Ko je misteriozni dvanaesti igrač na Mančesterovoj fotografiji?

Dok se ekipa Mančester Junajteda pripremala za susret sa Minhenskim Bajernom u okviru četvrtfinala Lige šampiona u aprilu 2001. godine, jedan navijač spremao se za još veći izazov. Dve godine ranije, doživotni navijač „Crvenih Đavola“, Karl Pauer, počeo je da kuje drsku podvalu sa svojim prijateljima u jednom mančesterskom pabu.
Uletanje navijača u teren viđeno je bezbroj puta, a oni su hteli da urade nešto posebno, nešto što do tada nije viđeno kada je „invazija“ navijača na teren u pitanju. Na kraju su doneli odluku da „meta napada“ bude fotografija startnih jedanaest igrača tima iz Mančestera i to pred utakmicu u Minhenu. Otputovali su za nemačku i poneli tri različite garniture dresova koju je Junajted koristio te sezone, crvenu, belu i plavu. Saznali su gde su igrači odseli i od jednog od direktora hotela nekako dobili informaciju u kojoj garnituri će nastupiti na utakmici. Vartili su se i sve to uvežbavali do detalja u svojoj hotelskoj sobi. Na dan utakmice uzeli su taksi i otišli na stadion pretvarajući se da su deo TV ekipe i pustili su ih da dođu veoma blizu terena.

Karl Pauer ušao je među igrače Junajteda pred meč sa Bajernom. Photo: Shaun Botterill/Allsport
Karl Pauer ušao je među igrače Junajteda pred meč sa Bajernom. Photo: Shaun Botterill/Allsport

„Uspeli smo da se spustimo do terena i sačekali smo da igrači izađu iz tunela. Zatim, na 20 minuta do početka, videli smo da nije bilo redara na ulazu u teren, pa je nas nekoliko je prošetalo čitavom atletskom stazom i došli smo iza gola. Sedeli smo sa fotografima posmatrajući zagrevanje. Tada, kada su ekipe izašle, otišao sam do ulaza igrača i znao sam da me ništa više ne može zaustaviti.“ – pričao je kasnije Pauer.
On je zatim noseći Junajtedovu gostujuću garnituru sa imenom Kantona i brojem sedam na leđima, skinuo trenerku i drsko se ušetao u teren na minhenskom „Olimpijskom stadionu“, krenuvši prema prvoj postavi koja se nameštala za fotografisanje. Šaljivdžija je zauzeo poziciju pored Endi Kola, ali Geri Nevil je odmah primetio da se nešto čudno događa i zamalo sve pokvario. „Pokazuje prstom na mene i kaže: ’Ko je to?’, a ja mu kažem: ‘Umukni, Geri, drukaro, ovo radim za Kantonu!'“ – rekao je Pauer za medije mnogo kasnije. Trudio se da stane što dalje od Roja Kina i uspeo je u tome, ali ga to nije spasilo Irčevog pogleda koji ubija, što se može videti na snimku. Uspeo je da izdrži na mestu na kom je stao i uradi nešto što nikome ranije nije pošlo za rukom. Dvanaesti igrač na Mančesterovoj klupskoj fotografiji pred meč sa Bajernom u Ligi šampiona bio je nezaposleni radnik iz Mančestera. Nakon što je završio svoju smicalicu, Pauer se povukao na ivicu igrališta, a zatim otišao na tribine da posmatra meč i sve to dok redari nisu primetili ništa neobično. Kompletna Nemačka disciplina i organizacija, cela reputacija bila je izigrana od strane šaljivog Engleza.

Karl Pauer na klupskoj fotografiji Junajteda pred meč sa Bajernom.
Karl Pauer na klupskoj fotografiji Junajteda pred meč sa Bajernom.

Junajted je možda izgubio sa 2:1 i ispao iz Lige šampiona, ali je ujutru štampa brujala samo o misterioznoj osobi na timskoj fotografiji, pa je tako ona postala globalni fenomen, a Pauer postao glavna faca svih medija bar na kratko.
Karl Pauer imao je mnogo ovakvih akcija, peo se na pobedničko postolje na Formuli 1 u Silverstonu, upadao na teren na Vimbldonu, prekidao meč Mančester Junajted – Liverpul, ali ono što je uradio u Minhenu, njegova fotografija sa prvom postavom Junajteda pred meč Lige šampiona, ostalo je njegovo najveće i naoriginalnije dostignuće o kome se i dan danas priča. Podsetite se kako je sve izgledalo:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This