Luis Hamilton – Titula u poslednjoj krivini

Luis Hamilton - Titula u poslednjoj krivini

2008. godina će ostati upamćena po najdramatičnijoj završnici jedne sezone Formule 1 u istoriji. Malo ko će zaboraviti haotičnu scenu završnice trke za Veliku Nagradu Brazila, kada je Luis Hamilton u poslednjoj krivini obišao Tima Gloka i na taj način pobedio Felipea Masu u borbi za titulu.
Nakon što mu je titula u debitanskoj sezoni izmakla, Hamilton je 2008. godinu startovao kao glavni favorit, što je potvrdio tokom većeg dela sezone. Na poslednju trku u sezoni za Veliku Nagradu Brazila je došao kao vodeći u generalnom plasmanu sa 7 bodova više u odnosu na Masu, što je značilo da u slučaju pobede Mase, Luis Hamilton je na neverovatan način postao svetski šampion 2008. godine posle trke za Veliku Nagradu Brazila.Hamiltonu je bilo dovoljno peto mesto da dođe do svoje prve šampionske titule.
Masa je na kišom natopljenoj stazi Interlagos startovao sa pol pozicije, dok je Hamilton startovao sa četvrtog mesta. Brazilac je zadržao lidersku poziciju i nakon prve krivine, a iza njega su bili Truli, Raikonen i Hamilton. Posle nekoliko izlazaka na stazu sigurnosnog vozila, staza je polovinom trke počela da se suši. Masa je prvi od vodećih otišao u pit stop, dok su Hamilton i Alonso to učinili dva kruga kasnije. Kada je Raikkonen otišao u pit stop, Masa je povratio prvu poziciju od Alonsa, dok se Hamilton našao na petom mestu. Očekujući da će kiša ponovo početi da pada u 66. krugu, Meklaren odlučuje da Hamilton ode na promenu pneumatika, dok Masa to čini krug kasnije, a na stazu se vraća ponovo na prvo mesto. Dva kruga pre kraja trke Sebastijan Fetel donosi dramu, obilazi Hamiltona, koji je tada pao na šesto mesto. Jedino pitanje u tom trenutku je bilo da li će Hamilton uspeti da se nađe ispred Fetela i dođe do petog mesta, koje bi mu donelo titulu. Masa uspeva da sačuva vođstvo do kraj trke i na taj način dolazi do pobede, ispred Alonsa i Raikonena. Pošto se Hamilton i dalje nalazio iza Fetela, u Ferarijevom boksu slave pobedu i osvajanje titule, ali trenutak kasnije slavlje se pretvorilo u očaj. Hamilton i Fetel su u poslednjoj krivini uspeli da obiđu Tima Gloka, koji je bio na gumama za suvo i poslednji krug vozio 18,5 sekundi sporije od konkurenata. Tako je tadašnji vozač Meklarena na neverovatan način postao najmlađi svetski šampion.
Podsetite se “lude” završnice sezone Formule 1 2008. godine, u kojoj je Luis Hamilton u poslednjoj krivini došao do šampionske titule.

Prethodni tekstAjmo Milivoje
Sledeći tekstZinedin Zidan – Udaranje glavom Materacija