„Leteći“ Džordan, ali ne Majkl…

"Leteći" Džordan, ali ne Majkl...
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Sedamdesetih godina prošlog veka porodica Džordan je verovala da će u budućnosti imati vrhunskog košarkaša koji će nastupati u NBA ligi i nisu pogrešili. Majkl Džordan je postao ne samo vrhunski, nego verovatno i najbolji košarkaš u istoriji ove igre, ali porodica Džordan, verovali ili ne, nije od njega očekivala uspešnu košarkašku karijeru, već od njegovog starijeg brata.
Leri Džordan je 11 meseci stariji od Majkla i u detinjsjtvu je bio veoma talentovan košarkaš. U igri 1 na 1 redovno je pobeđivao Majkla, u školskom timu bio je najbolji igrač i svi su mu predviđali uspešnu košarkašku karijeru, ali to se ipak nije dogodilo. Jednostavno i pored velikog talenta, Leri nije dovoljno porastao, pa mu je profesionalna košarkaška karijera ostala samo san. Za to vreme, Majkl Džordan je gledao svog brata, maštao da bude bar upola dobar košarkaš kao on, broj 23 na dresu je uzeo zato što je to „polovina“ broja 45 koji je Leri nosio na dresu, a onda se jednog leta sve promenilo. Majkl je počeo naglo da raste, ali je i počeo da igra „nestvaran“ basket, da redovno pobeđuje Lerija u igri 1 na 1 i vrlo brzo postalo je jasno da će on stići tamo gde su predviđali njegovom bratu.

Majkl i Leri Džordan.
Majkl i Leri Džordan.

Kada je kasnije postao jedan od najboljih igrača na svetu, Majkl se često zahvaljivao bratu na tome, smatrajući da nije bilo njega da nikada ne bi toliko zavoleo košarku, ali i da nije bilo Lerija, on ne bi dostigao visine koje je dostigao, a o košarkaškom umeću svog brata znao je da kaže: „Uvek je bio fantastičan igrač, ali jednostavno nije porastao dovoljno.“ Da šira javnost sazna da priče o Leriju nisu samo „bajka“ i da je on zaista imao velik košarkaški talenat, zaslužna je jedna njegova poseta bratu u Čikagu.
1987. godine Leri Džordan bio je u poseti Čikagu, gde je na treningu Bulsa zaigrao košarku pred novinarima, ali i televizijskim kamerama. Leri je prvo u situaciji 1 na 1 protiv svog mlađeg brata, koji je već tada bio među najboljim košarkašima na planeti, sjajno prošao, a potom lagano pogodio jedan šut od table. Tada se Majkl sklonio sa terena, a Leri je, iako je visok samo 173 centimetara, izveo dva fenomenalna zakucavanja. Prvo je zakucao sa dve ruke iza leđa, a potom je zakucao sa jednom rukom, ali pritom uhvativši se drugom rukom za ivicu table. Bio je to dovoljan razlog da Majkl poruči direktno u kameru da je Leri zapravo „Leteći“ Džordan, a da je on broj dva.

Leri Džordan na kraju ipak nije napravio karijeru kakva mu je predviđana...
Leri Džordan na kraju ipak nije napravio karijeru kakva mu je predviđana.

Posle treninga Leri je za medije u Čikagu izjavio da je sanjao da igra u NBA ligi, ali da to kao i mnogi drugi koji su sanjali, nije uspeo da ostvari. „Ipak, kroz Majkla sam bar malo taj san ostvario, jer je on odrastao pored mene, a mogu i da se pohvalim da sam mu u detinjstvu pokazao neke „fore“, koje je on posle toga počeo da primenjuje.“ – dodao je Leri. Posle treninga u Čikagu pojavile su se i priče da će Leri možda dobiti priliku da zaigra u NBA ligi, ali to se na kraju ipak nije dogodilo i stariji Džordan nikada nije zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi.
Kako je izgledao trening u Čikagu 1987. godine na kojem je Leri Džordan pred medijima prikazao malo svog košarkaškog talenta, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstLipe Fonteles – „Nebeska lopta“
Sledeći tekstJuri Đorkaef – Arrivederci Roma