Mihael Šumaher – „Genijalnost“, „jeftin trik“ ili nenamerna greška?!

Bio je to jedan od najkontroverznijih trenutaka u istoriji Formule 1 ili bar u istoriji borbe za pol poziciju. Kvalifikacije za trku ulicama Monte Karla 2006. godine pamtiće se još dugo po jednoj grešci koju je napravio Mihael Šumaher, a za koju mnogi tvrde da i nije bila greška već „podla namera“ legendarnog šampiona…
Vozio se sam finiš borbe za pol poziciju, koja na trci za Veliku nagradu Monaka često ima i presudan značaj. Mihael Šumaher je bio na vodećoj poziciji, a drugo najbolje vreme imao je tadašnji aktuelni šampion Fernando Alonso. Ostalo je bilo još samo toliko vremena da vozači odvoze po jedan brzi krug i probaju da poprave vreme, a Šumaher se fizički nalazio na stazi ispred Alonsa. Štoperica je pokazala da je u finišu kvalifikacija Španac dosta brži, posle dva sektora imao je za dve desetinke bolje vreme od najboljeg Šumaherovog vremena i činilo se da ga ništa neće sprečiti u osvajanju nove pol pozicije. Ipak, Mihael Šumaher se nije predavao i bio je spreman da na sve načine zadrži pol poziciju na stazi koja je poznata po tome što su obilaženja jako teško izvodljiva…

Mihael Šumaher je bio nadomak osvajanja pol pozicije u Monte Karlu 2006. godine.
Mihael Šumaher je bio nadomak osvajanja pol pozicije u Monte Karlu 2006. godine.

U poslednjoj krivini pred izlazak na startno-ciljni pravac, pri brzini od svega nekoliko desetina kilometara na sat, Mihael Šumaher „pravi grešku“ posle koje nije uspeo da vrati bolid na pravi smer, već ga je samo parkirao uz ogradu staze u Monte Karlu. Pošto se bolid nalazio na stazi redari su kako to pravila i nalažu odmah istakli žute zastave, pa su vozači koji su se nalazili na stazi iza Šumahera (među njima i Fernando Alonso) morali da uspore i odustanu od vožnje brzog kruga. Vreme za kvalifikacije je ubrzo isteklo, pa je na kraju kvalifikacija ostao poredak koji je bio i pre poslednjeg izlaska bolida na stazu, što je značilo da će sa prvog mesta u trku krenuti Mihael Šumaher, a tek iza njega Fernando Alonso.
Rasplet kvalifikacija izazvao je pravi „bes“ među svima u Formuli 1 koji nisu iz Ferarija i koji su zahtevali da Šumaher bude kažnjen zbog svoje „namerne greške“. „Nema šanse da je mogao da pogreši na taj način. Nadam se da je sve ovo uradio namerno, jer ako može da pogreši na ovaj način, ne bi trebao ikad više da sedne za volan trkačkog automobila.“ –  izjavio je posle kvalifikacija Žak Vilnev, bivši svetski šampion i tadašnji vozač ekipe BMV Zauber. „Mislim da je to što je uradio bilo vrlo nesportski!“ – izjavio je tadašnji šef ekipe Reno za koju je vozio Fernando Alonso, Flavio Brijatore. Reklo bi se da je „najbesniji“ potezom Šumahera bio legendarni šampion Formule 1 Keke Rozberg: „To je bila najjeftinija i ‘najprljavija’ stvar koju sam ikada video u Formuli 1!“ – izjavio je Keke.

Mihael Šumaher je "parkirao" bolid na stazi u finišu kvalifikacija u Monte Karlu.
Mihael Šumaher je „parkirao“ bolid na stazi u finišu kvalifikacija u Monte Karlu.

Sa druge strane, onaj ko je najviše izgubio posle Šumaherovog udesa, Fernando Alonso, potrudio se da posle kvalifikacija na zvaničnoj konferenciji za štampu bude maksimalno uzdržan: „Sigurno bih osvojio pol poziciju! Izgubio sam najbrži krug zbog greške drugog vozača, što svakao nije dobro, ali pretpostavljam da ovakve stvari mogu da se dogode u Monaku.“ – izjavio je Alonso. Mnogi su sa nestrpljenjem očekivali da čuju šta ima da kaže sam vinovnik incidenta Mihael Šumaher, a on je pokušao pred novinarama da se „opravda“ za svoju grešku, ali i da objasni šta se zapravo dogodilo: „Prošao sam preširoko i blokirao točkove. Nisam bio siguran šta se dogodilo. Pomislio sam da dodam gas, ali to bi bilo previše rizično. Šta god da uradite, oni koji vas ne vole verovaće u jedno, a oni koji vas vole verovaće u drugo.“ – izjavio je posle kvalifikacija Mihael Šumaher.
Ubrzo pošto su kvalifikacije okončane, sudije su organizovale sastanak sa Šumaherom i posle razgovara sa njim, ali i protesta ostalih ekipa, odlučili su da zbog „namerne“ greške u cilju da zadrži svoje vodeće mesto u kvalifikacijama kazne Šumahera i pomere ga na startu trke na začelje karavana. Jedan od sudija je tada odluku obrazložio rečima da je Mihael očigledno mogao i pored greške da normalno prođe kroz startno-ciljni pravac, ali da je on umesto toga potpuno nepotrebno odlučio da parkira svoj bolid na sred staze. Mnogi fanovi Formule 1 slagali su se sa tom odlukom, ali su u Ferariju bili vrlo nezadovoljni i smatrali su da je odluka degutantna.

Mihael Šumaher je pokušao da se "opravda" za svoju "grešku".
Mihael Šumaher je pokušao da se „opravda“ za svoju „grešku“.

Fernando Alonso krenuo je sa pol pozicije u trku ulicama Monte Karla te 2006. godine i na kraju je svoju prednost iskoristio i ubedljivo trijumfovao, dok je Mihael Šumaher, iako je startovao sa poslednjeg mesta na stazi gde su preticanja jako teško izvodljiva, uspeo trku da završi na odličnom 5. mestu. Ipak, sama trka ostala je u senci dešavanja iz kvalifikacija i jedne od većih kontroverzi ikada u Formuli 1, o kojoj i danas vladaju oprečna mišljenja, pa tako jedni smatraju da je Šumaher jednosntavno pogrešio, drugi da je pokušao na „genijalan“ način da iskoristi propust u pravilima, dok treći, koji su i najbrojniji, smatraju da je to bio ružan i potpuno nesportski potez velikog šampiona.
Čijem ćete se mišljenju prikloniti, odlučite sami, nakon što se na snimku koji je pred vama podsetite kontroverznog udesa Mihaela Šumahera u kvalifikacijama za Veliku nagradu Monaka 2006. godine.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This