Kada je Robi Fauler ubeđivao sudiju da ne svira penal nad njim

U današnje vreme svakodnevno smo svedoci da fudbaleri ne biraju sredstva kako bi njihov tim došao do pobede, simuliraju prekršaje, služe se prljavim trikovima i ubeđuju sudije da promene odluke u njihovu korist… ali tog 24. marta 1997. godine, u susretu Arsenala i Liverpula na legendarnom “Hajberiju” u Londonu desio se jedan zaista moment vredan divljenja.
Liverpul je vodio sa 1:0, Mark Rajt je niotkuda stvorio šansu za povećanje prednosti svog tima tako što je loptu od svog šesnaesterca takoreći u prazan prostor poslao u Arsenalov i do nje je stizao jedan od najboljih Liverpulovih igrača, Robi Fauler. Jedina prepreka koja mu je ostala bio je golman Arsenala Dejvid Siman koji je izleteo na loptu. Fauler je međutim bio brži, stigao do lopte i tik ispred Simanove ruke poslao je u levu stranu, a onda ga preskočio i pao. Čula se pištaljka glavnog sudije Džeralda Ešbija na šta je Siman skočio i počeo da protestuje. Bilo je jasno da kontakta nije bilo. A onda na opšte iznenađenje i Fauler se pridigao i počeo da maše rukama i ubeđuje sudiju da faul nije postojao, da ne treba da dosudi penal. Sa njegovih usana se moglo pročitati: “No! No, ref! Sorry Dave…” Ipak, arbitar nije reagovao i ostao je dosledan svojoj prvobitnoj odluci, posle čega je upravo Fauler izveo penal. I to veoma dobro, ali Siman se bacio kao mačka i odbranio, a onda je na odbijenu loptu natrčao Džejson Mekatir i zakucao je u mrežu. Liverpul je vodio sa 2:0.

Liverpul je vodio sa 1:0, Mark Rajt je niotkuda stvorio šansu za povećanje prednosti svog tima tako što je loptu od svog šesnaesterca takoreći u prazan proctor poslao u Arsenalov i do nje je stizao jedan od najboljih Liverpulovih igrača svih vremena, Robi Fauler. Jedina prepreka koja mu je ostala bio je golman Arsenala Dejvid Siman koji je izleteo na loptu. Fauler je međutim bio brži, stigao do lopte i tik ispred Simanove ruke poslao je u levu stranu, a onda ga preskočio i pao. Čula se pištaljka glavnog sudije Džeralda Ešbija na šta je Siman skočio i počeo da protestvuje. Bilo je jasno da kontakta nije bilo. A onda na opšte iznenađenje i Fauler se pridigao i počeo da maše rukama i ubeđuje sudiju da faul nije postojao, da ne treba da dosudi penal. Sa njegovih usana se moglo pročitati: “No! No, ref! Sorry Dave…” Ipak, arbitar nije reagovao i ostao je dosledan svojoj prvobitnoj odluci, posle čega je upravo Fauler izveo penal.
Robi Fauler i Dejvid Siman ubeđuju sudiju da je pogrešio što je dosudio penal.

Ovaj meč završen je pobedom Liverpula rezultatom 2:1, Jan Rajt postigao je utešni pogodak za “Tobdžije”, a nakon utakmice, sudija Ešbi rekao je kako nije čuo da Fauler negira penal, uprkos činjenici što usporeni snimak jasno pokazuje napadača “Redsa” kako to izgovara.
Fauler se kasnije prisetio ovog meča i njegovog nesvakidašnjeg gesta: “Sećam se da sam ustao i video Simana… Svi su se pitali da li me je dotakao, a ja sam samo izgubio ravnotežu kada sam skočio. To nije bio penal i zato što smo bili drugovi iz reprezentacije rekao sam sudiji da nije. Verujem da nije bilo navijača Liverpula koji je bio zadovoljan ovom odlukom, kao i članova uprave, ali ja sam to uradio. Pomogao sam Mekatiru da postigne prvi gol za Liverpul i dobio nagradu za fer-plej od UEFA, pobedili smo i to nije bio loš dan. Nisam namerno promašio penal, to je bio loše izveden jedanaesterac, kao i svi ostali koji se promaše. Sećam se veoma dobro…” Arsen Venger je kasnije izjavio da je neverovatno gledati da jedan igrač u tako velikoj utakmici pokušava da preinači kaznu dodeljenu protivnicima.
Ostaje nam da se podsetimo ove situacije i konstatujemo da je šteta što su u fudbalu danas veoma retki ovakvi potezi i igrači, jer sa njima bi fudbal svakako bio mnogo lepša i poštenija igra.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This