Mansini – Najlepša “biciklica”

Mansini – Najlepša “biciklica”
Mansini – Najlepša “biciklica”
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bio je mart 2007. godine. U nokaut fazi Lige šampiona sastali su se Lion i Roma. Onaj „strašni“ Lion sa Kupeom, Fredom, Govuom, Žuninjom, Maludom, Benzemom… I Roma koja je uvek imala odličan tim. Bile su to dve sjajne utakmice, sa malo golova, ali kakvih!
U prvoj utakmici u Rimu mreže su mirovale, a u drugom meču Toti je već posle 20-ak minuta doveo Romu u vođstvo. Lion je napao svim silama što je otvorilo prostor za brze igrače “Vučice”. Kombinacija Totijevih lopti koje su “imale oči” i Mansinijeve brzine kreirale su jedan od najlepših golova Brazilca u njegovoj karijeri, rame uz rame sa onom majstorijom iz rimskog derbija. “Princ Rima” poslao je jednu veoma dugu loptu na suprotan kraj terena. Mansini ju je stigao, ali se ispred njega stvorio Revelje. Morao je nekako da reši situaciju jedan na jedan, a poznato je da se u njima igrači iz zemlje fudbala, sambe i kafe odlično snalaze. Mansini je uradio stepover ili “biciklicu”, neverovatnom brzinom, preskočio je loptu nekoliko puta i kada je odbrambeni igrač Liona ispao iz ravnoteže projurio je pored njega i levom nogom poslao “bombu” u desnu stranu golmana Kupea. Bio je to “strašan” gol. Prelep za oko. Stepover su izvodili i mnogo “veći” majstori od Mansinija, ali čini se da ni jedan nije uspeo da ga izvede ovako lepo.

Mansinijeva fantastična "biciklica" na meču protiv Liona.
Mansinijeva fantastična „biciklica“ na meču protiv Liona.

Mnogima je ostao urezan u sećanju ovaj prelep potez, a Brazilac je godinama kasnije od strane medija bio “propitivan” baš o njemu. “Ah, stepoveri, u Brazilu ih nazivamo ‘pedaladas’, uvek su bili moj zaštitni znak.” – prisećao se kasnije svog remek dela Mansini. Na pitanje novinara da li se seća koliko je puta preskoćio loptu pre nego što je usledila realizacija Brazilac je nagađao: “Pet?” – nije znao tačno, a verovatno nije ni Revelje, “Nikada nisam imao priliku da ga to pitam…” – osmehivao se. „Bila je to kombinacija tehnike, snage i brzine – pomalo svega.“ – prisećao se Brazilac. „Bila je to sjajna duga lopta od Frančeska Totija: možda nismo bili najbolji prijatelji, ali razumeli smo se odlično na terenu. Ostavio me je jedan na jedan sa Reveljeom i ja sam morao da da prođem.”
I ne samo da je prošao, uradio je to sa stilom. Uradio je to tako da je to bio jedan od najboljih stepovera ikada izvedenih. Možda nema nikakve veze, ali kako je izjavio Mansini jednom prilikom “Smešno je što je Lion hteo da me dovede nakon što sam otišao iz Rome…” Podsetite se kako je sve izgledalo:

Prethodni tekstPeđa Stojaković – Koš preko table
Sledeći tekstPenal koji je odlučio rukometni klasik