Mihajlovićev het-trik iz „slobodnjaka“

Mihajlovićev het-trik iz slobodnjaka
Mihajlovićev het-trik iz slobodnjaka
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada se spomene ime Siniša Mihajlović, mnogima su prva asocijacija fantastično izvedeni slobodni udarci. Iako je kasnije i kao trener znao da oduševi javnost pogotcima sa pozicija iz kojih se izvode slobodni udarci, ovaj pre svega odlični fudbaler, koji je u karijeri igrao za Borovo, Vojvodinu, Crvenu zvezdu, Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter, sa 28 golova i dalje je vladajući rekorder u italijanskoj Seriji A po broju postignutih golova iz slobodnih udaraca. Siniša Mihajlović je imao veoma snažan šut. Opet i gotovo savršeno precizan. Takva kombinacija je bila prava „noćna mora“ za mnoge golmane širom Evrope. Posebno je ubojit bio sa veće razdaljine. Vrlo često je matirao golmane sa više od 25 metara. I to uglavnom posle udaraca koje ne bi odbranila ni „tri golmana“. Samo jedne sezone u dresu Lacija, Siniša Mihajlović je postigao devet golova iz slobodnih udaraca. Jedna utakmica, dok je nastupao za Lacijale, posebno je ostala u sećanju svim ljubiteljima Sinišinih „bombi“ iz „slobodnjaka“.

Tri gola iz slobodnih udaraca

Lacio je u meču Kalča, odigranom 13. decembra 1998. godine, pobedio Sampdoriju rezultatom 5:2. Siniša Mihajlović je na tom duelu napravio istorijski podvig, postigavši het-trik i to tako što je postigao sva tri gola iz slobodnog udarca. Bilo je to popodne koje će ostati u dugom pamćenju gledalaca na „Olimpijskom stadionu“ u Rimu i čitave sportske javnosti u Italiji.

Siniša Mihajlović je protiv Sampdorije postigao het-trik iz slobodnih udaraca.
Siniša Mihajlović je protiv Sampdorije postigao het-trik iz slobodnih udaraca.

U susretu sa svojim bivšim klubom, Siniša Mihajlović je majstorskim golovima iz „slobodnjaka“ u 29, 44. i 52. minutu potvrdio epitet, uz Roberta Karlosa, najboljeg izvođača slobodnih udaraca na svetu tih godina. Tada je i još jednom pokazao da ni daljine od 30 metara za njega nisu predstavljale veći problem. Sva tri gola Mihajlović je postigao skoro sa iste pozicije, po sredini terena. Samo su razdaljine bile različite…

Siniša Mihajlović je nadmudrio Ferona

„To je bio meč protiv Sampdorije, pobedili smo 5:2. Tri puta sam izveo slobodan udarac, tri gola sam dao. Na golu je bio Feron, sa kojim sam igrao zajedno u Sampdoriji. Pre meča sam mu rekao: ‘Fero, nemoj da se praviš pametan i pokušaš da čitaš moje slobodnjake. Znaš da ću te videti i promeniti stranu.’ Rekao sam mu to, jer sam bio siguran da očekuje da ću šutirati preko živog zida. Rekao mi je: ‘Ne brini se ništa, znaš da ti neće proći.’ Koncentrisao sam se samo da prebacim živi zid. Poznavao sam ga i znao sam da se neće mrdnuti. Pogodio sam tri od tri. Da je bilo pet slobodnjaka, dao bih svih pet. Odigrao sam malu psihološku igru sa njim i uspelo mi je.“ – rekao je Mihajlović mnogo godina kasnije o svom legendarnom podvigu.
Pogledajte „Mihine“ golove sa te utakmice i podsetite se kako izvođenje slobodnih udaraca deluje lako kada ih izvodi majstor kakav je definitivno bio Siniša Mihajlović.

Prethodni tekstMajkl Miks – Trojka protiv Zvezde koja je Zadru otvorila put ka tituli
Sledeći tekstVejn Grecki – Sezona za pamćenje