Majkl Džordan – Povratak na „mesto zločina“

Majkl Džordan - Povratak na
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je Majkl Džordan 2001. godine odlučio da se vrati košarci u dresu Vašington Vizardsa mnogi su smatrali da je to pogrešna odluka i da „Leteći“ tim povratkom može samo da izgubi. Nažalost, Majkl sa Vizardsima nije mogao do zapaženijih rezultata, a i mučio se u igri više nego ranije (najviše zbog problema sa kolenima). Ipak, i pored ne baš dve briljantne sezone u dresu Vizardsa, Majkl je uspevao da na trenutke pokaže zašto je po mnogima ne samo najbolji košarkaš, već i najbolji sportista svih vremena.
Mnogi smatraju da je jedan od najbitnijih trenutaka u karijeri Majkla Džordana bio pogodak u dresu Bulsa u poslednjim sekundama meča protiv Klivlenda 1989. godine. Bio je to koš koji je označio početak „rađanja“ nove košarkaške legende, a 13 godina kasnije, 31. januara 2002. godine, Majkl Džordan je ponovo gostovao u Klivlendu, ovoga puta u dresu Vizardsa. Iako su Kavsi u tom trenutku bili jedan od najgorih timova u ligi i nisu bili na istom nivou kao 1989. godine, ni Vizardsi i pored toga što su imali Džordana u timu, nisu bili ni blizu kvalitetni kao Bulsi, pa je i ovaj susret ušao u neizvesnu završnicu. Predvođeni Majklom koji je igrao odličan meč Vizardsi su imali prednost tokom većeg dela susreta, ali su Kavsi uspeli da naprave preokret i pogotkom Krisa Mima na manje od dve sekunde pre kraja susreta povedu sa 92:91. Trener Vizardsa Dag Kolins je zatražio tajm-aut, a „Čarobnjaci“ su u svoj poslednji napad na susretu krenuli sa protivničke polovine.

Majkl Džordan sa saigračima proslavlja koš za pobedu protiv Kavsa.
Majkl Džordan sa saigračima proslavlja koš za pobedu protiv Kavsa.

Loptu u igru iz auta je vraćao Popaj Džons, koji je sačekao da se Džordan na sjajan način oslobodi protivničkih igrača, da bi potom poslao loptu ka njemu. Majkl se nalazio na oko 6 metara od koša kada je primio loptu, da bi potom načinio jedan brzi dribling i onda se sa te pozicije, koja je gotovo identična kao i ona od 13 godina ranije, podigao na skok šut. Na graciozan način, reklo bi se kako je samo on mogao, Majkl Džordan izvodi perfektan skok šut i sa zvukom sirene šalje loptu kroz obruč Kavalirsa za pobedu svog tima, ali i „reprizu“ situacije iz 1989. godine. Podignutom pesnicom Majkl je proslavio svoj pogodak, da bi se nekoliko sekundi kasnije našao u naručju svojih saigrača, koji su zajedno sa njim proslavili trijumf Vizardsa. U tim trenucima komentator prenosa za američku televiziju u euforiji konstantovao je da je Majkl „uradio to ponovo“, ali i da je on „ubica Kavalirsa“.
Iako mnogi smatraju da je poslednji meč u karijeri Majkla Džordana trebao da bude šest meč finala iz 1998. godine, koji je rešen pogotkom Džordana posle sjajnog krosovera, on je ipak odlučio da se vrati na parket 2001. godine i odigra još dve sezone. Mnogi će reći da je to bilo pogrešno i da Majkl u te dve sezone nije bio na nekadašnjem nivou, ali je i pored toga ostavio još nekoliko poteza koji će se dugo pamtiti. Jedan od njih je svakako i pogodak protiv Kavsa sa zvukom sirene, a kako je on izgledao možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBenoa Per – Volej za koji su se mnogi pitali da li je ovo uopšte moguće?!
Sledeći tekstŠut u međunožje koji je isterao rasizam iz fudbala