„Onaj“ Bekamov gol

Golovi su tu da promene tok utakmice, ali neki golovi prosto promene ceo život igračima koji su ih postigli. To su obično golovi koji donose trofeje, ali ima i onih koji skrenu pažnju, usmere karijeru na pravi put i jednostavno donesu sreću.
Iako je bio bitan šraf u mašini mladog tima Mančester Junajteda koji je 1992. godine osvojio FA kup, Dejvidu Bekamu uopšte nije bilo lako da se nametne Ser Aleksu Fergusonu u prvoj postavi u narednih nekoliko godina. Bilo je mnogo talentovanih igrača i samo najbolji su mogli da igraju kod „Fergija“. Nakon pozajmice u Prestonu, Dejvid Bekam se vratio u Junajted i 1995. godine igrao povremeno u prvom timu, ali mu je sudbina još uvek bila neizvesna. Međutim, sve se promenilo početkom sezone 1996/97. Bio je 17. avgust 1996. godine i igrala se prva utakmica te sezone. Mančester je gostovao Vimbldonu i znalo se da je na čelu sa Vinijem Džonsom, „Luda Družina“ veoma grub i težak protivnik. Dejvid Bekam je tebalo da zaigra od prvog minuta, a nešto pre toga čuo je za novi model kopački „Predator“ i zamolio Adidas da mu pošalju jedan par. Igrom slučaja imali su samo jedan par njegovog broja i bile su napravljene za igrača Rendžersa Čarlija Milera, i na njima je pisalo „Charlie“. Bekam je istrpeo sve šale zbog toga na svoj račun u svlačionici i izašao na teren u novim kopačkama spreman da se dokaže.

Dejvid Bekam trese mrežu Salivena.
Dejvid Bekam trese mrežu Salivena.

Kako su se šalili sa Bekamom tako su se i na terenu „našalili“ sa Vimbldonom i već u 25. minutu golom Kantone vodili sa 1:0, da bi u 58. Denis Irvin povećao na 2:0. Bila je to jedna rutinska pobeda Junajteda i čekalo se da sudija odsvira kraj. I svi su mislili da je to konačan rezultat utakmice. Svi osim Bekama. Igrao se 90. minut kada je Dejvid dobio jednu loptu na polovini igrališta posle neuspele kontre Vimbldona. Čekao se poslednji sudijski zvižduk, a Dejvid Bekam je gledao ka golu protivnika. Golman Saliven izašao je sa gola nekoliko metara i to je bio okidač da Bekam zahvati loptu i uputi je ka njegovom golu sa dobrih 50 metara. Letela je dugo, ali Saliven nije uspeo da je stigne. Kotrljala se u mreži, a Dejvid je ovu golčinu proslavio sa podignutim rukama kako će to kasnije veoma često raditi. Igrači su pritrčali, radovali su se ovom nesvakidašnjem golu.
To je bilo to! Dejvid Bekam je skrenuo pažnju na sebe. Postao je zvezda, a njegov karijera je krenula uzlaznom putanjom. „Gol sezone!“ bio je naslov u mnogim novinama sutrašnjeg jutra. U to doba bio je samo klinac koji počinje svoju fudbalsku karijeru, zarađuje 2000 funti nedeljno, ne može ni da sanja da će biti pozvan u reprezentaciju i potpisati veoma unosne merketinške ugovore. Ali taj gol je sve pokrenuo i kasnije pretvorio snove u javu.

Grafička analiza gola Dejvida Bekama protiv Vimbldona.
Grafička analiza gola Dejvida Bekama protiv Vimbldona.

„To je jedan od mojih omiljenih golova. Svi su pričali o tome, mnogi i sada pričaju, postao je deo istorije…“ – umeo je kasnije da kaže Bekam i naglašavao: „To je bio veoma bitan gol za moju karijeru i puno mi je značio, ali kada je Kantona došao i rekao da je gol prelep, to mi je značilo više od svega u tom trenutku“. Jednu anegdotu je kasnije prepričavao Ser Aleks Ferguson vezanu za ovaj gol: „Bekam je 10 minuta pre gola pokušao sa distance i rekao sam svom asistentu Brajanu Kidu da ako pokuša još jednom ide napolje. Plašio sam se da ga ne ponese atmosvera i hteo ga ga vratim čvrsto na zemlju. Kada je lopta ušla u gol Kid se okrenuo prema meni i rekao: ‘Izgleda da moramo da ga „vadimo“ napolje'“.
Podsetite se fenomenalnog gola koji je obeležio početak Bekamove karijere i posle koga je osvojio gotovo sve što se u fudbalu osvojiti može i postao popularan kao retko koji fudbaler u istoriji fudbala:

loading…
Prethodni tekst„Ne kači se“ sa Kobijem
Sledeći tekstKada je opšta tuča obeležila crnogorski rukometni derbi