Kada je „medicinsko vozilo“ udarilo vodećeg

Kada je "medicinsko vozilo" udarilo vodećeg
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Aleksandar Aleks Vurc imao je solidnu automobilističku karijeru, u kojoj je vrhunac doživeo vozeći u Formuli 1 za ekipe Benetona, Meklarena i Vilijamsa. U 69 nastupa u „letećem cirkusu“ koji su se dogodili u rasponu od 10 godina, uspeo je Aleks Vurc da tri puta završi trke na podijumu, jednom da postigne najbrži krug na trci, ali i da u Montrealu doživi težak udes po kojem se možda i najviše pamti njegova karijera u Formuli 1 i u kojem je na sreću prošao bez povreda. Ipak, ako je nešto uspelo da zaseni Vurcovu karijeru u Formuli 1 i da se po tome danas više pamti nego po bilo kom trenutku iz najpoznatijeg automobilističkog takmičenja, to je događaj koga se danas podsećamo.
1995. godine na legendarnoj stazi „AVUS“ u Berlinu održavala se trka nemačkog Formula 3 šampionata. U trci je vodio 21-godišnji Austrijanac Aleks Vurc, kada je trka posle jednog incidenta faktički zaustavljena i na stazu je izašlo vozilo koje je imalo zadatak da ukloni oštećene bolide, ali i proveri stanje staze. I oni koji nisu veliki ljubitelji automobilizma, verovatno znaju da su u tim trenucima preticanja veoma opasna i uglavnom zabranjena i da su svi vozači dužni da sa svojim bolidom voze bezbedno uglavnom iza u tom slučaju „medicinskog vozila“ (U Formula 3 šampionatu, medicinskim vozilom se nazivao automobil koji prvi posle incidenta izlazi na stazu, proverava stanje vozača i formula, ali i služi da pomogne u uklanjanju oštećenih bolida sa staze), koje je tada poslužilo i kao „Sejfti kar“, sve do trenutka dok se ne obezbede uslovi na stazi za nastavak trke. I rekli bi mnogi da u tim okolnostima nije moguće ništa nepredviđeno da se dogodi, ali ih je Aleks Vurc na trci u Berlinu uverio u suprotno.

Aleks Vurc - Incident sa bezbedonosnim vozilom na trci na stazi "AVUS".
Aleks Vurc – Incident sa bezbedonosnim vozilom na trci na stazi „AVUS“.

Iz samo njemu znanih razloga Aleks Vurc je odlučio da neposredno pre sklanjanja „Sejfti kara“ sa staze na jednom pravcu ga pretekne, a da se potom nađe tik ispred njega na jednom skretanju u levo. Austrijanac je tada zakočio i smanjio brzinu, a isto to je pokušao da uradi i vozač „medicinskog vozila“, ali pošto kočnice na njegovom Land Roveru nisu kočile toliko dobro kao kočnice na bolidu Vurca, on nije uspeo na vreme da smanji brzinu, pa je otpozadi udario Aleksa Vurca i okrenuo ga, uništivši mu zadnji deo bolida. I automobil koji je služio za održavanje bezbednosti na stazi u ovom incidentu je pretrpeo oštećenje, pa je završio pored staze. Na ovaj način trka Aleksa Vurca je „završena“, a većina navijača smatrala je da je sam kriv zbog toga, jer je potpuno bez ikakvog razloga pretekao „Sejfti kar“, čime je zapravo i izazvao kasniji incident. Kada su ga skoro 20 godina kasnije novinari pitali zašto je pretekao „Sejfti kar“ na trci u Nemačkoj i potom naglo zakočio ispred njega, Aleks Vurc se branio da je to zapravo u pitanju bilo „medicinsko vozilo“, a ne klasičan „Sejfti kar“, i da je striktno po pravilima smeo da ga pretekne i vozi ispred njega. Dodao je i da nije verovao da će taj njegov potez izazvati bilo kakav incident na stazi.
Iako su pojedinci smatrali da Aleks Vurc nije previše pogrešio i da su organizatori šampionata najviše krivi za incident, jer su poslali jedan takav „spori“ džip zajedno na stazu sa bolidima Formule 3 i nisu potpuno zaustavili trkanje, ipak treba reći da je potez Austrijanca potpuno neshvatljiv i da nije imao nikakvog razloga da na veoma nebezbedan način pretekne „medicinsko vozilo“, čime je zapravo i započeo incident na trci na legendarnoj stazi „AVUS“. Kakvo je vaše mišljenje o celokupnom incidentu možete podeliti sa nama, nakon što se na snimku koji je pred vama podsetite ovog veoma čudnog udesa na trci Formule 3 u Nemačkoj 1995. godine.

Prethodni tekstKarles Pujol – Potez dostojan nadimka “Lionheart”
Sledeći tekstNajgori odbojkaški servis ikada?!