Zinedin Zidan – Udaranje glavom Materacija

Zinedin Zidan - Udaranje glavom Materacija

9. jul 2006. godine. Olimpijski stadion u Berlinu. 109. minut finalnog susreta Svetskog prvenstva u fudbalu između Italije i Francuske. Kapiten francuske reprezentacije Zinedin Zidan, koji je nakon izvođenja jedanaesterca u 17. minutu Francuze doveo u vođstvo, čini jedan od najšokantnijih poteza u istoriji Svetskog prvenstva, udara glavnom u grudni koš italijanskog reprezentativca Marka Materacija.
109. minut finalnog susreta Svetskog prvenstva u fudbalu između Italije i Francuske. Kapiten francuske reprezentacije Zinedin Zidan, koji je nakon izvođenja jedanaesterca u 17. minutu Francuze doveo u vođstvo, čini jedan od najšokantnijih poteza u istoriji Svetskog prvenstva, udara glavnom u grudni koš italijanskog reprezentativca Marka Materacija.Kamere su propustile incident, iznenada se pojavio Materaci koji je ležao na zemlji . Tek ponovljeni, usporeni, snimak je pokazao da je Zidan potrčao ležerno ka svom golu, a onda se iznenada okrenuo i besno udario Italijana. U tom trenutku rezultat je bio 1 : 1. Kasnije je izašlo na videlo da je Materaci vređao Zidana. Italijan je povukao Zidana za dres nakon čega mu je ovaj navodno rekao: „Ako želiš moj dres, dobićeš ga posle utakmice.“ Materaci je na Zidanove reči, opet navodno, odgovorio: „Radije ću uzeti onu kurvu, tvoju sestru.“ Na to je Zidanu verovatno pao mrak na oči… Francuz je nakon udarca glavom dobio crveni karton, a njegova reprezentacija je izgubila nakon izvođenja jedanaesteraca (6 : 4). Svetska fudbalska asocijacija FIFA kaznila je francusku fudbalsku zvezdu sa tri utakmice zabrane igranja dok je italijanski reprezentativac Marko Materaci dobio kaznu neigranja na dve utakmice. Ova kazna Zidanu nije teško pala, jer je nakon finalnog susreta na Svetskom prvenstvu 2006. godine završio karijeru, u kojoj mu je ova situacija ostala kao verovatno i jedina mrlja.
Dvojica spomenutih igrača susrela su se sasvim slučajno četiri godine posle i pomirila. „Sreli smo se na parkingu hotela u Milanu. Rekao sam mu da mi je iskreno žao zbog svega što se dogodilo i da je za mene to stvar prošlosti. On mi je rekao da to ni za njega više nije problem, da ne brinem, a nakon toga smo se rukovali i zagrlili.“ – rekao je Materaci.
Pogledajte snimak ovog incidenta, a onda očekujemo i vaše mišljenje u komentaru… ko je kriv za ovaj incident? Zidan koji se poneo neprofesionalno i ostavio ekipu na “cedilu” ili Materaci koji je podmuklo isprovocirao velikog Zizua?

Prethodni tekstLuis Hamilton – Titula u poslednjoj krivini
Sledeći tekstDerek Redmond – Odustajanje nije opcija