Majkl Džordan – „Banana“ sa dve ruke

Majkl Džordan -
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

4. januara 2002. godine, Majkl Džordan je imao skoro punih 39 godina, ali ga to nije sprečilo da te večeri u dresu „Čarobnjaka“ izvede verovatno najbolji potez od svog drugog povratka košarci. Tog dana Vizardsi su dočekali Bulse, u prvom Majklovom duelu u karijeri protiv „svog“ tima, što je tom susretu dalo dodatnu draž…
Iako je Majkl Džordan na tom meču postigao 29 poena i imao 7 skokova, 3 asistencije i 2 blokade, kojima je predvodio Vizardse do trijumfa, “Leteći” je tokom većeg dela susreta bio frustriran što su sudije dozvoljavale igračima Čikaga (posebno Ronu Artestu) Mnogi će reći da Džordan u dresu Vizardsa nije bio ni senka igrača koji je bio pre drugog povlačenja iz košarke, ali je tog 4. januara 2002. godine sa nepunih 39 godina, u jednom potezu, blokadom kakva se ne viđa često ni od mnogo mlađih košarkaša, pokazao zašto se smatra ne samo jednim od najboljih košarkaša, već i jednim od najboljih sportista svih vremena. da igraju “prljavu” odbranu protiv njega. Jedna takva “prljava” situacija koja je naljutila Majkla, a u kojoj je Artest izblokirao Džordana, dogodila se na 30 sekundi do kraja susreta, pri vođstvu “Čarobnjaka” od 87:81. Pošto su bili u zaostatku, a meč se bližio kraju, Bulsi su odmah posle Artestove blokade krenuli u kontranapad, gde je najbrži bio Ron Merser. Iako se činilo da će lako poentirati, ipak to se nije dogodilo. Ljut zbog toga što po njemu nije dosuđen očigledan prekršaj nad njim, Majkl je pohitao u odbranu kao mladić, u nameri da spreči Mersera da poentira.
Delovalo je da je predaleko i da neće moći da izblokira Mersera, ali je Majkl ipak pošto je “poleteo” uspeo da loptu sa dve ruke „zalepi“ za tablu posle pokušaja polaganja Mersera i izvede jedan od najboljih poteza te NBA sezone! Odmah pošto je „popio“ rampu od Džordana, Merser je krenuo u odbranu, a Majkl je njegov povratak nazad ispratio vrlo zanimljivim pogledom i „trash talk“-om.
Mnogi će reći da Džordan u dresu Vizardsa nije bio ni senka igrača koji je bio pre drugog povlačenja iz košarke, ali je tog 4. januara 2002. godine sa nepunih 39 godina, u jednom potezu, blokadom kakva se ne viđa često ni od mnogo mlađih košarkaša, pokazao zašto se smatra ne samo jednim od najboljih košarkaša, već i jednim od najboljih sportista svih vremena. Blokada Majkla Džordana je u Americi stekla veliku popularnost, pa je kompanija “Najk” to iskoristila da ubrzo snimi reklamu u kojoj je jedna od glavnih tema Majklova “banana”, a u kojoj se u “ulozi” Džordana pojavio Vins Karter.

Zanimljivo je i to da ovo nije bio jedini slučaj da je Džordan uspeo na spektakularan način sa dve ruke da udari rampu, pošto je preko 25 godina ranije uspeo nešto slično da izvede u dresu Univerziteta Severna Karolina, tokom svoje koledž karijere.

„Ja mogu da skočim visoko kada moram, a posebno mogu kada sam ljut. Bila je to jedna od situacija gde mi je gnev dao dodatnu energiju da skočim visoko i udarim rampu.” –  rekao je Majkl Džordan posle susreta o svojoj „banani“ Merseru. „Ne znam odakle je došao. Izgledalo je kao da je bio izvan dvorane, a onda odjednom udara rampu sa dve ruke i sprečava protivnika da poentira.” – rekao je posle meča tadašnji trener Vizardsa Dag Kolins.
Kako je izgledala blokada Majkla Džordana, kojom je obeležio svoju karijeru u Vizardsima i svoj prvi meč protiv Bulsa, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDirljiva i komična invazija navijača
Sledeći tekstArvidas Sabonis – Perfektno dodavanje za kraj NBA karijere