Odgovor „Marakane“ na Huanitovu provokaciju

Odgovor
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

30. novembra 1977. godine, ondašnja Jugoslavija igrala je sa Španijom u Beogradu odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine. Španci su bili pod velikim pritiskom, jer su propustili prethodna dva svetska prvenstva, 1970. i 1974. godine. Ipak, bilo im je dosta lakše, jer im je odgovarao i minimalni poraz, a Jugoslaviji je trebala pobeda od dva gola razlike.
Utakmica je obilovala grubim startovima, igrači su u svaki duel ulazili oštro, čak i neoprezno. Kustudić je u 13. minutu povredio Pirija, najboljeg igrača Španije, koji je posle 10-tak minuta hramljenja morao da napusti teren. Braća Sušić su prvi i jedini put igrala zajedno u dresu reprezentacije, ali nisu uspeli mnogo da naprave. Na poluvreme se otišlo sa 0:0 i tako je ostalo sve do 70. minuta kada je Ruben Kano zahvatio centaršut Kardenonjose na „drugoj stativi“ i savlado Katalinića. Gol je pao ispred južne tribine stadiona Crvene zvezde na kome je po hladnom vremenu bilo skoro 80.000 ljudi. Samo minut kasnije selektor Španije Ladislav Kubala zamenio je Huanita i u igru poslao Santiljanu.

Samo minut kasnije selektor Španije Ladislav Kubala zamenio je Huanita i u igru poslao Santiljanu. Dok je prilazio klupi Huanito je prema publici okreno palac na dole. Postoje svedočenja da je u pitanju bio i srednji prst. Ova provokacija toliko je razbesnela Beogradsku publiku da je iz nje doletela flaša i neverovatno precizno pogodila Huanita pravo u glavu.
Huanito je na nosilima iznet sa terena pošto je pogođen flašom u glavu.

Dok je prilazio klupi Huanito je prema publici okreno palac na dole, mada mnogi koji su bili prisutni na stadionu svedoče da je u pitanju bio i srednji prst. Ova provokacija toliko je razbesnela publiku da je sa tribina doletela staklena flaša i neverovatno precizno pogodila Huanita pravo u glavu. Španski reprezentativac se srušio obliven krvlju, napravila se velika gužva pored njega, Huanito je odnet na nosilima, a utakmica je nastavljena i završena pobedom Španaca od 2:0.
15 godina posle ovog duela, Huanito je aprila 1992. godine tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći, a ostao je upamćen kao dobar fudbaler, ali najviše upravo po flaši koju je na „Marakani“ dobio u glavu, ali i po provokacijama i prljavim startovima, kao i po pet godina zabrane bavljena fudbalom zbog skandaloznog nasrtaja na Lotara Mateusa.
Podsetite se kako je publika na „Marakani“ odgovorila na Huanitove provokacije:

loading…
Prethodni tekstManteo Mičel – Prelom noge nije razlog za odustajanje
Sledeći tekstLoše procene balkanskih skauta. Rivaldo, Levandovski, Jaja Ture…