„Makljaža“ Srba i Mađara na prijateljskom susretu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Krajem januara 2010. godine u prepodnevnim satima u Segedinu vaterpolisti aktuelnog olimpijskog šampiona Mađarske i aktuelnog svetskog šampiona Srbije igrali su prijateljski duel. Meč koji je bio zatvoren za javnost ipak nije odigran do kraja, jer je prekinut već u drugoj četvrtini, zbog velikog incidenta u bazenu, o čemu je javnost vrlo brzo saznala…
Mađari su bili u napadu, lopta je upućena ka njihovom centru Gaboru Kišu, koji je bio dobro postavljen na oko dva metra od gola Srbije. Bek Srbije Vanja Udovičić ne uspeva da ga sačuva i pravi očigledan prekršaj za isključenje, dok za to vreme više igrača Srbije u isto vreme skače ka lopti i prave gužvu na liniji dva metra. U tim trenucima Vanja Udovičić udara pesnicom Kiša, a ovaj odlazi ispod vode okružen srpskim igračima. Bio je to signal za mađarske vaterpoliste da se umešaju u tuču koja je krenula da se odigravala na dva metra od gola Srbije i da napadnu Vanju Udovičića za koga su smatrali da je krivac za incident koji se dogodio. Vanja Udovičić tada kako je kasnije tvrdio zbog toga što je dobio udarac pod vodom od Kiša, ali i plašeći se da ne dobije još koji, u „samoodbrani“ udara pesnicom još jednog mađarskog vaterpolistu. Iako je u tim trenucima delovalo da će se sve pretvoriti u opštu tuču, igrači nekako tada uspevaju da smire situaciju i da zaustave dalju „šorku“ u bazenu. Ubrzo posle ovog incidenta susret je prekinut.

Mečevi Srbije i Mađarske bili su uvek puni žestokih duela.

Srpski mediji su kasnije govorili da incident nije bio „strašan“, da se to događa na vaterpolo susretima i da su već popodne Srbi i Mađari na istom mestu odigrali novi prijateljski susret. Ipak, mediji u mađarskoj nisu delili njihovo mišljenje, već su preneli da je na pripremnom susretu Gabor Kiš junački odoleo mučkom napadu šestorice Srba, a nešto kasnije se na mađarskoj televiziji pojavio i snimak tuče. Kako su potom preneli mađarski mediji lokalna policija je posle utakmice pozvala vinovnike incidenta na informativni razgovor, napravila zapisnik, ali i odlučila da ne podnese ni jednu krivičnu prijavu.
„Odjednom su me zaskočila četvorica srpskih igrača i počela da me pritiskaju za vrat. Morao sam da se branim, odgurnuo sam ih i zakačio Udovičića, koji je bio najagresivniji. Ako su već hteli da se biju sa mnom, mogli su to da urade van bazena, jedan po jedan. Ponašali su se kao napaljeni klinci, dobacivali su mi, psovali me. Ma mogao sam da ih sve prebijem, ali bih tako rizikovao da se povredim. Znam samo da ćemo se mi i Srbi videti još mnogo puta, ali ne znam hoćemo li im vratiti milo za drago!“ – rekao je posle susreta za mađarske medije u dahu vidno uzbuđeni Gabor Kiš. I tadašnji selektor Mađara Deneš Kemenji dao je za medije svoje viđenje incidenta u bazenu u Segedinu: „Žao mi je što se jedna prijateljska utakmica okončala tučom. Bilo je očigledno da Srbi imaju nekih neraščišćenih računa sa Gaborom Kišom. Ipak, takve stvari se ne rešavaju u bazenu.“ – rekao je legendarni vaterpolo stručnjak.

Za mađarske medije Vanja Udovičić je bio glavni krivac za tuču koja se dogodila na prijateljskom duelu Mađarska – Srbija.

Sa druge strane, srpski vaterpolisti prvo nisu želeli da za medije govore o incidentu na meču sa Mađarima, da bi se potom posle kratkotrajne „ćutnje“ oglasio za mnoge glavni „krivac“ za tuču Vanja Udovičić: „Ispao bih kukavica da sam izašao iz bazena, morao sam da ostanem i da uzvratim Gaboru. Vaterpolo je sport u kojem postoji mnogo fizičkog kontakta i normalno je da nekad dođe i do sukoba. Što se tiče uletanja čitave ekipe u bazen, i to je sasvim normalno jer svi mi dišemo kao jedan. Nisu ovo boks i džudo, pa da zavisiš od samog sebe, ovo je kolektivni sport. Inače, nemam ništa protiv Kiša sa kojim sam se uhvatio u klinč, pa mi smo prijatelji van bazena!“ – rekao je za srpske medije Vanja Udovičić.
Iako je mnogima delovalo da će se o ovom incidentu još dugo pričati, po pisanju srpskih medija situacija u oba tabora je brzo smirena, pa je već popodne odigran novi prijatelski susret dva tima, koji je prošao bez incidenta. Kako je izgledala velika tuča na prijateljskom meču vaterpolista Srbija i Mađarske u januaru 2010. godine, koja je mnogima samo jedan od pokazatelja kakvo je rivalstvo bilo između ova dva vaterpolo velikana, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je golman Marko Amelija odneo bodove sa “JNA”, ali ne svojim odbranama
Sledeći tekstDejvid Robinson – „Admiralova“ perfektna zaštita obruča