Loše procene balkanskih skauta. Rivaldo, Levandovski, Jaja Ture…

Loše procene balkanskih skauta. Rivaldo, Levandovski, Jaja Ture…
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Skauting služba je jedan od važnijih delova svakog fudbalskog kluba. Ali često se dešava da ovaj deo zakaže i zbog loše procene fudbalskih “stručnjaka” klub kasnije izgubi ogroman novac.
Jedan od najboljih veznih igrača na svetu, Jaja Ture, bio je 2005. godine na probi u bosanskom Željezničaru. Međutim, tadašnji „stručnjaci“ su procenili da on nema kvalitet za klub sa Grbavice. Boravio je tada mesec dana u Sarajevu, zatim se preselio u Olimpijakos, pa u Monako i sve ostalo je istorija. Na jesen te sezone 2004/2005. tim „Želje“ vodio je Jirži Plišek, češki stručnjak, ali je smenjen, pa je u prolećnom delu ekipu preuzeo Ivo Ištuk. Tadašnji predsednik „Želje“ bio je Narcis Džumhur. Jaja Ture, kasnije je igrao u Barseloni, gde je dugi niz godina bio standardni prvotimac. Posle je u rekordnom transferu prešao u Siti…

Jaja Ture je navodno 2005. godine umalo završio u redovima Željezničara.
Jaja Ture je navodno 2005. godine umalo završio u redovima Željezničara.

Mnogo je interesantnija priča je da je 2006. godine Robert Levandovski ponuđen Crvenoj zvezdi za mizerne pare, a da su čelnici kluba iz Ljutice Bogdana to odbili. O tome je kasnije pričao predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica. „Tačno je da sam „Robija“, kako ga zovem, ponudio Crvenoj zvezdi. Sećam se bila je to 2006. godine, trenirao sam zbog nekih dešavanja u klubu sa drugim timom Legije… Na prvom treningu sam video „zver“ od napadača. Dete od 18 godina je imalo sve karakteristike vrhunskog centarfora. Prava „zmija“. U to vreme za prvi tim Legije su igrala dva reprezentativca Poljske, ali sam odmah otišao kod trenera i predsednika kluba i doslovce im rekao: „Nemojte da se zezate, ovaj mali je dijamant, dajte mu šansu u prvom timu, kajaćete se kasnije“. Nije vredelo, oni su mu posle šest meseci dali papire, nisu više hteli da ga gledaju u klubu.“ – otkrio je Poledica.

Robert Levandovski je 2006. godine bio ponuđen Zvezdi.
Robert Levandovski je 2006. godine bio ponuđen Zvezdi.

Usledio je događaj koji tadašnje glavešine iz Ljutice Bogdana tera da se gorko kaju. „On nije imao klub, bio je razočaran. Hteo sam da mu pomognem, mada se nikada nisam bavio menadžerstvom. U to vreme sam još bio profesionalni igrač. Pazite sad ovo: Gorana „Mazu“ Vasilijevića sam odlično poznavao, igrali smo zajedno. Uzeo sam telefon i rekao mu: „‘Mazo’, imam jedno čudo od igrača iz Legije, uzmite to dete, pogledajte ga sedam dana“. Ništa ne bi koštao Crvenu zvezdu, pošto sam bio u sjajnim odnosima sa „Robijem“, on bi spavao u mom smeštaju u Beogradu, međutim… Nisam naišao na reakciju sa druge strane. Donekle je to i razumljivo. „Maza“ mi je rekao da Poljak koji nije prošao u Legiji, ne može da igra u Crvenoj zvezdi. Već tada su počela potcenjivanja, iako je Legija u tom trenutku bila bolji i tim i klub od Crvene zvezde. Razumem da je Levandovski tada bio totalni anonimus, praktično poluprofesionalac, ali… Zvezdu ništa nije koštalo da proba. On bi u tom trenutku pristao na ugovor od 1.000 evra mesečno.“ Ovo nisu jedini slučajevi …

Andrej Ševčenko je umalo završio u Osijeku.
Andrej Ševčenko je umalo završio u Osijeku.

Samo 200.000 ondašnjih maraka trebalo je izdvojiti da Andrej Ševčenko dođe u hrvatski Osijek. Uprava je tražila napadača, „Ševa“ je ponuđen Osijeku, ali izabrali su Dumitrua Mitua. Rumunski napadač bio im je jeftiniji. Legendarna je i priča kako je Rivaldo nuđen Dinamu za 400.000 dolara. Ipak, u Maksimiru nisu hteli da plate tu svotu za nepoznatog Brazilca početkom 1996. godine. Tako je Rivaldo još ostao u Palmeirasu, a koji mesec kasnije potpisao je za Deportivo, ostatak karijere verujemo da znate… Sa Barselonom je osvajao duple krune, sa Milanom Ligu šampiona, FIFA ga je izabrala za igrača godine, a i Brazil je odveo na svetski tron.

Dinamo je deset godina kasnije imao na dlanu gotovo jednako veliku zvezdu. Maksimirski skauti su par puta odlazili u Sarajevo kako bi gledali jedva punoletnog napadača Željezničara. Nije im se svideo, proglasili su ga neperspektivnim, a on je par meseci kasnije otišao u Češku, tačnije Teplice. Mogli su da ga kupe za 50.000 evra, U pitanju je Edin Džeko. “Tada bih otišao u Dinamo bez razmišljanja.” – rekla je velika zvezda BiH na spomen propale priče. Navodno je i 2000. godine Dimitar Berbatov bio nadomak Hajduka. Splićani na čelu sa Ivicom Šurjakom mogli su dobiti bugarskog napadača za siću, ali odustali su. Berbatov je kasnije napravio odličnu karijeru, a cena mu je prelazila 20 miliona evra.
Ostaje veliko pitanje je da li bi ovi igrači postali ono što jesu da im je karijera krenula sa Balkana…

Prethodni tekstOdgovor „Marakane“ na Huanitovu provokaciju
Sledeći tekstBrutalan nokaut Izu Ugonoha