Kralj defanzive – Rej Luis

Kralj defanzive - Rej Luis
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Rej Luis uopšte ne spada u obične igrače američkog fudbala. I to ne samo zbog snažnih udaraca od kojih je ne samo rastavljao rivala i loptu, već često i rivala i tlo. Bio je lider na terenu i pored njega, postao je uzor mnogima a divili su mu se i oni koji baš ne prate NFL toliko pomno, najviše zbog njegove ljubavi prema ovom sportu.
O Reju Entoniju Luisu Junioru, rođenom 15. maja 1975. godine u mestašcu Bartou na Floridi, mogao bi da se napiše bestseler i snimi jednako uspešan blokbaster. Kada je imao šest godina, Reja i njegovu majku Sansiriju napustio je njegov otac Rej Džekson, inače poznati lokalni rvač. Iako je mnogo puta obećavao da će se vratiti da vidi sina, nikada to nije uradio. Rej Luis je briljirao na Univerzitetu Majami, ali njegove uspehe na terenu su pratili padovi u privatnom životu.Luisu je uzaludno iščekivanje teško padalo, pa je zato u srednoj školi Kejtlin, uporedo sa fudbalom, trenirao i rvanje. Motiv je bio jasan – da obori sve očeve rekorde. U tome je i uspeo. Sledeća stepenica u sportskoj karijeri bio je Univerzitet Majami, na kojem je Rej Luis briljirao, ali uspehe na terenu pratili su padovi u privatnom životu. Na rodnoj Floridi sahranio je čak 12 rođaka, a njegov cimer Marlin Barns pretučen je do smrti, posle čega je i sam Rej počeo da se bije. Baltimor Rejvensi su formirani 1996. godine i te godine su na draftu uzeli Rej Luisa, koji će svih svojih 17 sezona odigrati za “Gavrane”. Rej Luis je čovek koji je postao metafora za Baltimor Rejvense, već od prve sezone postojanja kada je Rej Luis tamo zaigrao napad Rejvensa nikada nije bio važan, jer od tada važi jednačina „Baltimor = odbrana“ ili, što je možda i tačnije, „Baltimor = Rej Luis“.
Biti lajnbeker u američkoj fudbalskoj ligi uopšte nije lak zadatak. Niti ste na „prvoj liniji fronta“, niti u pozadini, već morate da pomažete i onima napred i onima iza vas. I da pazite da li će neko da protrči kroz gužvu na liniji ka vama, ali i da pazite da vam neko ne umakne, pa baš njemu protivnički kvoterbek doda loptu. Ipak, Rej Luis je svoj posao od starta odrađivao perfektno. Posle sjajnih prvih sezona u NFL-u u kojima je Luis bio najbolji defanzivac lige, ali u kojima Baltimor nije uspevao da dođe do “Vins Lombardi” trofeja, prekretnica u životu i karijeri Rej Luisa dogodila se u januaru 2000. godine. Rej Luis je učestvovao na Superboul žurci u Atlanti, na kojoj su ubijeni Đasint Bejker i Ričard Lolar. Luis je bio u društvu Redžinalda Ouklija i Đosefa Svitinga, trio je ispitan u policiji a njihove priče imale su mnogo „rupa“. Rej je potom priznao da je lagao a njegovo belo odelo, na kojem je navodno bilo krvi žrtava, nikada nije pronađeno. Ipak, nagodio se sa tužiocem u zamenu za svedočenje protiv Ouklčija i Svitinga. Luis je osuđen na godinu dana uslovnog zatvora, NFL ga je kaznio sa 250.000 dolara, nakon čega je u civilnoj parnici porodicama žrtava platio višemilionsku odštetu. Rej Luis se posle tog tragičnog događaja potpuno okrenuo veri, sa sobom je uvek nosio Bibliju, ali javnost je ostala podeljena da li se radi o iskrenom pokajanju ili glumi. Bilo kako bilo, padovi u privatnom životu samo su ga ojačali na terenu, pa je već naredne 2001. godine osvojio prvi Superboul. Baltimor je do kraja otišao zahvaljujući granitnoj odbrani koja je po mnogima te sezone bila možda i najbolja u istoriji ove igre. U Superboulu XXXV su Rejvensi pregazili Džajantse sa 34 : 7, a Rej Luis je proglašen za najboljeg igrača utakmice.U Superboulu su Rejvensi pregazili Džajantse sa 34 : 7, Rej Luis je proglašen za najboljeg igrača finalne utakmice, a te sezone po prvi put je izabran i za defanzivca godine, što je ponovio 2003. godine. Tokom te verovatno za Luisa najuspešnije sezone u karijeri, Rej je na svim gostovanjima slušao skandiranja „Ubico, ubico“ a na stadionu u Klivlendu, odakle su bila dvojica ubijenih momaka, u endzoni je godinama kasnije tokom svakog gostovanja Baltimora stajao veliki crtež Luisa sa krvavim nožem u ruci i pitanjem „Do kada će ubica biti na slobodi?“
Godine su prolazile, a Rej Luisu je stalnio izmicao drugi trofej “Vins Lombardija”, iako su Rejvensi stalno bili jedni od favorita za titulu, uglavnom bi bili zaustavljeni u doigravanju zbog njihovog u najmanju ruku neubedljivog napada. A onda je u svojoj poslednjoj sezoni u karijeri, Luis došao ponovo do toliko željenog trofeja i to posle „čudesnog“ preokreta. Na početku sezone Rej Luis je doživeo ozbiljnu povredu tricepsa i prve prognoze su bile da će morati da pauzira šest meseci i da je za njega sezona završena. Međutim, vratio se u rekordnom roku i ne samo da se vratio, nego je Rejvense na neverovatan način ponovo odveo na krov sveta. Nije važno bilo ni to što je Baltimor izgubio četiri od pet poslednjih mečeva pred plej of, ni što je mesec dana ranije zbog očajnog funkcionisanja napada otpušten ofanzivni koordinator. Kada je najavio penzionisanje pred sam plej of i tako šokirao saigrače, tom najavom je povukao čitav tim da igra za svoju najveću legendu, kako bi joj priredila veličanstven oproštaj, a i sam Rej Luis je zaigrao kao u transu. U tri meča u doigravanju Luis je imao čak 44 obaranja protivničkih igrača koji su imali loptu u posedu. Redom su u plej ofu pred Baltimorom padali Indijanapolis Kolti a zatim i veliki favoriti Denver Bronkosi i Nju Ingland Petriotsi.
