Lase Ćus – 5 od 5

Lase Ćus – 5 od 5
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Legendarni norveški skijaš Lase Ćus je u februaru 1999. godine pisao istoriju alpskog skijanja, uradivši nešto što niko pre, a i posle njega nije uspeo. Na Svetskom prvenstvu u američkom Vejlu osvojio je medalje u svih pet disciplina i tako postao jedini skijaš u istoriji koji je uzeo medalje u svih pet disciplina na istom šampionatu.
Već na prvom nastupu na prvenstvu, Ćus je došao do zlatne medalje u superveleslalomu, podelivši prvo mesto sa legendarnim Hermanom Majerom, a nekoliko dana kasnije opet je usledila dominacija istog dvojca, ovog puta u spustu. Majer je bio brzi za 3 desetinke u toj trci za svoje drugo zlato, a Ćus se zadovoljio svojom drugom medaljom, ovog puta srebrnog sjaja.

Posle brzinskih disciplina došao je red i za kombinaciju, po očekivanju bila je to trka u kojoj su dominirali Norvežani Ćetil Andre Omot i Lase Ćus. Omot je bio brži za 16 stotinki, a Ćus se opet morao zadovoljiti srebrom i svojom trećom medaljom u tri trke. Na krilima sjajnih rezultata do tada, Lase Ćus je u veleslalomu dominirao i došao do nove zlatne medalje, svoje druge na prvenstvu. Za kraj je ostalo takmičenje u slalomu, Ćusovoj ubedljivo najslabijoj disciplini i nije se očekivao njegov sjajan rezultat u toj trci. Međutim, Lase Ćus je neverovatnom prvom slalomskom vožnjom u kojoj je stekao više od pola sekunde prednosti ispred rivala, vodio u slalomskoj trci i činilo se u tom trenutku da čak može i do zlata, što bi bila prvorazredna senzacija (nikada u karijeri ni pre ni posle toga Ćus nije pobedio u slalomskoj trci). Ipak, odlučio se za sigurniju drugu vožnju, želeći pre svega da sigurnijim nastupom dođe do cilja, ali i poveća šanse da osvoji petu medalju na prvenstvu. Uspeo je u toj nameri, završio je trku i to na drugom mestu sa svega 10 stotinki iza Finca Kale Palandera i tako osvojio svoje treće srebro na šampionatu, ukupno petu medalju i ostvario nešto što niko u istoriji alpskog skijanja nije uspeo.

Za kraj je ostalo takmičenje u slalomu, Ćusovoj najslabijoj disciplini i nije se očekivao njegov sjajan rezultat u toj trci. Međutim, Ćus je neverovatnom prvom slalomskom vožnjom u kojoj je stekao više od pola sekunde prednosti ispred rivala, vodio u slalomskoj trci i činilo se u tom trenutku da čak može i do zlata, što bi bila prvorazredna senzacija (nikada u karijeri ni pre ni posle toga Ćus nije pobedio u slalomskoj trci). Ipak se odlučio za sigurniju drugu vožnju, želeći pre svega da sigurnijim nastupom dođe do cilja i osvoji petu medalju na prvenstvu. Uspeo je u toj nameri, završio je trku i to na drugom mestu sa svega 10 stotinki iza Finca Kale Palandera i tako osvojio svoje treće srebro, ukupno petu medalju i ostvario nešto što niko u istoriji alpskog skijanja nije uspeo.
Lase Ćus – 5 medalja u 5 trka na Svetskom šampionatu u Vejlu.

Posle zadnje trke na šampionatu i ostvarenog istorijskog rezultata, Lase Ćus je kratko izjavio: „Uvek sam se trudio da budem što bolji i da dajem sve od sebe, ali nikada nisam ni sanjao da mogu da uradim ovako nešto.“
Zanimljivo je da je Ćusu nedostajalo ukupno samo nešto više od pola sekunde da ostvari još neverovatniji rezultat i osvoji svih 5 zlatnih medalja na tom Svetskom prvenstvu. Njegovi rezultati deluju još nestvarnije ako se zna da su ostvareni i pored grudne infekcije koja ga je mučila cele te zime, pa i tokom takmičenja, ali koja nije sprečila ovog fenomenalnog skijaša da ostvari jedan od najvećih poduhvata u istoriji skijanja.

Prethodni tekstSenzacionalni uspeh Letećeg Hari Potera u Solt Lejku
Sledeći tekstLa Bomba – Alberto Tomba