Lavilenijev skok kojim je nadmašio Bubku

Lavilenijev skok kojim je nadmašio Bubku

Kada je legendarni Sergej Bubka okončao svoju karijeru, teško da je iko mogao da pomisli da će se u skorije vreme pojaviti neko ko će nadmašiti rezultate slavnog Ukrajinca, koji je čak 35 puta oborao Svetski rekord u skoku motkom. Ipak, rekord Bubke u dvorani postavljen 1993. godine oborio je Francuz Reno Lavileni, i to baš u Bubkinoj rodnoj zemlji.
Bubka je rezultat od 6,14 metara na otvorenom postavio 31. jula 1994. godine u Sestrijereu, a godinu dana ranije je preskočio 6,15 u dvoranskom nadmetanju u Donjecku. U istom tom gradu, na „susretu svih zvezda“ koje skaču motkom, Lavileni je uspeo da nadmaši Bubkin rezultat, koji je za mnoge ljubitelje atletike delovao nedodirljivo. Lavileni je na mitingu u Ukrajini na kome nastupaju samo skakači motkom ubedljivo pobedio, a kada je osigurao pobedu, odlučio se da proba “nemoguće” i da letvicu postavi na visinu od 6 metara i 16 centimetara. Iako su mnogi mislili da Francuz neće uspeti ni dobaciti do letvice, on je već iz prvog pokušaja uspeo da preskoči “novu granicu snova” i tako postane novi svetski rekorder u skoku motkom. Usledilo je veliko slavlje Lavilenija, koji je skokom iz Donjecka postao sportska senzacija dana, nedelje, meseca, pa možda čak i godine. Na sjajnom skoku, Francuzu je prvi kako i dolikuje velikim šampionima čestitao od tog trenutka bivši svetski rekorder Sergej Bubka.

Lavileni 6,16
Reno Lavileni je u februaru 2014. godine posle preko 20 godina oborio Svetski rekord Sergeja Bubke u skoku motkom.

“Bilo je potpuno ludo. Nikada u karijeri nisam ni pokušao da napadnem visinu 6,16. Tražio sam da preskačem 6,16 metara, jer nema lepšeg mesta da oborim Bubkin rekord od njegove Ukrajine, pogotovo zato što je i najbolji bio prisutan.“ – rekao je Lavileni aludirajući na Bubkino prisustvo u publici. Ukrajinac se posle mitinga poneo gospodski i u izjavi za medije istakao sportsku veličinu svog atletskog naslednika. “Ovo je veliki dan, bio je ovo izvanredan nastup, veoma sam srećan zbog Renoa. Takođe sam i ponosan na njega, pošto je on veliki sportista koji treba da bude uzor ostalima. Mislim da mi je on idealan naslednik. Nisam razočaran, naprotiv, mislio sam da će rekord pasti i ranije. Za mene ovo ništa ne menja, a dobro je za atletiku, dolaze nove generacije.”
Kako je Reno Lavileni u februaru 2014. godine pomerio granicu snova u skoku motkom i izveo za mnoge “nemoguć” skok, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstLebron Džejms – Odluka
Sledeći tekstKad golman pomisli da je odbranio penal