksa i Lejkersa Karim Abdul-Džabar.
Kako je pogodio jedinu trojku u karijeri legendarni Karim Abdul-Džabar, jedan od najboljih centara u istoriji košarke, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Majk Tajson „nokautirao“ Don Kinga
Sledeći tekstAndre Agasi – Fer-plej potez za divljenje ili pogrešna odluka?!