Penal koji je odlučio rukometni klasik

Penal koji je odlučio rukometni klasik

Svi ljubitelji rukometa sa nestrpljenjem su očekivali meč 4. kola grupne faze rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru između Francuske i Hrvatske. Taj duel dva velika rivala možda nije imao rezultatski značaj kao neki njihovi prethodni dueli koji su direktno odlučivali o osvajačima trofeja, ali to uopšte nije smanjilo kvalitet i uzbudljivost ovog meča. Bilo je to 60 minuta rukometa za sve sladokusce, a kako to obično i biva u duelima ove dve reprezentacije pobednik je odlučen u samoj završnici.
„Kauboji“ su vodili tokom skoro celog meča, a posle gola Horvata i promašaja Karabatića, u poslednjem minutu imali su vođstvo od 29:28 i napad. Činilo se tada da je pitanje pobednika rešeno, ali je prava rukometna drama tek prestojila. Marko Mamić je na oko 15 sekundi do kraja napravio prekršaj nad igračem Francuske, a potom i pokušao da malo „ukrade“ vreme. Sudije su ga tada po tada tek uvedenom pravilu „poslednjih 30 sekundi“, po kojem svaka namerna opstrukcija vremena ili namerni prekršaj na bilo kom delu terena koji sprečava ekipu da što pre krene u realizaciju kažnjava se crvenim kartonom i sedmercem, kaznili direktnim crvenim kartonom i dosudili sedmerac za Francuze. Loptu u ruke je uzeo Mikael GIgu, koji je bio najbolji igrač Francuza na tom meču i do tog trenutka postigao 10 golova.

Mikael Gigu je briljirao do samog finiša meča sa Hrvatskom.
Mikael Gigu je briljirao do samog finiša meča sa Hrvatskom.

Oči u oči sa Giguom našao se Ivan Pešić, momak koji je često bio potcenjivan i koji je nažalost većini ljubitelja rukometa najviše poznat po tragediji u Mađarskoj u kojoj je u napadu huligana ostao bez bubrega. Mnogi su verovali da će Gigu biti siguran sa sedam metara i razmišljali da li će „Kockastima“ ostati dovoljno vremena posle sedmerca da postignu pogodak i dođu do pobede, ali bile su to „nepotrebne“ i preuranjene procene…
Mikael Gigu je uzeo loptu u ruke, a onda posle zvižduka sudije prvo je pokušao da prevari Pešića jednim „mahanjem“ na koje golman Hrvatske skoro da uopšte nije odreagovao. Potom je Gigu uputio šut u desni ugao gola Hrvatske, ali Ivan Pešić fantastično reaguje desnom nogom i brani udarac koji je uputio Mikael Gigu. Lopta posle kontakta sa nogom Ivana Pešića odlazi iza gola, čime je pripala reprezentaciji Hrvatske i čime je pitanje pobednika ovog rukometnog derbija odlučeno.

Ivan Pešić proslavlja odbranu penala rukometašu Francuske.
Ivan Pešić proslavlja odbranu penala rukometašu Francuske.

Ishod meča se ne može reći da je mnoge iznenadio, ali junak definitivno jeste, pa su pojedini mediji u Hrvatskoj istakli da je pobedu „Kaubojima“ doneo onaj od koga se to i nije očekivalo, povremeni reprezentativni golman Ivan Pešić. „Reagovao sam instinktivno i odbranio. Gigu nam je ‘zabijao’ celu utakmicu, Stivi (drugi golman Ivan Stevanović) i ja nismo mu bili ni blizu. Sve je pogađao, ali ne i zadnji sedmerac. To nije slučajno. U Meškovu često branim sedmerce u zadnjim sekundama!“ – analizirao je završnicu meča Ivan Pešić pred novinarima posle susreta.
Kako je izgledala uzbudljiva završnica rukometnog klasika između Francuske i Hrvatske koji je odigran na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i u kojoj je u junaka izrastao Ivan Pešić, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstMansini – Najlepša “biciklica”
Sledeći tekstLeri Bird – Lekcija Horasu Grentu