„Luda“ završnica u Malagi

Poslednjih 40 sekundi produžetka utakmice između Unikahe i Reala iz 2011. godine izvuklo je ono najlepše iz košarke. U fenomenalnoj triler završnici vrlo brzo su navijači oba tima prelazili put od sreće do očaja, i sve to je trajalo do poslednje sekunde i trojke kojom je Terel Mekintajer doneo pobedu timu iz Malage, a koja je definitivno bila najspektakularnija od 4 vezane trojke oba tima koje su viđene u završnici meča.
Tog 19. marta 2011. godine u okviru 26. kola španske ACB lige u hali “Palasio de Deportas Hoze María Martin Karpena” u Malagi gostovao je Real. Ova utakmica je i pre početka izazivala veliku pažnu, jer je bila povratnička utakmica za Horhe Garbahozu u dresu Unikahe i to baš protiv njegovih “dojučerašnjih” saigrača iz Reala. Garbahoza tada brzo izvodi loptu Terelu Mekintajeru, omaleni plejmeker u trku prelazi na protivničku polovinu i sa nekih 7,8 metara od koša gostiju, iako se nalazio u “sendviču” Priđonija i Suareza, diže se na šut sa zvukom sirene. U skoku pravi fintu šuta, šutira sa zadrškom i na nestvaran način “cepa” mrežicu i pogađa trojku za trijumf Unikahe. U hali u Malagi je zavladalo “ludilo”, a ništa manje “ludilo” nije zahvatilo ni komentatora koji je radio prenos za zvaničan sajt ACB lige i koji je posle trojke Mekintajera gotovo ostao bez glasa.U “tvrdoj” i ne baš prelepoj košarkaškoj predstavi posle 40 minuta susreta na semaforu je stajao rezultat 57:57, pa je o pobedniku susreta odlučivalo dodatnih 5 minuta. Ni sam početak produžetka nije doneo lepšu košarku, ali je zato dramatična završnica bila prava poslastica za sve ljubitelje igre pod obručima i to posle gledanja 44 minuta dugih napada i “defanzivne” košarke.
Pablo Priđoni je na 33 sekunde do kraja “navođenim projektilom” sa preko osam metara doneo “kraljevskom klubu” plus 2, ali je Garbahosa samo sedam sekundi kasnije, trojkom iz ugla vratio Unikahu u vođstvo. Madriđani su tada odlučili da igraju napad “do kraja” susreta, a odgovornost da reši meč je preuzeo Priđoni. Argentinac, kome tokom cele karijere šut nije bio najjače oružije, pogodio je još jednu trojku. Ovog puta bio je nešto bliže košu, ali ni ovog puta pozicija mu nije bila laka, jer mu je šut odličnom odbranom otežao Mekintajer. Na semaforu je stajalo 68:66 za goste i ostalo je samo 4 sekunde do poslednjeg zvuka sirene, a klupa Unikahe je iskoristila sve “minute odmora”…
Garbahoza tada brzo izvodi loptu Terelu Mekintajeru, omaleni plejmeker u trku prelazi na protivničku polovinu i sa nekih 7,8 metara od koša gostiju, iako se nalazio u “sendviču” Priđonija i Suareza, diže se na šut sa zvukom sirene. U skoku pravi fintu šuta, šutira sa zadrškom i na nestvaran način “cepa” mrežicu i pogađa trojku za trijumf Unikahe. U hali u Malagi je zavladalo “ludilo”, a ništa manje “ludilo” nije zahvatilo ni komentatora koji je radio prenos za zvaničan sajt ACB lige i koji je posle trojke Mekintajera gotovo ostao bez glasa.
“Luda” završnica meča u Malagi će se sigurno još dugo pamtiti, a vi u snimku pred vama imate priliku da se podsetite nestvarnih završnih četrdesetak sekundi susreta između Unikahe i Reala iz marta 2011. godine, ali i da uživate u neverovatnom prenosu španskog komentatora.

Prethodni tekstRikelmeov gol protiv jedanaest golmana
Sledeći tekstSukob Alonsa i Hamiltona za Raikonenovu titulu