Majk Tajson protiv Džejmsa Bastera Daglasa – Šok u Tokiju

Majk Tajson protiv Džejmsa Bastera Daglasa - Šok u Tokiju

Jedna od najvećih senzacija u istoriji sporta dogodila se 11. februara 1990. godine, kada je do tada nepođeni šampion sveta u teškoj kategoriji profi boksa Majk Tajson nokautiran u Tokiju od strane malo poznatog Džejmsa Bastera Daglasa. Očekivala se u japanskoj prestonici lagana odbrana titule “Gvozdenog Majka” u borbi protiv ne toliko poznatog i po svim procenama prosečnog protivnika. Umesto lagane pobede već po učinjenom do tada jednog od najvećih boksera svih vremena, dogodila se senzacija u jednoj od najkontraverznijih borbi u istoriji boksa.
„Gvozdeni Majk“ je pre borbe sa Daglasom imao 37 pobeda, a sa kakvom je lakoćom pobeđivao Trevora Berbika, Majkla Spinksa, Larija Holmsa i Frenka Bruna brujala je cela planeta. Ipak, meč je počeo mnogo teže nego što je Tajson očekivao. Daglas se nije uplašio, već je slao u Majkovu glavu hirurški precizne direkte. Činilo se u jednom momentu da „zver“ posustaje, da nije dovoljno dobro fizički spremna za borbu. Daglas je do osme runde bio dosta bolji bokser, ali je Tajson konačno u osmoj rundi uspeo da pogodi strahovitim aperkatom Daglasa i pošalje ga na pod. Daglas je "otvarao" Tajsona serijom direkata levicom, a onda je aperkat desnicom kao malj pogodio šampiona. Serija udaraca samo je završila dobro započeti posao. Majk Tajson je završio na podu, počeo je kao u bunilu da juri štitnik za zube i tu ga je dočekalo sudijsko "deset". Džejms Baster Daglas je tako na iznenađenje svih postao novi bokserski šampion sveta!Baster Daglas se nekako, na iznenađenje svih prisutnih, podigao sa poda, ali se kasnije ispostavilo da mu je za ustajanje sa poda trebalo mnogo više od po pravilima dozvoljenih 10 sekundi. Kao da su slutili šta će se kasnije desiti, u Tajsonovom timu su poludeli, protestovali su kao ludi kod sudije, zbog toga što je sudija Oktavio Meran kasno počeo da broji Daglasu i time mu dao više vremena da se oporavi. Daglas je na kraju nekako uspeo da “preživi” tu osmu rundu, da bi potom tačno 112 sekundi pre kraja 10. runde se dogodio istorijski trenutak, koji će se danima vrteti na televizijama širom planete. Daglas je „otvarao“ Tajsona serijom direkata levicom, a onda je aperkat desnicom kao malj pogodio šampiona. Serija udaraca samo je završila dobro započeti posao. Majk Tajson je završio na podu, počeo je kao u bunilu da juri štitnik za zube i tu ga je dočekalo sudijsko „deset“. Džejms Baster Daglas je tako na iznenađenje svih postao novi bokserski šampion sveta!
Mnogi su skloni da tvrde da je to bio samo Tajsonov trenutak slabosti i da bi ga u revanšu Majk “pregazio”, ali Daglas se ne slaže sa tim. “Da je održan revanš, razbio bih ga još gore nego u Tokiju.” – tvrdio je Džejms Baster Daglas mnogo godina kasnije. Daglas je kao šampion trajao manje od osam meseci, pošto ga je u oktobru iste godine u trećoj rundi prosto “razneo” legendarni Ivander Holifild.
I pored svih kontraverzi i kasnijih priča da je meč u Tokiju bio namešten, svim ljubiteljima sporta ostaje za sva vremena slika do tada nepobeđenog šampiona na kolenima kako pokušava da pronađe gumu, koja je tih dana obišla svet i bila glavna vest u svetu sporta. Podsetite se najtežeg nokauta u karijeri, sigurno jednog od najvećih boksera svih vremena, legendarnog Majka Tajsona.

Prethodni tekstSusret fudbalera Raže Kazablanke sa fudbalskim „Bogom“
Sledeći tekstKošarkaški profesor – Aleksandar Nikolić