Karim Abdul-Džabar – Horog koji je obeležio NBA finale 1974.

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Milvoki Baksi su bili favoriti protiv Boston Seltiksa u NBA finalu 1974. godine, ali se “Kelti” nisu predavali i posle petog meča, poveli u finalnoj seriji sa 3-2. Prvu meč loptu su imali na svom parketu, u legendarnom “Boston Gardenu”, ali da ipak te večeri ne dođu do šampionskog prstena, pobrinuo se tada već trostruki MVP lige i aktuelni najbolji igrač najjače košarkaške lige, Karim Abdul-Džabar, koji je jednim od najčuvenijih pogodaka u istoriji NBA finala doneo trijumf Baksima.
Igrači Milvokija su od starta tog šestog meča NBA finala 1974. godine bili rešeni da naprave brejk i pitanje novog šampiona reše u svojoj dvorani. Vodili su u prvom poluvremenu sa 12 poena prednosti, imali su prednost i do same završnice regularnog dela, ali su domaćini pogotkom legendarnog Džona Havličeka uspeli da dođu do izjednačenja i odvedu meč u produžetak. Igrači Milvokija su od starta tog šestog meča NBA finala 1974. godine bili rešeni da naprave brejk i pitanje novog šampiona reše u svojoj dvorani. Vodili su u prvom poluvremenu sa 12 poena prednosti, imali su prednost i do same završnice regularnog dela, ali su domaćini pogotkom legendarnog Džona Havličeka uspeli da dođu do izjednačenja i odvedu meč u produžetak. I opet su Baksi sve vreme bili bliži pobedi, ali je Boston te večeri imao neverovatnog Havličeka, koji je ponovio “herojski podvig” sa kraja regularnog toka susreta, i još jednim pogotkom “sa zvukom sirene” odveo meč u novih dodatnih pet minuta.I opet su Baksi sve vreme bili bliži pobedi, ali je Boston te večeri imao neverovatnog Havličeka, koji je ponovio “herojski podvig” sa kraja regularnog toka susreta, i još jednim pogotkom “sa zvukom sirene” odveo meč u novih dodatnih pet minuta.
U drugom produžetku, na terenu “već viđeno”, Havliček je nezaustavljiv, postiže 9 od Bostonovih 11 poena, uključujući i koš preko Karima Abdula-Džabara na sedam sekundi pre isteka vremena, kojim je doneo Seltiksima vođstvo od 101:100 i pomislili su mnogi tada trijumf domaćinu. Ipak, da se u Bostonu još ne otvori pobednički šampanjac, pobrinuo se do nekoliko godina ranije Lu Alsindor, a tada već legendarni košarkaš sa novim imenom Karim Abdul-Džabar, pogotkom horogom, koji će ljubiteljima košarke uvek biti prva asocijacija na pominjanje njegovog imena.
Baksi su posle tajm-auta za preostalih 7 sekundi želeli da odigraju akciju za Džona MekGloklina, ali su Seltiksi njega odlično “pokrili”, pa legendarni “Big O” Oskar Robertson, nije imao drugo rešenje nego da loptu iz auta doda slonodnom Džabaru, koji je bio dosta daleko od koša. Karim je tada očekivao da se neko od njegovih saigrača oslobodi i primi loptu, ali pošto se to nije dogodilo, Baksi su posle tajm-auta za preostalih 7 sekundi želeli da odigraju akciju za Džona MekGloklina, ali su Seltiksi njega odlično “pokrili”, pa legendarni “Big O” Oskar Robertson, nije imao drugo rešenje nego da loptu iz auta doda slonodnom Džabaru, koji je bio dosta daleko od koša. Karim je tada očekivao da se neko od njegovih saigrača oslobodi i primi loptu, ali pošto se to nije dogodilo, kreće u prodor do čeone linije, odakle sa oko 5 metara od koša, upućuje nestvaran šut iz horoga preko Henka Finkela, kojim “cepa” mrežicu i donosi trijumf svom timu za 3-3 u finalnoj seriji. Značaj tog pogotka, kao i gracioznost kojim je izveden, a koju je od horoga mogao čini se samo da napravi Karim Abdul-Džabar, donelo je tom košu u mnogim anketama izbor u najbolje pogotke u istoriji NBA finala.kreće u prodor do čeone linije, odakle sa oko 5 metara od koša, upućuje nestvaran šut iz horoga preko Henka Finkela, kojim “cepa” mrežicu i donosi trijumf svom timu za 3-3 u finalnoj seriji. Značaj tog pogotka, kao i gracioznost kojim je izveden, a koju je od horoga mogao čini se samo da napravi Karim Abdul-Džabar, donelo je tom košu u mnogim anketama izbor u najbolje pogotke u istoriji NBA finala.
“Nisam imao šanse da taj šut izblokiram, jer je taj horog upućen iz “svemira”. Pokušao sam da ga odguram što dalje, ali da ne napravim faul,  i to sam uspeo, ali je on ipak pogodio.” – rekao je posle meča Henk Finkel, košarkaš koji je čuvao Karima u poslednjem napadu Baksa. “Mislim da smo odigrali odličnu odbranu i stavili Karima u prilično tešku poziciju, ali je on uspeo da postigne neverovatan koš.” – rekao je posle susreta tadašnji igrač Seltiksa Dejv Kovens.
Sa druge strane, Baksi su bili presrećni zbog trijumfa, ali i dosta iznenađeni načinom na koji su došli do njega, jer njihov poslednji napad na susretu je bio daleko od dogovorenog: “Leri (trener Baksa Leri Kostelo) je pokušavao da smisli “veliku” akciju, ali ja jednostavno nisam mogao da je shvatim, nisam razumeo ko je trebalo da se oslobodi i prihvati lopti. Čuo sam samo da je pomenut Džon MekGloklin, i da moramo da uradimo “ovo”,  “ovo” i “ovo”, i rekao sam “u redu”, znači moram ja da prihvatim loptu iz auta.” – kroz smeh je posle susreta rekao Džabar.
Iako to možda nije bilo planirano, Karim Abdul-Džabar je prihvatio loptu u poslednjem napadu Baksa u šestom meču NBA finala 1974. godine i na graciozan način postigao jedan od najpoznatijih koševa u istoriji mečeva za NBA šampiona. Iako su Seltiksi na kraju dobili sedmi meč i osvojili titulu te sezone, ipak najpoznatiji trenutak NBA finala te sezone je koš Džabara iz šestog meča, a kako je on izgledao, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKako se Mario Stanić predstavio Premijer ligi
Sledeći tekstTrojka Daglasa koja je ispratila Aleksandra Đorđevića u „penziju“