Kada je opšta tuča obeležila crnogorski rukometni derbi

17. maja 2009. godine, u prepunoj dvorani „Morača“ u Podgorici, rukometaši Budućnosti i Lovćena igrali su meč koji je direktno odlučivao o tome ko će biti naredni šampion Crne Gore. Posle velike borbe, domaći rukometaši su u meču punom naboja slavili sa 28:26 i na taj način faktički obezbedili prvu titulu šampiona za muški rukometni klub Budućnost. Ipak, umesto da posle meča usledi veliko slavlje, usledila je opšta tuča, za koju verovatno najveće „zasluge“ pripadaju dugogodišnjem igraču Lovćena, a tada igraču Budućnosti, Goranu Đukanoviću.
Na manje od 20 sekundi pre kraja utakmice i u trenucima kada je meč već bio rezultatski rešen (28:26), igrač Lovćena Igor Marković uputio je šut posle deveterca ka golu Budućnosti. Goran Đukanović je pokušao da izblokira taj šut, ali je zakasnio u bloku, pa je lopta krenula ka golu, dok je Đukanović nastavio da se kreće ka Markoviću i potom ga levom rukom udario u glavu. Sudije su odmah pokazale direktan crveni karton igraču Budućnosti, koji je „glumio nevinašce“ i ponašao se kao da nije uradio ništa, dok su za to vreme saigrači držali Markovića, kako se ne bi obračunao sa Đukanovićem. Igrač Budućnosti je odmah poslat na tribine, a utakmica je nekako privedena kraju, kada su započeli novi incidenti.

Na manje od 20 sekundi pre kraja utakmice i u trenucima kada je meč već bio rezultatski rešen (28:26), igrač Lovćena Igor Marković uputio je šut posle deveterca ka golu Budućnosti. Goran Đukanović je pokušao da izblokira taj šut, ali je zakasnio u bloku, pa je lopta krenula ka golu, dok je Đukanović nastavio da se kreće ka Markoviću i potom ga levom rukom udario u glavu. Sudije su odmah pokazale direktan crveni karton igraču Budućnosti, koji je glumio nevinašce i ponašao se kao da nije uradio ništa, dok su za to vreme saigrači držali Markovića, kako se ne bi obračunao sa Đukanovićem. Igrač Budućnosti je odmah poslat na tribine, a utakmica je nekako privedena kraju, kada su započeli novi incidenti.
Opšta tuča na meču Budućnosti i Lovćena.

Dok se većina igrača sportski pozdravljala na centru terena, pojedini rukometaši Lovćena među kojima je prednjačio Igor Marković imali su svašta da kažu Đukanoviću, koji je sa tribina ponovo sišao na teren, ali i pokušali fizički da se obračunaju sa njim. I taman kada se učinilo da će se situacija smiriti jedan maloletni navijač Budućnosti, za koga su mediji kasnije tvrdili da je rođak Gorana Đukanovića, uleteo je na parket i šutnuo igrača Lovćena Željka Stojanovića. Tada je tadšanji generalni sekretar Lovćena Petar Vujanović pokušao da mu uzvrati, čime je započela opšta tuča na terenu. Navijači Budućnosti „Varvari“ uleteli su na teren u nameri da se obračunaju sa gostujućim igračima, koji su se koškali sa domaćim rukometašima. Za to vreme malobrojna grupa gostujućih navijača počela je da lomi stolice na tribinama i njima gađa igrače i navijače Budućnosti, ali i policajce koji su uleteli na teren u nameri da smire situaciju.
U tom opštem metežu tadašnji trener Lovćena Ljubomir Obradović zadobio je jedan udarac, ali je i jednom pripadniku policije polomljen nos, što je dodatno iznerviralo policijske snage, koje su počele „na silu“ da izbacuju iz dvorane gostujuće navijače, među kojima je bilo i starijih osoba koje nisu učestvovale u incidentima. Na kraju je situacija nekako smirena, a posle meča u policijsku stanicu priveden je maloletni navijač koji je udario Željka Stojanovića, ali i generalni sekretar Lovćena Petar Vujanović, koji je pokušao da mu uzvrati, Protiv njih dvojice odmah posle susreta podneta je krivična prijava.

Legendarni rukometaš i tadašnji kapiten i najbolji igrač Budućnosti Nenad Peruničić, bio je vrlo razočaran dešavanjima iz završnice duela svog tima i Lovćena: "U životu sam bio na mnogo teških terena, igrao utakmice sa velikim nabojem, gostovao u Hrvatskoj kada se ratovalo. Ovo, međutim, ne vodi ničemu. Neke stvari se gledaju lično, a ne kroz sport, ne mogu da verujem da se ne razmišlja o tome da dva tima igraju za titulu. Iskreno, zapitao sam se da li mi je povratak uopšte trebao. Došao sam ovde da animiram ljude, da zaživi rukomet, ali ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari. Ne znam šta da kažem posle svega, mislim da sam sada jako daleko od ostanka u Crnoj Gori!" - rekao je za crnogorske medije Nenad Peruničić.
Nenad Peruničić nije krio razočaranje dešavanjima na meču između Budućnosti i Lovćena.

„Goran Đukanović je igrač koji je mene učio rukometu, kojeg sam uvek poštovao i uvek ću ga poštovati, ali mi nisu jasni njegovi postupci od prvog minuta utakmice. Na početku mi je okrenuo leđa kada sam mu pružio ruku, a u svakom duelu je hteo da me udari. Namerno me je udario laktom, ali ne želim to da komentarišem, pitanje je za njega zašto je to uradio.“ – rekao je posle susreta Igor Marković, koji je bio vidno razočaran potezom igrača sa kim je igrao zajedno u Lovćenu i koga je gledao kao idola. Legendarni rukometaš i tadašnji kapiten i najbolji igrač Budućnosti Nenad Peruničić, bio je vrlo razočaran dešavanjima iz završnice duela svog tima i Lovćena: „U životu sam bio na mnogo teških terena, igrao utakmice sa velikim nabojem, gostovao u Hrvatskoj kada se ratovalo. Ovo, međutim, ne vodi ničemu. Neke stvari se gledaju lično, a ne kroz sport, ne mogu da verujem da se ne razmišlja o tome da dva tima igraju za titulu. Iskreno, zapitao sam se da li mi je povratak uopšte trebao. Došao sam ovde da animiram ljude, da zaživi rukomet, ali ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari. Ne znam šta da kažem posle svega, mislim da sam sada jako daleko od ostanka u Crnoj Gori!“ – rekao je za crnogorske medije Nenad Peruničić.
Kako je izgledala opšta tuča u „Morači“ u završnici meča između Budućnosti i Lovćena 17. maja 2009. godine, koji je odlučivao o pitanju prvaka i koju je započeo udaranjem laktom protivnika Goran Đukanović, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Onaj“ Bekamov gol
Sledeći tekstMarko Jarić – Blamaža sa dresom