Lipe Fonteles – „Nebeska lopta“

Lipe Fonteles -
Lipe Fonteles - "Nebeska lopta"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Onima koji prate odbojku na pesku, servis „Sky ball“ (Nebeska lopta) je verovatno veoma dobro poznat. To je servis kada igrač stane blizu linije, a potom pošalje loptu veoma visoko, „skoro do neba“, da bi lopta potom pravolinijski padala u protivničko polje i vrlo često zadavala velike probleme igračima koji treba da prime ovakav servis. Reprezentativac Italije Adrijan Karambula je može se reći globalno proslavio ovaj servis, koji je izmišljen u Brazilu početkom osamdesetih godina prošlog veka, posebno kod ljubitelja odbojke na pesku, ali je on na iznenađenje mnogih viđen i tokom meča dvoranske odbojke.
Početkom septembra 2016. godine odbojkaši Brazila su u prijateljskom susretu u Kuritibi vrlo lako i ubedljivo savladali Portugal sa 3:0 u setovima. Ekipa, koja je samo nekoliko nedelja ranije postala olimpijski šampion, nije imala nikakvih problema protiv Portugalaca, a taj meč pred skoro punim tribinama velike dvorane u Kuritibi, trebalo je da bude i poslednji u nacionalnom dresu za mnoge reprezentativce Brazila. Jedan od njih za koje se pričalo da će im to biti verovatno poslednji meč u nacionalnom dresu bio je i primač Luis Felipe Markes Fonteles, koga odbojkaška publika mnogo bolje poznaje pod nadimkom Lipe. I upravo je Lipe Fonteles učinio da se o ovom prijateljskom meču piše i priča u odbojkaškom svetu i izvan Brazila…

Lipe Fonteles je dobio čestitke od saigrača za izvedenu "Nebesku loptu" na meču sa Portugalom.
Lipe Fonteles je dobio čestitke od saigrača za izvedenu „Nebesku loptu“ na meču sa Portugalom.

Igrao se finiš drugog seta, Brazilci su imali prednost od 24:12, a Lipe Fonteles bio je na redu da servisa. Prišao je Lipe tada servis liniji i kada su se navijači upitali kakav je servis pripremio, usledilo je iznenađenje. Lipe Fonteles je potom iz ruke odozdo udario vrlo snažno loptu, koja je poletela veoma visoko i stigla skoro do krova dvorane, da bi se potom naglo spustila u polje Portugala. Ipak, „Nebeska lopta“ nije zadala puno problema Portugalcima, koji su uspeli da prime servis, a potom i osvoje poen. I pored toga što njegova ekipa nije osvojila taj poen, saigrači su čestitali Lipeu što je uspeo da izvede u dvorani servis koji je karakterističan gotovo isključivo za odbojku na pesku i koji osim u nekoliko navrata, nikada nije viđena u dvoranskoj odbojci.
Lipe Fonteles na kraju nije napustio nacionalni tim i nastavio je da igra za reprezentaciju Brazila, a servis „Nebeska lopta“ koji je izveo na prijateljskom meču protiv Portugala, jedan je od trenutaka iz njegove reprezentativne karijere koji će se još dugo pamtiti. Kako je on izgledao možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstVeselin Vujović – „Ako te Kanjelas predribla…“
Sledeći tekst„Leteći“ Džordan, ali ne Majkl…