Keron Batler – „Dobra fora“ ili jedan od najprljavijih poteza u istoriji košarke?

Keron Batler -
Keron Batler - "Dobra fora" ili jedan od najprljavijih poteza u istoriji košarke?
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Prvog dana februara 2013. godine, iako su u tom meču bili apsolutni autsajderi i pre duela imali skoro 20 pobeda manje u sezoni od protivnika, Toronto Reptorsi su na svom terenu ubedljivo savladali Los Anđeles Kliperse. Već posle prve četvrtine Reptorsi su imali vođstvo, da bi do poluvremena stekli osetniju prednost, a na kraju treće četvrtine došli i do skoro plus 30. Meč je bio rezultatski rešen, pa su u poslednjem periodu uglavnom priliku dobili rezervisti u obe ekipe. I dok su mnogi odustajali od gledanja susreta do kraja, smatrajući da nema više šta puno da se vidi, oni koji nisu odustali i posmatrali meč do same završnice, prisustvovali su kontroverznoj situaciji o kojoj se kasnije puno diskutovalo.
Na desetak sekundi do kraja, dok su imali skoro punih 30 poena prednosti, Reptorsi su krenuli u poslednji napad. Lopta je bila u rukama ruki centra Jonasa Valančijunasa koji je prešao centar, a zatim zastao kako bi pustio vreme da istekne, dok su navijači na tribinama ustali da aplauzima pozdrave odličnu igru domaćih košarkaša. Baš u tim trenucima Valančijunisu je prilazio i igrač gostiju Keron Batler, a svi su pomislili da je prišao da čestita protivniku na pobedi. Međutim…

Keron Batler je prišao kao da će čestitati Valančijunasu, a onda je odlučio da mu otme loptu.
Keron Batler je prišao kao da će čestitati Valančijunasu, a onda je odlučio da mu otme loptu.

On je pružio ruku ka Valančijunasu kao da želi da mu „baci pet“, a onda kada se ruki centar pozdravio sa njim, Keron Batler odjednom otima loptu iz ruke Valančijunasa i kreće u kontranapad. Zbunjeni centar Reptorsa tada povlači sa leđa Batlera i pravi „nesportski faul“, dok navijači na tribinama u šoku zbog onog što vide, počinju veoma glasno da negoduju i da dobacuju Batleru. Njega to nije puno poremetilo, on pogađa oba slobodna bacanja i postavlja konačan rezultat, ali i izaziva burne reakcije nakon duela.
Tadašnji trener Reptorsa Dvejn Kejsi posle meča se smejao zbog poteza Batlera i izjavio je da mu nije jasno zašto je to učinio, dok su mnogi ljubitelji NBA lige „razapeli“ Batlera na društvenim mrežama. Uglavnom su se mogli pročitati komentari da je to vrlo prljav, neinteligentan i bezobrazan potez, koji je potpuno u suprotnosti sa fer-plejom, a samo je bio mali broj onih koji su branili tadašnjeg košarkaša Klipersa, pravdajući ga da je samo pokušao da napravi „dobru foru“.

Mnogi ljubitelji NBA lige osudili su potez Batlera na duelu sa Torontom. Photo: Gus Ruelas
Mnogi ljubitelji NBA lige osudili su potez Batlera na duelu sa Torontom. Photo: Gus Ruelas

Nekoliko godina kasnije, kada je već okončao profesionalnu karijeru, Keron Batler je za medije govorio o situaciji iz finiša meča sa Torontom. On je tom prilikom objasnio da je bio frustriran zbog ubedljivog poraza, ali i zbog toga što su igrači Reptorsa na klupi proslavljali trijumf, pa je posmatrajući njih odlučio da otme loptu Valančijunasu i postigne poene.
Bio je to potez koji je obeležio duel Reptorsa i Klipersa, a koji se dogodio u trenucima kada su gotovo svi mislili da na tom duelu se više nema šta videti. Na snimku pred vama pogledajte potez Kerona Batlera, pa sami prosudite da li je u pitanju nesportski i veoma prljav potez ili samo pokušaj „dobre fore“.

Prethodni tekstGeri Rasel Junior – „Nestvaran“ nokaut
Sledeći tekstRikelmeovo „igranje“ sa Brazilcima