Onda je došlo vreme za Superboul i poslednji meč u karijeri Legendarnog Rej Luisa. Rejvensi su u meč krenuli sjajno i tokom treće četvrtine stekli činilo se nedostižnu prednost od 28 : 6 (21 : 6 na poluvremenu). U trenucima kada su se svi pitali da li San Francisko može da se vrati u meč, veleletni “Superdom” u Nju Orleansu je odjednom bio u mraku, došlo je do nestanka električne energije na stadionu tokom treće četvrtine. “Pomračenje“ se dogodilo u trenucima kada je Baltimor imao ubedljivo vođstvo, a pauza je potrajala 34 minuta. Rej Luis je posle meča imao zanimljiv komentar na ovaj nesvakidašnji incident: “Slušajte, ako ste odrasli na način na koji sam ja odrastao, onda znate da vam se svetla nekada ugase a posle nekog vremena ponovo upale. I to mogu da razumem. Međutim, kada ste u situaciji u kojoj smo bili mi, kao ekipa, sasvim je normalno da posle svega pomislite “Hej, Rejvensi će ih rasturiti, bolje je da preduzmemo nešto”. To bi bio problem u bilo kojoj utakmici, a ne u finalu kada imate rezultat, igru i nalazite se pred osvajanjem Superboula.“ Neplanirani odmor je više prijao San Francisku, Fortinajnersi su prišli na samo tri poena razllike 34 : 31. San Francisko je čak prišao i na „-5“ do trijumfa, na tačno pet jardi od end zone Rejvensa. Samo toliko je Fortinajnersima trebalo da osvoje preostalog terena i tačdaunom preuzmu vođstvo manje od dva minuta pre kraja, a imali su sva četiri pokušaja. Rej Luis je karijeru završio šampionski. Osvojivši u svom poslednjem meču u karijeri "Vins Lombardi" trofej.Ali, igrajući za svog kapitena, igrajući onako kako je on želeo da igraju svaki put – šampionski, Rejvensi su zaustavili sva četiri pokušaja San Franciska i tako došli do titule. „Poslednji napad rivala u karijeri Rej Luisa, a mi smo sabijeni na gol liniji. I baš tu osvojimo Lombardijev trofej. Ne, to nije bilo savršeno. Nije ni lepo. Ali, to smo mi. Baš takvi“ – rekao je trener Baltimora Džon Harbou posle trijumfa. Legendarni Rej je, kao i uvek, svu zahvalnost za sve što ima i zna, upućivao ka nekim većim visinama. „Jednostavno je. Ako je Bog sa nama, ko će protiv nas?!“ – citirao je Luis 31. stih iz osme glave Poslanice Rimljanima Svetog apostola Pavla, a onda dodao: „Ne postoji bolji način nego da šampionski istrčite u poslednji juriš kao što sam ja to sa mojim momcima, sa mojim saigračima… Pogledaš posle ovaj stadion u Nju Orleansu i pomisliš… Baltimore! Baltimore! Stižemo kući, uspeli smo!“ – vikao je iz svog glasa Rej Luis, podsetivši sve na uspeh u koji je malo ko verovao. Karijeru je priveo kraju onako kako ju je i živeo, šampionski. Rej Luis je u istoriju američkog fudbala otišao kao jedan od najboljih defanzivaca koji su se ikada time bavili i sa šampionskom prstenom, osvojenim u svom poslednjem meču u karijeri.
Rej Luis je 12 puta je bio izabran za Pro Boul utakmicu, sa Rejvnsima ima osvojena dva Superboula. U karijeri je zabaležio 41.5 sekova i 31 intersepšn, što ga svrstava na prvo mesto od igrača kojima je za rukom pošlo da u karijeri zabeleže preko 25 sekova i 30 intersepšna. Verovatno najveći defanzivac u istoriji u Americi najpopularnijeg sporta – legendarni Rej Luis!

Prethodni tekstKineski div – Jao Ming
Sledeći tekstIkona Jugoslovenskog skijanja – Bojan Križaj