Sukob Alonsa i Hamiltona za Raikonenovu titulu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Špijunaže, nagomilane sujete, multi-milionske kontroverze, ali i sjajna borba za titulu svetskog šampiona obeležili su 2007. godinu u “najbržem cirkusu”. Koliko je bilo uzbudljivo u Formuli 1 u završnici te sezone, najbolje govori podatak da je titula “visila u vazduhu” do poslednjeg kruga poslednje trke sezone na brazilskom Interlagosu i da ju je na kraju prigrabio onaj kome su pre završne trke davane najmanje šanse, Kimi Raikonen, koji je sa bodom prednosti ispred tadašnjeg dvojca Meklarena Alonso – Hamilton došao do svoje prve šampionske titule.
U Meklarenu je te godine sve “prštalo” od loših odnosa tada debitanta Luisa Hamiltona i dvostrukog “zapostavljenog” šampiona Fernanda Alonsa, a sve je začinila špijunska afera, zbog koje je Meklaren tokom sezone kažnjen oduzimanjem svih bodova u konkurenciji konstruktora, ali i novčano sa neverovatnih 100.000.000 dolara?! Luis Hamilton se na svojoj prvoj F1 trci u životu popeo na postolje, trećim mestom u Australiji, a potom je ređao uspehe u Maleziji, Bahreinu i Španiji, trke posle koje je postao najmlađi vozač na vodećem mestu u šampionatu ikada, Luis Hamilton se na svojoj prvoj F1 trci u životu popeo na postolje, trećim mestom u Australiji, a potom je ređao uspehe u Maleziji, Bahreinu i Španiji, trke posle koje je postao najmlađi vozač na vodećem mestu u šampionatu ikada, ali je upravo tada “puklo” između Hamiltona i Alonsa, jer je Britanac na trci u Španiji odbio da postupi po naređenjima šefova tima, što je razbesnelo Španca. Hamilton mu je odgovorio sa prvom pobedom u karijeri u Kanadi, potom i u Americi, posle čega je imao deset poena više od Alonsa.ali je upravo tada “puklo” između Hamiltona i Alonsa, jer je Britanac na trci u Španiji odbio da postupi po naređenjima šefova tima, što je razbesnelo Španca. Hamilton mu je odgovorio sa prvom pobedom u karijeri u Kanadi, potom i u Americi, posle čega je imao deset poena više od Alonsa. Posebno dramatično je bilo na trci u Mađarskoj, gde je Alonso kažnjen sa pet mesta unazad na startu, jer je navodno ometao Hamiltona tokom kvalifikacija, što je Luis iskoristio i pobedio. Od tog trenutka dva buntovnika u Meklarenu nisu progovorila ni reč. Posle trke u Belgiji, nakon odluke o oduzimanju bodova Meklarenu, ali ne i njegovim vozačima, a uoči VN Japana, Hamilton je imao 97, Alonso 95, a Raikonen 84 boda. Karavan se tada preselio na Daleki Istok, gde je Hamilton praktično već bio promovisan u novog šampiona, kada je prvi prošao kroz cilj u Japanu, a Alonso završio u smrskanom bolidu kraj staze. Britanac je u tom trenutku imao 107 bodova, 12 više od timskog kolege i 17 od Raikonena. U Kini, na stazi u Šangaju, Hamiltonu je bilo potrebno drugo mesto da bude šampion, ali se slupao prilikom ulaska u boks. Sve je to iskoristio Raikonen, koji se dodatno približio vodećem tandemu uoči poslednje trke u sezoni u Brazilu (Hamilton 107, Alonso 103, Raikonen 100).
