Majkl Džordan – Umalo kraj na samom početku

Majkl Džordan - Umalo kraj na samom početku
Majkl Džordan - Umalo kraj na samom početku

Nije mali broj onih koji će reći da se košarka deli na period pre i posle 26. oktobra 1984. godine. Naime, tog dana u NBA ligi debitovao je Majkl Džordan, za koga će danas mnogo tvrditi da je bez dileme najbolji košarkaš ikada. Nije „Leteći“ briljirao na svom prvom susretu, postigao je 16 poena uz svega oko 30% šuta iz igre, dodao je i šest skokova i sedam asistencija, a imao je i pet izgubljenih lopti, ali su njegovi Bulsi i pored toga uspeli da na svom terenu savladaju Vašington Buletse. Ipak, mnogi će sa današnje tačke gledišta reći da je najbitnije što je Džordan uspeo da „preživi“ taj duel, pogotovo posle onoga što se desilo u drugoj četvrtini meča…
Bulsi su bili u napadu u kojem je lopta došla do Džordana. On je odlučio da prodorom napadne obruč Buletsa, ali u polasku pravi korake i sudije odmah zaustavljaju igru. Ipak, Majkla to nije zaustavilo, on je bez obzira što je igra prekinuta, nastavio da ide ka obruču Vašingtona u nameri da zakuca, ali će se ispred njega tada pojaviti centar gostiju Džef Rulend, koji nije imao nameru da se „povuče“.

Majkl Džordan na svom prvom meču u NBA ligi.
Majkl Džordan na svom prvom meču u NBA ligi.

Pokušao je Majkl da zakuca, ali Rulend, koji je tih godina bio All-Star centar, skače vertikaliti i sprečava ga u tome, uz to telom malo odbivši Džordana od sebe. „Leteći“ ne podnosi dobro taj kontakt sa veoma korpulentnim Rulendom i u skoku gubi ravnotežu, posle čega veoma snažno i direktno na leđa pada na parket. Bio je to vrlo nezgodan pad, posle kojeg je Majkl ostao nepomično da leži na parketu, a u dvorani je zavladao muk, dok su pojedini igrači Bulsa blago krenuli ka Rulendu.
Ipak, posle 30-ak sekundi Džordan uspeva da ustane na oduševljenje domaćih navijača, a potom je usledilo i izvinjenje Rulenda, koje je Majkl odmah prihvatio. Bila je to situacija u kojoj je Majkla na sreću prošao bez ozbiljnijih povreda i on se brzo vratio u igru, ali i u kojoj je Džordan mogao da doživi ozbiljnu povredu i to na startu NBA karijere.

Majkl Džordan u duelu sa Džefom Rulendom.
Majkl Džordan u duelu sa Džefom Rulendom.

Kada su novinari mnogo godina kasnije pozvali Džefa Rulenda i pitali ga da li je svestan da je mogao da okonča karijeru najboljeg košarkaša ikada i to na njegovom prvom meču i ostavi košarku bez čoveka koji joj je toliko dao, on je dao zanimljiv odgovor: „Uzmite i lepo pogledajte snimak. Skočio sam vertikalno, bio je to klasičan vertikaliti. Orlando (Vulridž) je krenuo ka meni kao da će nešto da uradi, a ja sam nameravao da ga udarim u glavu, jer jasno je da nikada namerno ne bih povredio drugog igrača. I neki treneri su protestovali, sve dok jedan od igrača nije rekao da sam skočio klasičan vertikaliti i da je jasno da nisam pokušao da povredim Majkla.“ –  izjavio je tada za medije Džef Rulend.
Na svom prvom meču u NBA ligi Majkl Džordan je imao tu nesreću da posle kontakta sa Džefom Rulendom umalo ne doživi ozbiljnu povredu, koja je mogla da mu uspori karijeru. Kako je izgledala ta situacija u kojoj „Leteći“ na sreću nije povređen, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNi desetorica nisu dovoljna da se zaustavi Džo Adams
Sledeći tekstNajemotivniji i najtragičniji gol u istoriji fudbala