Kada je „Sale Nacionale“ sačuvao „Plave“ na Mundobasketu

Kada je
Kada je "Sale Nacionale" sačuvao "Plave" na Mundobasketu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Gotovo da niko nije verovao da Argentina može u tom duelu da se suprostavi Jugoslaviji. Ipak, „Gaučosi“ su igrali gotovo savršeno. Kontrolisali su rezultat tokom većeg dela meča, da bi sredinom drugog poluvremena došli do 7 poena prednosti. Mnogi su tada pomislili da će „Plavi“ u čevrt-finalu završiti nastup na Svetskom prvenstvu 1998. godine. Meč je bio veoma „tvrd“, pa se činilo da će tih 7 poena zaostatka predstavljati veliki problem za tim Željka Obradovića, koji na tom duelu nije igrao najbolje. Međutim, tada će na scenu stupiti „Sale Nacionale“…

Aleksandar Đorđević je na Mundobasket otišao nedovoljno spreman

Aleksandar Đorđević je pred to prvenstvo u Atini na pripreme došao posle operacije noge. Zbog toga nije bio dovoljno spreman, pa su mnogi mislili da ne treba da bude u timu za Mundobasket. Ipak, Željko Obradović nije imao dilemu. Poveo je Đorđevića na prvenstvo i postepeno ga uvodio u ritam.

Željko Obradović poveo je Đorđevića na Mundobasket, iako on nije bio dovoljno spreman.
Željko Obradović poveo je Đorđevića na Mundobasket, iako on nije bio dovoljno spreman.

„Sale Nacionale“ će mu ukazano poverenje uzvratiti na najbolji mogući način i u najbitnijim trenucima. Baš kada se činilo da Jugoslovenima „klizi iz ruke“ duel protiv Argentine, Aleksandar Đorđević će pokazati svima de je odluka Obradovića da ga na Mundobasket povede nedovoljno spremnog bila potpuno ispravna…

„Sale Nacionale“ je mini serijom pokrenuo preokret protiv Argentine

Pri zaostatku Jugoslovena od 7 poena sredinom drugog poluvremena i u trenucima kada su se „Plavi“ baš mučili u napadu, Đorđević je „preuzeo kormilo“ na terenu. Prvo je poentirao posle solo prodora. Potom je u sledećem napadu „Plavih“ poveo brzu kontru i novim polaganjem od table smanjio prednost Argentine na 3 poena, da bi već u narednom napadu „Sale Nacionale“ pogodio trojku sa 7 metara i doneo izjadnačenje Jugoslaviji.

Aleksandar Đorđević pokrenuće preokret Jugoslavije protiv Argentine.
Aleksandar Đorđević pokrenuće preokret Jugoslavije protiv Argentine.

Bila je to mini serija Đorđevića koja kao da je pokrenula i njegova saigrače. Oni su zaigrali u nastavku dosta bolje. Na kraju su Jugosloveni sa 70:62 uspeli da savladaju Argentinu i plasiraju se u polufinale.
„Plavi“ su prvenstvo u Atini završili sa osvojenom zlatnom medaljom. Kada se sete tog prvenstva, navijači Jugoslavije uglavnom istaknu odlične partije Rebrače i Bodiroge, spektakularnu blokadu Željka Rebrače nad Mihajlovim u finišu finalnog duela, ali i Đorđevićevu seriju poena koja je pokrenula preokret protiv Argentine, ali i za koju mnogi veruju da se nije dogodila da „Plavi“ Mundobasket ne bi završili na prvom mestu. Kako je „Sale Nacionale“ napravio mini seriju u trenucima kada je njegovom timu malo šta polazilo za rukom, pogledajte na snimku pred vama.

Prethodni tekstBen Džonson – „Od heroja do nule za 9.79“
Sledeći tekstGenijalnost „Galaktikosa“