Raikonen je trku na pisti “Interlagos” započeo sa treće pozicije, pa su mu davane vrlo male šanse za titulu. Finac je, međutim, izvanrednom vožnjom, ali i sjajnom taktikom ekipe Ferari, na kraju srušio sve prognoze i potpuno zasluženo trijumfovao, što mu je omogućilo da titulu osvoji sa samo bodom više od Hamiltona i Alonsa. Raikonen je trku na pisti “Interlagos” započeo sa treće pozicije, pa su mu davane vrlo male šanse za titulu. Finac je, međutim, izvanrednom vožnjom, ali i sjajnom taktikom ekipe Ferari, na kraju srušio sve prognoze i potpuno zasluženo trijumfovao, što mu je omogućilo da titulu osvoji sa samo bodom više od Hamiltona i Alonsa. Da se Raikonen popne na najviše postolje svojski se potrudio i njegov tadašnji klupski kolega Brazilac Felipe Masa, koji je trku započeo sa pol pozicije. On je uspeo da “zatvori” glavnog favorita Hamiltona, koji je krenuo kao drugi, što je Raikonen iskoristio i pretekao ga, da bi potom dvojac Ferarija bez većih problema završio trku. Hamiltona je još usporio i njegov klupski kolega Alonso, a izgubio je i više od 40 sekundi, jer mu je na toliko blokirao menjač (i odjednom proradio!?), tako da je trku završio tek na sedmoj poziciji, dok Alonso nije mogao dalje od trećeg mesta, što je bio razvoj događaja iz “snova” za Raikonena. Nakon trke Meklaren se žalio na odluku FIA da ne kazni vozače BMW Zaubera i Vilijamsa koji su prekršili pravila takmičenja pošto temperatura goriva u njihovim vozilima nije bila u dozvoljenim granicama. FIA je saopštila da nema dovoljno dokaza da posle poslednje trke sezone za Veliku nagradu Brazila oduzimanjem bodova kazni Nika Rozberga iz Vilijamsa i Roberta Kubicu i Nika Hajdfelda iz Zaubera. Eventualno kažnjavanje trojice vozača titulu šampiona donelo bi Luisu Hamiltonu, koji je trku završio na sedmom mestu, iza Rozberga, Kubice i Hajdfelda. Možda bi u normalnim uslovima FIA izbacila Kubicu, Hajdfelda i Rozberga iz poretka VN Brazila, što bi Hamiltona promovisalo u novog šampiona, ali nekoliko meseci pre toga dokazano je da je Meklaren varao, koristio Ferarijevu tehničku dokumentaciju, pa su se svi u Formuli 1 složili da je ovo bio najpravedniji ishod šampionata.
“Nismo bili najbolji u pojedinim delovima sezone, ali sam se uvek nadao da će sve doći na svoje mesto. Držali smo se zajedno i kada nam nije išlo i upravo zato moram da zahvalim čitavoj ekipi koja je konstantno ulagala maksimalan napor da popravimo stanje u kome smo ponekada bili. Na kraju, priznajem, sjajan je osećaj osvojiti i šampionat konstruktora, ali i biti i prvak u konkurenciji vozača.” – “Nismo bili najbolji u pojedinim delovima sezone, ali sam se uvek nadao da će sve doći na svoje mesto. Držali smo se zajedno i kada nam nije išlo i upravo zato moram da zahvalim čitavoj ekipi koja je konstantno ulagala maksimalan napor da popravimo stanje u kome smo ponekada bili. Na kraju, priznajem, sjajan je osećaj osvojiti i šampionat konstruktora, ali i biti i prvak u konkurenciji vozača.” – rekao je odmah posle za njega šampionske trke Kimi Raikonen.rekao je odmah posle za njega šampionske trke Kimi Raikonen. “Šampion je vozač koji osvoji najviše bodova. Ne bi bilo dobro za ovaj sport da kazna odluči o tituli.” – stao je na stranu Raikonena, a protiv Hamiltona, posle trke Fernando Alonso. Zanimljivo je da su španski mediji “likovali” tih dana zbog pobede Raikonena, pa su najveći mediji u domovini Fernanda Alonsa osvanuli sa nekim od sledećih naslova: “Meklaren je titulu poklonio Kimiju”, “Neuspeh Meklarena je najveća sramota veka”, „Ferari je očitao pravu lekciju Meklarenu, tobože timu, a u stvari gomili ega kojima su zajedničke samo neke nalepnice.” – bili su samo neki od naslova španskih medija, koji nisu mogli da se pomire sa činjenicom da iz Meklarena nisu želeli da podrže samo Alonsa u borbi za titulu.
Raikonen je na kraju, ipak čini se zasluženo došao do titule, do danas poslednje za nekog vozača Ferarija, a zbog sukoba dvojice vozača Meklaren je odlučio da okonča saradnju sa Alonsom, koji je potom otišao u Reno. Svi ljubitelji formule će još dugo pamtiti sezonu u kojoj su se tri vozača na poslednjoj trci sezone borila za titulu, što se dugo ni pre ni posle toga nije desilo.

Prethodni tekst„Luda“ završnica u Malagi
Sledeći tekstVengerovo odgurivanje Murinja