Lebron Džejms – Odluka

U julu 2010. godine tada najbolji košarkaš NBA lige Lebron Džejms zaprepastio je sportsku javnost kada je saopštio da će odluku o tome da li će ostati u Klivlend Kavalirsima ili promeniti tim reći u specijalnoj emisiji napravljenoj zbog te situacije, a koja će biti emitovana na ESPN televiziji. Njegov izbor sa nestrpljenjem je očekivala “cela” Amerika, ali i košarkaški svet. Nekoliko dana pred tv emisiju u kojoj se očekivala konačna Lebronova odluka došlo je do vrhunca medijske euforije oko Lebron Džejms je u emisiji “Odluka” koju je gledala “cela” Amerika saopštio ono što su tamošnji mediji većinom i najavljivali tih dana, da ide u Majami Hit.“Kralja Džejmsa”, koja je trajala mesecima. Svi sportski listovi su imali naslove strane sa Džejmsovom slikom i pitanjem, “gde će on ovog leta”? Licitirano je sa raznim timovima, pričalo se da će Džejms ostati u Kavsima, da će pojačati Nikse, ali se najviše pretpostavljalo da će Lebronova sledeća destinacija biti Florida i ekipa Majamija.
Lebron Džejms je u emisiji “Odluka” koju je gledala “cela” Amerika saopštio ono što su tamošnji mediji većinom i najavljivali tih dana, da ide u Majami Hit. “Svakog dana sam se budio sa drugačijim osećanjem. Jutros sam odlučio da moj novi tim bude Majami i nemam nikakvih rezervi u tom pogledu. Mislim da ću tamo biti u najboljoj poziciji da pobeđujem. Ne samo u regularnom delu sezone, nego i u plej-ofu, da osvajam titule.” – rekao je Džejms u emisiji “Odluka” emitovanoj na televiziji ESPN. Na Floridi je odmah zavladala euforija, navijači “Vreline” su bili presrećni zbog dolaska “Kralja Džejmsa” i što je njihov tim njegovim dolaskom stvorio “veliku trojku” koju su činili Dvejn Vejd, Kris Boš i Lebron Džejms. Prvi se posle Lebronove odluke oglasio Dvejn Vejd, koji nije krio oduševljenje Džejmsovim izborom: Ovo je početak novog poglavlja u istoriji Majamija… Biće ludo! Ipak, nisu svi bili u euforiji zbog Džejmsovog izbora. Nisu svi bili u euforiji zbog Džejmsovog izbora. Razočarenje u Klivlendu bilo je ogromno. Po gradu je nastao “haos”, navijači su palili Džejmsove dresove, gađali bilborde sa njegovom slikom i uništavali sve na šta su naišli, a što je imalo veze sa Lebron Džejmsom.Razočarenje u Klivlendu bilo je ogromno. Po gradu je nastao “haos”, navijači su palili Džejmsove dresove, gađali bilborde sa njegovom slikom i uništavali sve na šta su naišli, a što je imalo veze sa Lebron Džejmsom. Odmah po saopštavanju Džejmsove odluke oglasio se i tadašnji većinski vlasnik Klivlend Kavsa Den Gilbert, koji je Džejmsov potez nazvao izdajom. “Garantujem da će Klivlend osvojiti titulu pre Džejmsa. – poručio je Gilbert navijačima na sajtu kluba gde je Džejmsa nazvao “našim bivšim herojem. Zanimljivo da Klivlendu nije pomogla ni činjenica da su Džejmsu mogli da ponude čak 30 miliona dolara, više nego bilo koji drugi klub. Novac, ipak, nije presudio, pošto su i Džejms i Vejd i Boš pristali na manje zarade kako bi igrali zajedno.
Odluka Lebrona Džejmsa ispostaviće se kao istorijska i potpuno ispravna, pošto je ubrzo sa Majamijem došao do dva šampionska prstena, a Kavsi su bez njega vrlo brzo od jednog od najboljih, postali najgori tim lige, čime je Džejms na najbolji način “zapušio usta” Denu Gilbertu. Ipak, Klivlend je ma kako se u julu 2010. godine to činilo neverovatnim brzo oprostio “izdaju” svom heroju i sa oduševljenjem su svi građani drugog najvećeg grada u Ohaju, prihvatili njegov povratak u Kavse 2014. godine.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This