Kada je UFC šampion pokazao kako „prevariti“ vagu

Kada je UFC šampion pokazao kako "prevariti" vagu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Borba večeri na UFC 210 turniru koji se održavao 8. aprila 2017. godine u Bafalu, gradu u kojem je viđen i jedan od najneverovatnijih golova u hokejaškoj istoriji, bio je meč za titulu u lako-teškoj kategoriji između Danijela Kormijera i Entonija Džonsona. Bio je to revanš duel dvojice boraca, a borba je završena istim ishodom kao i njihov prethodni meč. Danijel Kormijer je opet bio bolji i trijumfom je zadržao šampionski pojas. Ipak, ono što je potpuno obeležilo ovaj meč dogodilo se i pre njegovog početka.

Danijel Kormijer je umalo ostao bez titule

Na zvanično merenje pre borbe, Danijel Kormijer se pojavio samo nekoliko minuta pre isteka vremena. I nije uspeo da „prođe“. Vaga je pokazala 93,5 kilograma, 500 grama više od dozvoljena 93 kilograma. Tako je borbi pretilo otkazivanje, a Kormijeru oduzimanje titule. U sali za merenje svi su se pitali šta se dešava i da li je moguće da će šampion na tako „bizaran“ način ostati bez pojasa. Ipak, iz tabora Kormijera zatražili su da on ponovo stane na vagu, pošto dozvoljeno vreme za njegovo merenje još nije bilo isteklo.

Meč Danijela Kormijera i Entonija Džonsona bio je događaj večeri na UFC 210 turniru.
Meč Danijela Kormijera i Entonija Džonsona bio je događaj večeri na UFC 210 turniru.

Nešto više od miunta kasnije, Danijer Kormijer se ponovo pojavio ispred vage. Ovog puta noseći peškir u rukama. Stao je potpuno nag na vagu, dok su iz njegovog tima držalii ispred njega nekoliko peškira koji su štitili njegove intimne delove tela od pogleda prisutnih u sali, ali i na koje se Kormijer blago oslonio prilikom merenja. Samo nešto više od jednog minuta kasnije vaga je pokazalo tačno 93 kilograma. Danijel Kormijer se tako „kvalifikovao“ za borbu. Uspeo je na taj način da ne ostane bez šampionskog pojasa. Mnogi prisutni u sali pitali su se šta se zapravo dogodilo i kako je šampion „smršao“ 500 grama za 100ak sekundi.

Kako je Kormijer prošao vagu

I dok su mnogi kako to obično i biva odmah posumnjali na prevaru sa vagom, pojedini stručnjaci su pokušali da objasne šta se zapravo dogodilo. Danijel Kormijer se svesno držao za peškir koji je bio blago nategnut. Zatim je gledajući u vagu sve jače stezao peškir koji su držali njegovi sekundanti. Na taj način je preneo mali deo svoje težine na svoje sekundante. Zbog toga je vaga pokazala manju težinu nego na merenju samo minut ranije. „Ako se oslonite na nešto ili na nekoga dok stojite na vagi, ona će pokazati manju težinu.“ – objašnjavali su stručnjaci kako je Kormijer „prevario“ vagu i „smršao“ 500 grama za samo nešto više od 60 sekundi.

Danijel Kormijer se blago oslonio na peškir kako bi smanjio svoj rezultat na vagi.
Danijel Kormijer se blago oslonio na peškir kako bi smanjio svoj rezultat na vagi.

Ovakvo objašnjenje je većini ljubitelja borilačkih sportova delovalo potpuno logično. Smatrali su ga kao ispravan pogled na stvari. Ipak, neki drugi su i dalje verovali u „teorije zavere“. Tvrdili su da je vaga sigurno „štelovana“ ili da je Kormijeru na neki drugi nedozvoljeni način smanjen rezultat na merenju. Sve to kako borba ne bi bila otkazana. I bili u pravu jedni ili drugi, mnogima ostaje nejasno zašto su iz organizacije UFC turnira 210 dozvolili Kormijeru da uopšte stavlja ruke na peškir i na taj način dovede u sumnju rezultat na vagi.
Da li je i na koji način Danijel Kormijer prevario vagu i na nedozvoljeni način „smršao“ 500 grama za 100ak sekundi ili je nešto drugo po sredi? Očekujemo da čujemo i vaše komentare nakon što se na snimku koji je pred vama podsetiti jednog od najkontroverznijih merenja u istoriji UFC turnira.

Prethodni tekstRoberto Bađo – Zbog bola u kolenu molio majku da ga ubije
Sledeći tekstMarat Safin – „Mortus pijan“ u finalu Australijan Opena?!