Karles Pujol – Potez dostojan nadimka “Lionheart”

Karles Pujol – Potez dostojan nadimka “Lionheart”
Karles Pujol – Potez dostojan nadimka “Lionheart”

Postoji izreka da napadači dobijaju utakmice, ali da defanzivci osvajaju prvenstva. Ako je to istina, Karles Pujol je osvojio mnogo trofeja za Barselonu, sigurno preko dvadeset. Od trenutka kada je Barsa prihvatila ponudu Malage da proda svog talentovanog tinejdžera, a ovaj odbio da promeni sredinu videvši svog prijatelja Ćavija kako debituje za prvi tim, Pujolova karijera se kretala uzlaznom putanjom. Ne samo da je postajao jedan od najboljih defanzivaca na svetu, legendarni kapiten “Blaugrane”, već je svojom borbenošću, fer-plejom, i uopšte onim što je pokazivao na terenu i van njega, ušao je u srca navijača i tamo ostao sve do završetka karijere. Postao je njihov “Lionheart”.
Na našem sajtu ste već mogli da čitate o nekim Pujolovim fenomenalnim potezima, o lekciji iz fer-pleja koju je održao Pikeu ili kada je pokazao svoju ljudsku veličinu, a danas pišemo o jednom potezu koji navijači Barselone neobično mnogo cene u karijeri svog omiljenog kapitena.

Karles Pujol - Legenda Barselone. Photo/ALLSPORT
Karles Pujol – Legenda Barselone. Photo/ALLSPORT

U sezoni 2002/03, u grupnoj fazi Lige Šampiona Barselona je bila smeštena u grupu H sa Galatasarajem, Brižom i Lokomotivom. Neko bi na prvi pogled rekao da je Lokomotiva završila na poslednjem mestu grupe, ali bi pogrešio, jer su oni te sezone, posle Barse koja je “počistila” konkurenciju, završili kao drugi na tabeli. 23. oktobra 2002. godine, Barsa je na svom terenu dočekala Ruse, i mnogi su očekivali da će Španci bez problema dobiti tu utakmicu, bilo je samo pitanje sa koliko golova. Ali problema je itekako bilo…
Mučila se Barselona da savlada borbenu ekipu Lokomotive koja se pretežno branila i čekala svoju priliku iz kontre, kao i većina ekipa koje dođu na “Kamp Nou”. Jedna od takvih prilika stvorila im se u 65. minutu utakmice. Barselona je napadala, a jedna odbijena lopta bila je dovoljna da ekipa iz Rusije napravi odličnu kontru. Jedna duga lopta sa njihove polovine bila je upućena pred šesnaesterac Barselone, golman Bonano, koji je na toj utakmici branio umesto Valdesa, istrčao je neoprezno na nju, ali su je i odbrambeni igrač Barselone i on promašili, pa je ka gotovo praznom golu nastavio da je vodi Džejms Obiora. Međutim, Pujol je poput zahuktale lokomotive već stizao ispred gola, vratio se zadnjim atomima snage i samo je on stajao između Nigerijca i Barselonine mreže. Obiora gotovo da i ne gleda gde će šutnutu, već brzopleto „raspaljuje“ po lopti, a Pujol se hitro pomera i grudima brani čist gol. Publika je bila oduševljena, kapiten je dobio ogroman aplauz i čestitke svojih saigrača, dok je trener Lokomotive bio besan na svog napadača koji nije mogao da reši situaciju jedan na jedan i dovede ekipu u vođstvo, psovao je i skakao pored aut linije.

Karles Pujol je fantastičnom intervencijom sprečio Obioru da postigne pogodak.
Karles Pujol je fantastičnom intervencijom sprečio Obioru da postigne pogodak.

Da li se Nigerijski internacionalac uplašio legende Barselone ili je podlegao pritisku, tek nije uspeo da iskoristi najbolju priliku na utakmici. Nekoliko minuta kasnije Frank De Bur je na asistenciju Rikelmea doneo Barsi prednost od 1:0, a tim rezultatom utakmica je i završena. Ovaj potez Pujola, i pored realno traljavog šuta Obiore, ta borbenost i zalaganje, samo je jedna karika u lancu poteza koje su od njega napravile legendu Barselone i omiljenog kapitena za njihove navijače.
Podsetite se…

Prethodni tekstKada je Dejan Tomašević „dobio“ pesnicu u glavu od Kintela Vudsa
Sledeći tekstKada je „medicinsko vozilo“ udarilo vodećeg