Karlos Tevez – Kultna provokacija za navijače Rivera

Karlos Tevez – Kultna provokacija za navijače Rivera
Karlos Tevez – Kultna provokacija za navijače Rivera
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dok je u nekim zemljama fudbal samo najbitnija sporedna stvar na svetu, u Argentini fudbal je religija. U zemlji Maradone, Kaniđe, Batistute, Teveza, Rikelmea, Mesija i drugih fudbalskih legendi takav odnos navijača prema fudbalu ne treba da čudi. Duel između Boke Juniors i River Plate, popularni „Superklasiko“, davno je prerastao granice Buenos Airesa i cele Argentine i važi za, ako ne najbolji, onda najstrastveniji derbi na svetu gde rivalstvo dva kluba i navijača postaje pravi fanatizam. Utakmice dva kluba predstavljaju sudar dva kraja Buenos Airesa, La Boke i Belgrana. I dalje vlada mišljenje među navijačima da je Boka siromašna i klub koji mora stalno da se nosi sa problemima, dok je River buržoaski tim. Bokini navijači nazivaju Riverove kokoškama (Gallinas) zbog toga što ih smatraju kukavicama. A sve to seže do 1966. godine kada je River prokockao dva gola prednosti protiv Penjarola u finalu Kupa Libertadores. A pristalice Rivera navijače Boke zovu prasićima (Chanchitos) ili bosteros (skupljačima izmeta). I jedni i drugi su su veoma osetljivi na ove nadimke što samo daje na značaju događaju koji je Karlos Tevez priredio rivalskim navijačima u jednom od “Superklasika”.
Tog 11. juna 2004. godine u polufinalu Kopa Libertadores, na “Bombonjeri”, Boka je savladala River sa 1:0. Bili su zadovoljni rezultatom, ali su znali da ih na “Monumentalu” za sedam dana čeka pravi „pakao“. To su im i priredili navijači najvećeg rivala, a na terenu je “prštalo” od oštrih startova, pa je pored gomile žutih kartona Bokinim igračima pokazan i jedan crveni u 46. minutu kada je Vargas morao “na tuširanje”. Manuel Pelegrini rešava da „puca iz svih oružja“, pa u igru uvodi i Marsela Salasa što rezultuje golom u 61. minutu. Sada je ukupno 1:1, ali još uvek je „paklena“ atmosfera.

Karlos Tevez na provokativan način proslavlja gol protiv Rivera.
Karlos Tevez na provokativan način proslavlja gol protiv Rivera.

River napada, a Boka se brani. A onda jedna polukontra, Boka probija po levom krilu, centaršut po zemlji dolazi u srce šesnaesterca, a Tevez na prvu ubacuje loptu u mrežu. Na „Monumentalu“ muk. Navijači su skamanjeni. U 89. minutu River je primio gol koji ih izbacuje iz najelitnijeg takmičenja Južne Amerike. I dok se navijači u crveno-belim dresovima drže za glavu, Karlos Tevez na terenu pravi šou. Prvo se par puta sagnuo, i ako na prvi pogled nekome nije bilo jasno zašto rukama dodiruje zemlju, pa ih prinosi ustima, ubrzo je “Karlito” svima pojasnio da imitira kokošku, jer je nastavio da mlati rukama oponašajući krila ove domaće životinje. Navijači Rivera bili su besni, a Bokini su likovali, međutim, njihov smeh je ubrzo nestao sa lica kada je sudija prišao Tevezu noseći visoko podignuti crveni karton u ruci. I dok se Bokin špic isčuđavao i pitao zašto je zaslužio ovo, sudija mu je ponovio imitaciju “mahanja krilima” i pokazao mu da napusti igralište. Nije mu bilo žao, Boka je išla u finale…
A onda se sve promenilo, jer je samo par minuta kasnije Nasuti ponovo doveo River u prednost. Pošto u Kopa Libertadoras nije važilo pravilo gola u gositma, gest Teveza mogao je skupo da košta Boku, ali ipak ona je pobedila na penale, a Tevezova proslava kao prvoklasna provokacija imala je posledice da je nedeljama nakon tog meča dobijao pretnje srmću i morao da se kreće sa jakim merama obezbeđenja. Iako su par godina kasnije pokušavajući da odgovore na ovo Riverovi navijači pustili ogroman balon ispunjen helijumom u obliku svinje u Bokinom dresu, provokacija Karlosa Teveza ostala je upamćena kao jedinstvena i kultna za navijače iz “žuto-plavog dela Buenos Airesa”. Podsetite kako je sve izgledalo:

Prethodni tekstBokserski meč koji je jednog borca odveo u zatvor, a drugog u smrt
Sledeći tekstGeorgios Afrodakis – Gol koji je Grčka čekala 85 godina