Ajzea Rajder – Pogodak „iz prvog reda“

Ajzea Rajder - Pogodak "iz prvog reda"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ajzea Rajder je imao sasvim dobru NBA karijeru u kojoj je uspeo da bude u ruki timu sezone, da dođe do šampionskog prstena sa Lejkersima, ali i da izvede neke od poteza koji se i danas prepričavaju. Posle spektakularnog zakucavanja, o kojem smo već pisali, pobedio je na takmičenju u zakucavanju na All-Star vikendu 1994. godine, izveo je i jedan od boljih „ankle breaker“-a, ali je danas došlo vreme da se podsetimo jednog drugog poteza, koji mnogi smatraju definitivno „najluđim“ u Rajderovoj karijeri…
Tog 22. decembra 1994. godine Sakramento Kingsi su u svojoj „Arko Areni“ ubedljivo savladali Minesota Timbervulvse. Meč je gotovo od starta bio lišen rezultatske neizvesnosti, pošto su Kingsi veoma rano stekli veliku prednost, ali ga je i pored pobede domaćih obeležio igrač gostiju. Ajzea Rajder je igrao briljantno te večeri za Timbervulvse, meč je završio sa 27 poena, a koliko mu je te večeri sve polazilo za rukom najbolje se videlo posle pogotka koji verovatno ni on sam nije verovao da će ikad postići.

Ajzea Rajder postigao je fantastičan pogodak na meču protiv Kingsa. Photo: Al Bello/ALLSPORT
Ajzea Rajder postigao je fantastičan pogodak na meču protiv Kingsa. Photo: Al Bello/ALLSPORT

Posle lošeg dodavanja Vinstona Garlanda, Ajzea Rajder nije uspeo da prihvati loptu koja je posle kontakta sa njegovom rukom krenula ka autu na polovini Kingsa. Ajzea Rajder ne želi da dopusti da lopta završi u autu, pa skače za njom i uspeva da je uhvati tik ispred navijača u prvom redu. Ipak, nije mogao nikako da se iskontroliše, bio je u gotovo „nemogućoj“ poziciji, pa se odlučio da iako je leđima okrenut terenu, pošalje loptu jako pored tela ka terenu. Uradio je to na „nestvaran“ način, pa je lopta posle neverovatnog leta „kao kap“ prošla kroz obruč koša Kingsa. Ajzea Rajder je na taj način postigao definitivno „najluđe“ poene u karijeri, a jedan od komentatora susreta bio je toliko oduševljen pogotkom igrača Minesote, da ga je istog trenutka proglasio za pogodak decenije. Neki NBA fanovi su se složili sa tom konstatacijom, prokomentarisavši da to nije samo pogodak godine i decenije, već i poentiranje veka u NBA ligi. Očekivano, mnogo više je onih koji smatraju da ovaj definitivno slučajan pogodak Rajdera jeste neverovatan, ali da je daleko od najboljih pogadaka u istoriji lige.
Iako nije imao nameru da šutira na koš, već samo da spase loptu, slučajan pogodak koji je postigao Ajzea Rajder je zaista neverovatan i svakako jedan od najneobičnijih u istoriji NBA lige, a kako je on izgledao možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstĐuzepe Maskara – Iznenađenje za Žulio Cezara i odbranu Intera
Sledeći tekstMihael Šumaher – „Genijalnost“, „jeftin trik“ ili nenamerna greška?!