Leteći Mostarac – Enver Marić

Bio je i ostao „Leteći Mostarac“. Čovek koji je bio uzor sportiste generacijama koje su trenirale sa njim i koje su ga kasnije nasledile, majstor svog zanata.
Statistika, pokazuje vrlo jednostavan podatak, koji oduvek zna svako dete u Mostaru – Enver Marić je, po svim podacima najbolji čuvar mreže što ga je imao Velež. Od svih golmana najviše je branio za „A“ selekciju – 32 puta i za Mladu – 7 puta. Stajao je na golu selekcije Evrope protiv Južne Amerike i igrao za izabrani tim Evrope sa Crvenom Zvezdom. Aktivan je učesnik Svetskog prvenstva u Nemačkoj, 1974. godine. Ostao je nedostižan prvoligaški rekorder po broju odigranih utakmica – 441 a za Šalke 04 u Bundes ligi branio je 52 puta. Kao kapiten Veleža osvojio je 1981. godine Kup Maršala Tita i Balkanski kup, te dva puta titulu vicešampiona države. Da bi se stiglo do domaćeg rekorda trebalo je igrati stalno, bez pauze, više od trinaest godina, u ligi sa 18 klubova. A za to vreme uvek zdravstveno i psihofizički sposoban, u takmičarskoj formi izdržati konkurenciju. Ostvario je seriju od 131 utakmice uzastopno na golu. Prekinuta je drugim žutim kartonom. U dresu Veleža debitovao je 19. Juna 1968. godine na utakmici Velež – Partizan 1 : 0.

Legendarni Mostarski golman i deo čuvene BMV ekipe - Enver MarićTo bi bila karijera Envera Marića opisana pukim upisivanjem brojeva. Impozantni su i sami brojevi, ali popualrni „Mara“ je za svoj Velež oduvek bio mnogo više od samog golmana.
Marić je bio jedan od temelja „prvog zlatnog Veleža“, onog iz sedamdesetih godina prošlog veka. Bajević-Marić-Vladić, mostarski BMV dosegao je tada zvezdane slave. U Mostaru su se igrali evrokupovi, padali su velikani.
Mnoge njegove odbrane ostale su upamćene. U sećanju navijača Veleža ostala je jesenja utakmica iz 1972. godine Velež – Crvena Zvezda. „Kada su mnogi već videli loptu u mreži, Marić se izvio poput pantera i sprečio siguran gol. I autor te parabole Dragan Džajić čestitao je Mariću za tu bravuroznu odbranu“.
Panterske odbrane videli su i fudbalski sladokusci širom sveta. Kad je reč o reprezentaciji, u sećanju je posebno ostalo nekoliko utakmica. Na Vembliju u Londonu oktobra 1972. godine, prijateljsko odmeravanje snaga sa Englezima 1 : 1. Godinu kasnije u Zagrebu protiv Španije 0 : 0, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. U Minhenu, maja 1973. godine, kada su „Plavi“ pobedili jak tim Nemačke sa 1 : 0, na toj utakmici Marić je odbranio penal koji je izveo slavni Gerd Miler.
Iz Veleža je otišao u Šalke 04, i tada kao i sada velikana Nemačke. Karijeru je završio u svom Veležu. Svoj poslednji meč u dresu Veleža je odigrao u Novom Sadu protiv Vojvodine 3 : 2. Bilo je to 16. juna 1985. godine. Ukupno u svojoj 441 prvoligaškoj utakmici je primio 508 golova.

Prethodni tekstNestvaran prodor Maršona Linča
Sledeći tekstBela Čokolada – Džejson Vilijams